Rămâi conectat

Actualitate

PROGNOZA METEO pentru următoarele trei luni:temperaturi medii apropiate de normele climatologice în februarie-aprilie, precipitaţii excedentare în martie

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru următoarele trei luni, regimul termic prognozat este unul apropiat de normele climatologice multianuale, iar din punct de vedere pluviometric, excedent de precipitaţii este preconizat în luna martie, în special în zona Olteniei, relevă prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul februarie – aprilie 2015, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit estimărilor de specialitate, în luna februarie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, mai puțin în regiunile vestice, sudice și sud-estice, unde local se vor situa peste aceste norme. Temperaturile medii lunare se vor încadra între—5 grade Celsius, în Transilvania și Moldova, și două grade Celsius, în Banat, Oltenia și Dobrogea. Valori de zero grade se vor înregistra în Maramureș și Transilvania.

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, acestea se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice și sud-estice, iar în restul teritoriului vor fi excedentare. Cantitățile de precipitații vor oscila între 13 litri/mp în Dobrogea și 57 de litri/mp în Maramureș.

În prima lună de primăvară a acestui an, estimările meteo arată că temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, posibil local mai ridicate în sud și sud-est, dar și mai coborâte în centrul și nord-vestul teritoriului. În Moldova mediile pornesc de la minus un grad Celsius, în Transilvania — zero grade Celsius și ajung la 7 grade Celsius în Banat și Oltenia.

Cantitățile lunare de precipitații, în martie 2015, se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării. Acestea vor oscila între 17 litri/mp în Dobrogea și 59 litri/mp, în Oltenia.

Conform ANM, în luna aprilie, valorile medii ale temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile climatologice, posibil mai scăzute, local, în vestul, sudul și nord-estul țării. Temperaturile medii lunare pot coborî până la 5 grade Celsius, în Moldova, dar pot ajunge și la 12 grade Celsius, în Banat, Oltenia și Muntenia.

Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale pe areale din sudul și estul țării și vor depăși aceste medii în restul teritoriului. Cele mai mari cantități de precipitații sunt preconizate în Banat (78 l/mp), iar cele mai puține (între 14 și 40 l/mp) în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații sunt estimate, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Începând cu data de 1 august 2014 perioada climatică de referință este 1981-2010, conform recomandărilor Organizației Meteorologice Mondiale.

Sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea