Rămâi conectat

Actualitate

Proiect: Elevii ar putea beneficia de credite pentru continuarea studiilor. Sancțiuni pentru absențe. Amenzi pentru părinții care nu asigură școlarizarea

Ioana Oprean

Publicat

în

Elevi_la_scoalaÎn curând, elevii ar putea beneficia în condițiile legii de credite oferite de bănci pentru continuarea studiilor și de suport financiar și din sursele extrabugetare ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, după cum prevede un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației Naționale.

Potrivit sursei citate de AGERPRES, la nivelul fiecărei unități școlare va funcționa Comisia pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Mediul Școlar, conform Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violență.

Componența comisiei se va stabili prin decizia directorului unității după discutare și aprobarea în cadrul consiliului de administrație.

Pentru cercetarea și sancționarea abaterilor grave de la disciplina școlară ale elevilor, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România se înființează comisia de disciplină pentru elevi, care va fi formată din reprezentanți ai corpului profesoral, ai elevilor și ai părinților.

O altă comisie se va institui pentru prevenirea și combaterea discriminării și promovarea interculturalității. Aceasta va fi formată din 3 sau 5 membri, astfel: un părinte, un cadru didactic și un reprezentant al elevilor, respectiv doi părinți, două cadre didactice și un reprezentant al elevilor.

Proiectul mai prevede că beneficiarii primari ai educației au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice.

Elevii și tinerii din sistemul de învățământ de stat, particular și confesional autorizat/acreditat, care săvârșesc fapte prin care se încalcă dispozițiile legale vor fi sancționați în funcție de gravitatea acestora prin observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași școală sau din altă unitate de învățământ preuniversitar, preavizul de exmatriculare, exmatricularea.

Preavizul de exmatriculare se întocmește, în scris, de către diriginte și director, pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină cumulate pe un an școlar.

Exmatricularea constă în eliminarea elevului din unitatea de învățământ preuniversitar în care acesta a fost înscris, până la sfârșitul anului școlar.

Exmatricularea poate fi cu drept de reînscriere, în anul următor, în aceeași unitate de învățământ preuniversitar și în același an de studiu, exmatriculare fără drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ preuniversitar, exmatriculare din toate unitățile de învățământ preuniversitar, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.

Părintele sau tutorele legal instituit care nu asigură școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu poate fi sancționat cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1000 lei ori sau este obligat să presteze muncă în folosul comunității.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea