Programul VIZITEI premierului Dacian Cioloș la Alba Iulia. Promovarea mecanismului de sprijin în zona Roșia Montană – Munții Apuseni, la Prefectură, și întâlnire cu oameni de afaceri la universitate
Premierul Dacian Cioloș va fi prezent, vineri, începând cu ora 13.00, la Instituția Prefectului din Alba Iulia, unde se va întâlni cu autoritățile locale din din zona Roșia Montană – Munții Apuseni, pentru a le prezenta mecanismul de sprijin elaborat de Guvern pentru dezvoltarea integrată a zonelor-pilot de intervenție, care vizează și această fostă zonă minieră mono-industrială. Premierul va fi însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unității Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT).
De asemenea, de la ora 15.00, primul ministru se va întâlni cu oameni de afaceri din Alba, în Aula Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
”Prim – Ministrul doreşte promovarea UGAT, structură organizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va sprijini cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional.
Premierul va discuta cu autorităţile publice locale din zone stabilite în memorandumul cu tema „Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”. Discuția va viza mecanismul de asistenţă tehnică care va fi implementat la nivel local. Premierul îşi doreşte ca acest mecanism să asigure o abordare integrată prin facilitarea unui mecanism de coordonare între autorităţi de management, ministerele implicate, structurile locale şi beneficiari.
Menționăm faptul că în ședința de ieri a Guvernului a fost actualizată lista unităților administrative teritoriale incluse în Memorandumul pe care Executivul la aprobat în data de 29 septembrie cu privire la dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice pentru locuitorii din 3 zone-pilot de intervenție, și anume, Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui-Iași).
Lista actualizată prevede includerea în zona-pilot Roșia Montană – Munții Apuseni și a așa-numitului „patrulater aurifer”, o zonă din Munții Apuseni cu importante zăcăminte de aur, delimitată de orașele Deva, Brad, Baia de Arieș, Câmpeni și Zlatna. Patrulaterul aurifer cuprinde minele din zona Roșia Montană – Bucium, Baia de Arieș, Almaș – Stănija și Brad – Săcărâmb, care au livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint. Concret, este vorba despre localitățile Baia de criș, Băița, Balșa, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vorța, Vața de Jos, Vălișoara, Albac, Horea, Scărișoara, Gârda și Arieșeni”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului României.
*Informații de background:
Abordarea din cadrul Acordului de Parteneriat încheiat de România cu Comisia Europeană privind utilizarea fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020 are în vedere, în privința comunităților defavorizate, utilizarea unor planuri integrate care, pe lângă măsurile cu privire la locuințele sociale, vor include și măsuri complementare în domeniile educației, ocupării forței de muncă, serviciilor sociale și sănătății care să răspundă la nevoile specifice ale comunităților defavorizate din zonele identificate ca atare (sub formă de acțiuni de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității).
Program – vizită premier Dacian Cioloș – Alba Iulia
Ora 13:00 Întâlnire cu autoritățile publice locale din zona Roșia Montană – Munții Apuseni – (Instituția Prefectului Alba-Iulia)
Ora 14:30 Declarații de presă – (Instituția Prefectului Alba-Iulia)
Ora 15:00 Întâlnire cu oameni de afaceri- (Aula Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Lucrările la podul de peste râul Mureș, între Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor
Lucrările la podul de peste râul Mureș, între Blandiana și Șibot, se vor relua în primele luni ale anului viitor În perioada august-decembrie 2024 Comuna Blandiana a derulat în cadrul SEAP procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru restul de executat la investiția CONSTRUIRE POD PESTE RÂUL MUREȘ ÎN COMUNA BLANDIANA, JUDEȚUL ALBA (CONTINUARE […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 10 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri