Programul NOUA CASĂ 2021: Beneficiarii vor trebui să asigure locuințele pe toată perioada în care beneficiază de finanțare
Programul NOUA CASĂ 2021: Beneficiarii vor trebui să asigure locuințele pe toată perioada în care beneficiază de finanțare
Beneficiarii programului Noua Casă vor trebui să își asigure locuințele achiziționate pe toată durata finanțării, potrivit unui proiect de hotărâre pus joi în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor. Programul Noua Casă este, în esență, fostul program Prima Casă, dar cu un nou nume și ceva modificări față de programul inițial.
De fapt, prin proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică se urmărește modificarea normelor de implementare a programului Noua Casă, cuprinse în HG 717/2009. Una dintre cele mai importante modificări propuse vizează polița de asigurare a locuinței, document pe care beneficiarii programului sunt obligați și în prezent să-l dețină.
Mai exact, beneficiarii programului Noua Casă vor fi obligați “să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”.
Citește și: Programul Noua Casă 2021: Când va începe și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a cumpăra o locuință
În prezent, regulile programului obligă beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat, dar nu stabilesc și o perioadă clară ce trebuie acoperită prin polița de asigurare. Așadar, după ce proiectul de față va intra în vigoare, beneficiarii programului Noua Casă vor trebui să asigure locuința pe toată perioada desfășurării contractului de credit.
Așa cum stabilește HG 717/2009, “drepturile derivând din polița de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și a finanțatorului, beneficiarul fiind ținut să facă dovada notificării cesiunii către asigurator”.
Totodată, normele programului Noua Casă stabilesc că, în cazul în care beneficiarul nu-și asigură locuinţa, finanţatorul are dreptul (fără a fi obligat) să asigure locuinţa pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar.
Nu în ultimul rând, proiectul prevede că, pentru acest an, plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei.
În 2020, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum numindu-se Noua Casă. Pe lângă noua denumire, programul stabilește plafoane mai mari decât înainte pentru finanțările ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50 m2) și care vor să cumpere una.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
1 august 2025 | Creșterea TVA scumpește coșul de cumpărături al românilor. Cu cât vor crește prețurile
1 august 2025 | Creșterea TVA scumpește coșul de cumpărături al românilor. Cu cât vor crește prețurile Alimentele, energia, medicamentele, locuințele, utilitățile și carburanții vor fi mai scumpe odată cu creșterea TVA de la 1 august. Prin creșterea TVA-ului de la 9% la 11%, un coș de cumpărături de 100 de lei se va scumpi […]
PENSII 2025 | Pensionarii afectați de taxarea pensiilor mai mari de 3.000 de lei fac apel la Ilie Bolojan: „Este lipsă de respect și protecție față de seniorii țării”
PENSII 2025 | Pensionarii afectați de taxarea pensiilor mai mari de 3.000 de lei fac apel la Ilie Bolojan: „Este lipsă de respect și protecție față de seniorii țării” Circa 2 milioane de pensionari vor avea de suferit, începând cu 1 septembrie 2025, ca urmare a măsurilor de austeritate aplicate de actualul Guvern. Federația Națională […]
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie avertizează că finalul lunii iulie vine cu fenomene meteo extreme în România. Sâmbătă, 26 iulie 2025, va fi cea mai fierbinte zi a verii de până acum, […]