Programul Casa Verde Fotovoltaice 2022. Ministrul Mediului anunță reducerea birocrației: „O să meargă mult mai repede”
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2022. Ministrul Mediului anunță reducerea birocrației: „O să meargă mult mai repede”
Vorbind despre Programul Casa Verde Fotovoltaice, ministrul Mediului, Tanczos Barna a spus, miercuri seara, la Digi24, că acesta a fost blocat jumătate de an pentru că „AFM n-a avut capacitatea instituțională să pornească evaluările”, dar acum „suntem pe drumul cel bun”.
„Reducem birocrația și va funcționa în principiu pe modelul «Rabla electrocasnice»”, unde fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic și după aceea va merge la o companie atestată care poate să instaleze panourile fotovoltaice. „E o schimbare de ordine în procesul de evaluare” a spus ministrul. „Externalizăm preluarea dosarelor și evaluarea, o să meargă mult mai repede”, a precizat Tanczos Barna.
Cătălin Nunu, jurnalist Digi24: Panouri fotovoltaice, există un program pe această direcție, cu ceva blocaje, blocat în continuare acel program?
Tanczos Barna, Ministrul Mediului: Programul a fost blocat jumătate de an complet, pentru că AFM n-a avut capacitatea instituțională să pornească evaluările, acum aș putea să zic că suntem pe drumul cel bun, avem peste 12.000 de dosare evaluate, aprobate, din cele 45.000. Ne apropiem de un număr de 10.000 de dosare pe lună. Acum două săptămâni au fost externalizate 10.000 de dosare la o companie privată, după o achiziție publică lungă, desfășurată la AFM.
Deci cred că la sfârșitul lunii septembrie vom depăși 25, poate chiar 30.000 de dosare evaluate. Acest lucru va da o altă viteză procesului de evaluare/contractare.
Și celelalte măsuri sunt impactate – măsura de eficiență energetică la instituții publice, măsura de iluminat public, ele au fost externalizate. Avem o ordonanță de urgență pe fluxul de aprobare în Guvern pentru a crește capacitatea instituțională pentru a angaja oameni la AFM, pentru că așa cum a venit brusc războiul, și numărul de zecile de mii de dosare pentru fotovoltaice au venit brusc la AFM.
Până acum nu a existat o cerere așa de mare. Cererea a crescut, nevoia a crescut foarte mult și crește zilnic. AFM va trebui să pornească următoarea sesiune de depunere de dosare pentru persoanele fizice, și acolo mă aștept la sute de mii de cereri. Instituția trebuie pregătită, eu cred că până în octombrie, noiembrie vom fi gata să lansăm și următoarea sesiune, și în câteva luni vom încheia această evaluare.
Este neplăcut, oamenii așteaptă de 6, 7 luni să primească primele vești bune. Sunt deja peste 9.000 de aprobări comunicate.
Ce s-a depus în acest an se va finaliza anul acesta cu siguranță.
Cătălin Nunu: Se schimbă ceva de anul viitor?
Tanczos Barna: Da! Complet. Reducem birocrația și va funcționa în principiu pe modelul „Rabla electrocasnice”, unde fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic și după aceea va merge la un prestator de serviciu, o companie atestată, care apare pe site-ul AFM, care poate să instaleze panourile fotovoltaice. E o schimbare de ordine în procesul de evaluare. Dosarele vor fi analizate, evaluate de companiile care fac și instalarea, și AFM va face prin sondaj control la acele companii care primesc documentele, care le încarcă în sistem.
Externalizăm, practic, prin acest mod și preluarea dosarelor, și evaluarea, o să meargă mult mai repede.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan