Program special la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia de Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului
Holocaustul reprezintă exterminarea sistematică a şase milioane de evrei de către regimul nazist, în timpul celui de-al doilea război mondial. 9 octombrie este ziua în care, în 1941, regimul Ion Antonescu a început primele deportări ale evreilor din Basarabia şi Bucovina, şi chiar din dreapta Prutului, spre Transnistria. Acest tărâm avea să însemne pentru mulţi dintre cei deportaţi sfârşitul vieţii lor – prin epuizare fizică, înfometare şi boli sau prin împuşcare.
De aceea, în fiecare an la Școala Mihai Eminescu comemorează acest moment tragic, întrucât marile lecţii ale istoriei trebuie să fie cunoscute tinerilor și nu numai. Peste timp, ele devin un îndemn la raţiune, la o mai bună înţelegere între ţări şi popoare, între etniile aceleiaşi naţiuni, care trebuie să găsească forţa şi înţelepciunea convieţuirii paşnice.
Elevii claselor a VIII-a au apelat în demersul comun la documente istorice, mesaje scrise lăsate de cei care au fost victime nevinovate, la mărturii ale supraviețuitorilor, dar și la imagini peste timp din epicentrul infernului, cum pe buna dreptate poate fi numit lagărul de exterminare de la Auschwitz. Au fost prezentate referate ale elevilor, imagini ale lagărului de la Auschwitz azi, interviuri filmate cu supraviețuitori ai lagărelor și filmele documentare: Auschwitz și Soluția finală și Lagărul morții – Treblinka, Poveștile supraviețuitorilor.
O rugăciune evreiască spune: „Să ne amintim”. Să ne amintim pentru a-i cinsti pe cei care au murit nevinovaţi. Să ne amintim pentru a spune generațiilor următoare tragedia Holocaustului. Să ne amintim pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete niciodată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]