Rămâi conectat

Actualitate

Programul Tomata 2023 a fost prelungit: Cei 3.000 de euro per hectar vor intra pe carduri până la data de 15 august

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Programul Tomata 2023 a fost prelungit: Cei 3.000 de euro per hectar vor intra pe carduri până la data de 15 august

Ajutorul de minimis din cadrul Tomata 2023 este stabilit la o valoare de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 metri pătrați de solar ori seră și care valorifică minim trei kilograme de roșii pe metrul pătrat.

Programul Tomata 2023 este în vigoare cu o serie de modificări față de anii trecuți. Noutățile ajutorului de minimis pentru roșiile în solar sau sere vizează aspecte legate termene, condiții și plăți pentru legumicultori.

Guvernul vine în sprijinul agricultorilor prelungind cu 15 zile valorificarea produselor și cu 18 zile privind înscrierile.

Fermierii înscrişi în Programul „Tomata” pot să îşi vândă marfa până la 15 iulie, faţă de 30 iunie, data iniţială. Guvernul a prelungit perioada la solicitarea Ministerului Agriculturii, după ce legumicultorii au reclamat dificultăţi în a se încadra în termen, din cauza oscilaţilor de temperatură din primăvară.

Potrivit Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene, până la sfârşitul lunii iunie, 80% dintre cultivatorii înscrişi în program au reuşit să îşi valorifice producţia. Autorităţile au prelungit şi perioada în care se pot depune documentele justificative la direcțiile agricole județene, până la 18 iulie inclusiv.

„Facem precizarea că, inițial, producția obținută trebuia valorificată până la data de 30 iunie, însă din cauza temperaturilor fluctuante din primăvara anului 2023, reprezentanții cultivatorilor de legume au invocat întârzierea perioadei de fructificare a tomatelor și au transmis solicitări pentru prelungirea acestui termen”, au declarant reprezentații Guvernului

Din informațiile comunicate de direcțiile pentru agricultură județene, reiese că, până la această dată, valorifică producția obținută circa 80 % din numărul cultivatorilor înscriși în Program.

Subvenția pentru tomate se acordă și în acest an ca ajutor de minimis pentru culturile în spații protejate – sere și solarii. Sunt vizate culturile extratimpurii, așa că încă de la începutul anului, legumicultorii au început să pună răsadurile de roșii.

Programul Tomata 2023 se derulează prin Direcțiile Agricole Județene. Aici se depun de către fermieri cererile, documentele justificatoare, iar funcționarii DAJ efectuează verificările, controalele în teren și fac plățile.

Ajutorul de minimis pentru programul Tomata 2023 este stabilit la un cuantum de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat.

Legislația pentru programul Tomata 2023 a fost adoptată la finele anului 2022. În data de 29 decembrie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 1273, Hotărârea de Guvern nr. 1569/2022 privind aprobarea programului de sustinere a productiei de tomate în spații protejate pentru anul 2023. Programul este în vigoare astfel că legumicultorii pot depune cererile la Direcțiile Agricole sau Primării, acolo unde edilii au decis să ajute fermierii.

Condiții de eligibilitate în programul Tomata 2023

Condițiile de eligibilitate pentru programul tomata 2023 sunt similare cu cele din anii anteriori în care s-a acordat ajutor de minimis pentru cultura de legume. Astfel, această schemă de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate.

Ajutorul de stat se aplică întreprinderilor/ întreprinderilor unice, pentru culturile de tomate cultivate în spații protejate, respectiv:

a) producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2023;
b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
c) producătorilor agricoli societăți agricole, constituite potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare;
d) producătorilor agricoli persoane juridice.

Ajutor de minimis roșii 2023: termen depunere cerere

Cererile de înscriere în programul Tomata 2023 se depun la Direcțiile Agricole Județene. Există și primării care sprijină fermierii și centralizează cererile, transmițându-le apoi mai departe către DAJ pentru a scuti fermierii de un drum.

Termenul de depunere a cererii de înscriere în programul Tomata 2023 este data de 1 aprilie, inclusiv. Anul acesta ziua de 1 aprilie pică sâmbăta, așa că este recomandat să nu amânați depunerea până în ultima zi.

Programul Tomata în 2023: documente obligatorii

Beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, trebuie să depună la DAJ o cerere până cel târziu la data de 1 aprilie 2023 inclusiv. La depunerea cererii, responsabilii desemnați cu primirea cererilor din cadrul DAJ, în prezența potențialilor beneficiari, verifică sumele rămase și potențial a fi primite prin prezenta schemă de ajutor de minimis, rezultate după însumarea ajutoarelor de minimis primite pe durata a trei exerciții financiare, respectiv ajutoarele acordate în cele două exerciții financiare precedente și în exercițiul financiar în cauză, și până la concurența sumei de 20.000 euro, potrivit art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

După efectuarea verificării beneficiarii completează și depun cererea de înscriere în Program, însoțită de următoarele documente:

a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau al/a reprezentantului legal dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;
b) copie a atestatului de producător al solicitantului persoană fizică valabil până la 31 decembrie 2023;
c) împuternicire/procură și o copie a B.I./C.I a unui reprezentant, după caz;
d) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea;
e) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
f) adeverința în original, care să ateste, conform înscrisurilor din Registrul agricol, aferente anului 2023, suprafața de teren cu spatii protejate utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză.

Cererea, însoțită de documentele obligatorii, poate fi transmisă la DAJ și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate „conform cu originalul“ de către solicitant.

În situația în care solicitantul utilizează suprafețe de teren cu tomate în spații protejate situate în județe/UAT diferite, acesta va formula și depune o singură cerere de înscriere în program, la DAJ unde are suprafața cultivată cea mai mare.

Responsabilii desemnați cu primirea cererilor din cadrul DAJ, înainte de înregistrarea cererii în registrul unic pentru accesarea programului, verifică existența tuturor documentelor obligatorii, efectuează corespondența datelor din cerere cu datele din documente și întocmesc un proces-verbal de verificare a documentelor.

După încheierea perioadei de depunere a cererilor, DAJ transmite către OFJ lista cu potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de minimis în vederea efectuării de controale oficiale inclusiv prelevare de probe pentru determinarea conținuturilor maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din tomate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea