Rămâi conectat

Actualitate

Proiect la Senat: Fără aviz de angajare în țară pentru românii din statele non-UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca străinii etnici români, din țările non-UE precum Republica Moldova și alte state în care există comunități românești semnificative (Ucraina, Serbia, Albania), să poată fi angajați în România fără aviz de la angajator, așa cum prevede acum legislația.

Măsura ar avea efecte imediate pe piața forței de muncă, unde se înregistrează deficite tot mai mari, din cauza migrării cetățenilor români în alte state, deficit care ar putea fi acoperit de cei care ar veni să lucreze în țara noastră.

În acest moment, legea prevede ca persoanele cu cetățenia unui stat non-UE pot fi angajate pe teritoriul României la un singur angajator, persoană fizică sau juridică și numai în limita contingentului anual aprobat prin hotărâre de Guvern. “Procedura privind obținerea avizului de angajare pentru aceste persoane este complex, de lungă durată și implică niște costuri ridicate. Teoate aceste aspecte au un impact negativ asupra angajatorului și asupra dezvoltării economiei la nivel local”, argumentează inițiatorii propunerii legislative (PMP).

Avizul de angajare se eliberează, acum, doar de Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite toate celelalte condiții prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014.

La art. 3, alin. (2) din OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, după lit. m) se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:

“(2) Prin excepție de la alin. (1), nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:

  1. n) străinii, etnicii români, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și ai statelor în care există comunități românești semnificative – Ucraina, Serbia, Albania, etc. – care pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an.”

Propunerea legslativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, dar indiferent de votul de aici, ea trebuie adoptată ulterior de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea