Rămâi conectat

Actualitate

Proiect de act normativ, săptămâna viitoare, pentru stabilirea despăgubirilor în cazul pestei porcine africane

Mondoc Adriana

Publicat

în

Ministerul Agriculturii va elabora un proiect de act normativ pentru stabilirea mecanismului privind despăgubirile ce se vor acorda în cazul pestei porcine africane, proiect ce va ajunge săptămâna viitoare pe masa Guvernului, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a explicat Teodorovici.

Întrebat care vor fi, concret, sumele pentru despăgubire, ministrul Finanţelor a reiterat că acestea vor fi în în propunerea de act normativ pe care Ministerul Agriculturii îl va trimite către MFP.

„Cred că azi îl vom primi de la Ministerul Agriculturii, pentru ca săptămâna viitoare să intre în Guvern”, a precizat Eugen Teodorovici.

Acesta a subliniat că la rectificare au fost propuse, pe baza calculelor de la Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, sumele necesare a fi alocate la rectificarea bugetară.

„Se fac calcule la Ministerul Agriculturii, la ANSVSA. Ce am primit până azi, am propus la rectificare pentru a fi alocate câteva sume suplimentare. Am dat pentru ANSVSA o propunere de 50 milioane lei în plus, au fost realocări între instituţii cu încă 40 milioane lei către ANSVSA. Azi, pe baza acestor calcule, acestea sunt sumele, dar, pe măsură ce analizele se desfăşoară calculele se pot modifica, vom asigura de la buget banii necesari pentru ca oamenii să fie despăgubiţi”, a mai spus şeful de la Finanţe.

Conform proiectului privind rectificarea bugetară, publicat luni pe site-ul MFP, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor primeşte în plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfăşurarea activităţilor specifice instituţiilor subordonate în cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se decontează despăgubiri pentru animalele sacrificate în vederea prevenirii şi combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare faţă de cea prevăzută în prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea