Program special la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia de Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului
Holocaustul reprezintă exterminarea sistematică a şase milioane de evrei de către regimul nazist, în timpul celui de-al doilea război mondial. 9 octombrie este ziua în care, în 1941, regimul Ion Antonescu a început primele deportări ale evreilor din Basarabia şi Bucovina, şi chiar din dreapta Prutului, spre Transnistria. Acest tărâm avea să însemne pentru mulţi dintre cei deportaţi sfârşitul vieţii lor – prin epuizare fizică, înfometare şi boli sau prin împuşcare.
De aceea, în fiecare an la Școala Mihai Eminescu comemorează acest moment tragic, întrucât marile lecţii ale istoriei trebuie să fie cunoscute tinerilor și nu numai. Peste timp, ele devin un îndemn la raţiune, la o mai bună înţelegere între ţări şi popoare, între etniile aceleiaşi naţiuni, care trebuie să găsească forţa şi înţelepciunea convieţuirii paşnice.
Elevii claselor a VIII-a au apelat în demersul comun la documente istorice, mesaje scrise lăsate de cei care au fost victime nevinovate, la mărturii ale supraviețuitorilor, dar și la imagini peste timp din epicentrul infernului, cum pe buna dreptate poate fi numit lagărul de exterminare de la Auschwitz. Au fost prezentate referate ale elevilor, imagini ale lagărului de la Auschwitz azi, interviuri filmate cu supraviețuitori ai lagărelor și filmele documentare: Auschwitz și Soluția finală și Lagărul morții – Treblinka, Poveștile supraviețuitorilor.
O rugăciune evreiască spune: „Să ne amintim”. Să ne amintim pentru a-i cinsti pe cei care au murit nevinovaţi. Să ne amintim pentru a spune generațiilor următoare tragedia Holocaustului. Să ne amintim pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete niciodată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?