Proiect la Senat: Fără aviz de angajare în țară pentru românii din statele non-UE
Un proiect de lege depus la Senat prevede ca străinii etnici români, din țările non-UE precum Republica Moldova și alte state în care există comunități românești semnificative (Ucraina, Serbia, Albania), să poată fi angajați în România fără aviz de la angajator, așa cum prevede acum legislația.
Măsura ar avea efecte imediate pe piața forței de muncă, unde se înregistrează deficite tot mai mari, din cauza migrării cetățenilor români în alte state, deficit care ar putea fi acoperit de cei care ar veni să lucreze în țara noastră.
În acest moment, legea prevede ca persoanele cu cetățenia unui stat non-UE pot fi angajate pe teritoriul României la un singur angajator, persoană fizică sau juridică și numai în limita contingentului anual aprobat prin hotărâre de Guvern. “Procedura privind obținerea avizului de angajare pentru aceste persoane este complex, de lungă durată și implică niște costuri ridicate. Teoate aceste aspecte au un impact negativ asupra angajatorului și asupra dezvoltării economiei la nivel local”, argumentează inițiatorii propunerii legislative (PMP).
Avizul de angajare se eliberează, acum, doar de Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite toate celelalte condiții prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014.
La art. 3, alin. (2) din OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, după lit. m) se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:
“(2) Prin excepție de la alin. (1), nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:
- n) străinii, etnicii români, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și ai statelor în care există comunități românești semnificative – Ucraina, Serbia, Albania, etc. – care pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an.”
Propunerea legslativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, dar indiferent de votul de aici, ea trebuie adoptată ulterior de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.
sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, despre majorările de taxe și impozite de la 1 august: Această lege cu creșteri de taxe… nu este legală! Orice modificare din Codul Fiscal intră în vigoare după minim 6 luni de la publicare
Radu Georgescu, despre majorările de taxe și impozite de la 1 august: Această lege cu creșteri de taxe… nu este legală! Orice modificare din Codul Fiscal intră în vigoare după minim 6 luni de la publicare Radu Georgescu explică în ultimele postări în mediul online de ce conform Codului Fiscal, taxele și impozitele se pot […]
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv
Jale! Deficitul în primele 6 luni din 2025 mai mare decât anul trecut: Salariile bugetarilor au continuat să crească masiv Execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 69,80 miliarde lei, respectiv 3,68% din PIB faţă de deficitul de 63,67 miliarde lei, respectiv 3,62% din PIB […]
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice
Angajații de la Finanțe, evaluați de superiori pe baza a ce au „muncit”: Rapoarte scrise zilnice Începând cu 1 august 2025, angajații din aparatul Ministerului Finanțelor vor transmite zilnic, în scris, către superiorul direct, în detaliu, ce activități au desfășurat în ziua respectivă, la birou. Coordonatorii de servicii şi direcţii vor întocmi săptămânal rapoarte sintetice, […]