Rămâi conectat

Actualitate

PROIECT: Burse de studii pentru românii din diasporă acordate de statul român

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică, românii de pretutindeni vor putea să urmeze anul acesta studii de licență, masterat, doctorat ori rezidențiatul în medicină la una dintre universitățile din România. Școlarizarea se va face în baza unor admiteri, în limita locurilor puse la dispoziție de fiecare universitate, iar studenții admiși vor putea primi burse și vor putea cere să li se acorde un an pregătitor de limba română.

Statul va acorda și anul acesta oportunitatea românilor de pretutindeni să urmeze programe de licență, de masterat și doctorat la universitățile din România, în anul universitar 2017-2018. Ministerul Educației Naționale (MEN) a pus recent în dezbatere publică o metodologie în acest sens, însă la acest moment nu se cunoaște și oferta de școlarizare.

În limita ofertei de locuri a universităților de stat din România, beneficiarii ar putea ocupa locuri bugetate, cu sau fără bursă, ori locuri cu plată (în lei), în cuantumul stabilit pentru cetățenii români. În orice caz, la admiterea pe aceste locuri speciale se va ține cont de meritele candidaților, precum și de criteriile proprii de selecție ale universităților respective.

După cum prevede metodologia, cei care nu stăpânesc foarte bine limba vor putea să opteze pentru a frecventa un an pregătitor de limba română, însă numai dacă au fost admiși la studii.

Concret, pentru românii de pretutindeni cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croația, Israel și diaspora, admiterea la studiile de licență se va face pentru locuri bugetate, precum și pentru locuri cu taxă și va fi organizată de către universități. În schimb, pentru cei din Ucraina, Albania, Macedonia și Serbia, admiterea se va realiza de o comisie formată din reprezentanți ai MEN, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului pentru Românii de Pretudindeni.

Pentru studiile de masterat și doctorat, admiterea se va face de către universități. În fine, metodologia se referă și la admiterea la rezidențiat în medicină, care se va face doar pe locurile cu bursă și fără plata taxelor de școlarizare.

Ca anul trecut, statul are în vedere următoarele categorii de beneficiari ai acestei școlarizări:

  • persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, cele de origine română și cele care aparţin din punct de vedere lingvistic şi cultural identității române, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de cuvântul folosit pentru a-i denumi (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji);
  • românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română și copiii acestora;
  • cetățenii români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

Pentru a merge însă la studii în România este necesară obținerea vizei de studii, așa cum punctează și metodologia, dar și un permis de ședere care poate fi obținut de la Inspectoratul General pentru Imigrări, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Atenție!Prevederile metodologiei nu se aplică încă. Pentru a putea intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocat.net

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea