Program intensiv de pregătire pentru polițiștii din Alba: „Trageri din mașină, în mişcare, cu simulare ca într-un caz real”
Program intensiv de pregătire pentru polițiștii din Alba: „Trageri din mașină, în mişcare, cu simulare ca într-un caz real”
Polițiștii din județul Alba vor beneficia de un program intensiv de pregătire profesională inițiat de IPJ Alba. Aceştia învaţă, printre altele, cum să abordeze un cetăţean şi cum să i se adreseze, cum să anihileze şi să încătuşeze un infractor.
Programul cuprinde şi şedinţe de trageri în mişcare, din maşini, cu simulare ca într-un caz real.
Biroul de Pregătire Profesională a fost înfiinţat în 2021 şi se adresează în special poliţiştilor care patrulează, de la Ordine şi Siguranţă Publică, precum şi celor din Serviciul Rutier. În fiecare săptămână participă la acest program intensiv de pregătire un număr de 20 de poliţişti de la subunităţi.
”Anul trecut am pregătit, de exemplu, 221 de poliţişti din stradă. Marea majoritate a celor care sunt în Siguranţă Publică, media lor de experienţă cred că este foarte mică, de 2, 3 ani. Este un flux continuu în cadrul acestor forţe de ordine şi siguranţă publică”, a declarat comisarul şef Florin Dogaru, şeful IPJ Alba.
Acesta a explicat cum anume se pregătesc poliţiştii timp de cinci zile prin acest program.
”Se intră în acest program de pregătire, care constă în cunoaşterea legislaţiei, relaţionarea cu psihologul privind modul de abordare a cetăţeanului, modul de adresare, modul de întâmpinare a unui eveniment şi pregătirea lui psihică de a interveni, cunoaşterea armamentului şi pregătirea lui în poligon, cu scenariu de tragere. Nu se mai face acea tragere fixă, cum s-a făcut de-a lungul timpului, se fac trageri în mişcare, cu simulare ca într-un caz real. Inclusiv s-au realizat trageri şi suntem, cred că printre primii, în afară de trupele speciale SIAS şi SAS, de a trage din maşină, în mişcare. Avem şi pregătire fizică, contact direct fizic cu agresorul, modul de abordare şi cum poate să-l anihileze, modul de încătuşare”, a arătat şeful IPJ Alba.
Cursul intensiv este urmat de două ori pe an de poliţiştii din stradă, iar de ceilalţi – o singură dată pe an. Pe lângă acest pachet de cinci zile, se participă la şedinţe de trageri care se fac cel puţin o dată pe lună. În lipsa unor săli proprii de sport, IPJ Alba a încheiat protocoale şi contracte de închiriere cu anumite săli de sport la nivelul unităţilor de învăţământ, din Alba Iulia şi municipiile din judeţ.
”Avem un proiect în dezvoltare, ca să facem un centru de pregătire la Galda de Jos, unde este un sediu al poliţiei în care ne permite spaţiul, pentru funcţionarea acestui birou de pregătire. La subsolul clădirii amenajăm o sală de pregătire în forţă. Ne gândim, ne-am stabilit ca obiectiv să ne facem un simulator pentru pregătire la tragere. Este esenţial ca această activitate să o realizăm cât mai aproape de realitatea intervenţiei. Acel simulator cred că ar da un plus de valoare pentru cei care acţionează în stradă”, a mai spus şeful IPJ Alba.
41 de poliţişti s-au pensionat în 2021
Media de vârstă a angajaţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba este de 35-36 de ani, cu o vechime medie în activitate de 13 ani, o situaţie mai aparte înregistrându-se în cadrul poliţiştilor de la Ordine şi Siguranţă Publică, unde experienţa medie a acestora este foarte scăzută, de doar 2-3 ani.
”Din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, anul 2021 s-a finalizat cu posturi ocupate în proporţie de 81,9%”, a completat Florin Dogaru.
Potrivit acestuia, anul trecut au plecat din sistem, prin pensionare, 41 de poliţişti şi doi angajaţi din rândul personalului contractual. În schimb, a adăugat şeful IPJ Alba, au fost angajaţi absolvenţi, de Academie sau ai şcolii de agenţi, precum şi din încadrări directe, reuşindu-se astfel să se acopere acest deficit de 43 de lucrători care au plecat din sistem. Deficitul cel mai accentuat se înregistrează în segmentul de Ordine şi Siguranţă Publică.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Dr. Cristina Schnell, originară din județul Alba, a încetat din viață. A fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat
Dr. Cristina Schnell, originară din județul Alba, a încetat din viață. A fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat Dr. Cristina Schnell, originară din Aiud, județul Alba, a încetat din viață. A fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o oră
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui