Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Când politicienii aplică economiei un model greșit, inflația o ia razna imediat”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Când politicienii aplică economiei un model greșit, inflația o ia razna imediat”

Cristian Păun, originar din Alba Iulia, profesor la Academia de Studii Economice din București, a abordat pe pagina de socializare subiectul economiei țării de la momentul actual.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Atunci când politicienii aplică economiei un model greșit, inflația o ia razna imediat. Este hârtia de turnesol a tuturor modelelor economice prociclice.

Intervenționismul etatic duce mereu la inflație, fiind orientat împotriva inițiativei private, împotriva antreprenoriatului, împotriva piețelor, împotriva producție și ofertei de bunuri și servicii, împotriva independenței financiare.

Etatiștii pun mereu accentul pe redistribuirea resurselor pe care le extrag din mediul privat prin taxare, considerând că sunt ”mai perfecți” în alocarea resurselor rare decât piețele ”imperfecte”. O abordare greșită care are mereu (mai devreme sau mai târziu) efecte contrare.

Citește și: Profesorul ASE Cristian Păun: ”Degeaba dai buluc să îți plătești datoriile către stat, în final, rămâi mai dator decât crezi”. Cu cât a crescut datoria publică pe cap de locuitor

Turcia se confruntă în aceste momente cu o inflație record. Inflația, hârtia de turnesol de care vorbeam, a ajuns la finalul anului la 65% (de vreo 7 ori mai mare decât la noi). Ungaria, prin modelul economic similar pe care îl aplică, nu este nici ea departe de Turcia. Pentru 2023 are o inflație estimată la circa 17,7% (cea de anul trecut a fost de 14,5%).

Noi suntem imediat după ei, cu un model aproape similar, bazat deficit excesiv, orientat preponderent spre consum (peste 90% din cheltuieli merg pe așa ceva).

Inflația de la noi nu este nici ea departe de cea a Ungariei și are șansele să rămână mare multă vreme de acum înainte, sărăcind rapid populația și așa săracită de decenii de politicieni incompetenți și lipsiți de viziune.

Noi nu avem (încă) inflația Turciei pentru că avem sprijin financiar masiv de la UE. Ungurii nu au inflația Turciei pentru că încă mai au o industrie privată (din UE în bună măsură) care ține în spate cu mare greutate toate fanteziile bolșevice ale lui Orban. Dar hârtia de turnesol nu minte niciodată”, a transmis Cristian Păun, prin intermediul paginii de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea