Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Când politicienii aplică economiei un model greșit, inflația o ia razna imediat”
Profesorul universitar la ASE, Cristian Păun: „Când politicienii aplică economiei un model greșit, inflația o ia razna imediat”
Cristian Păun, originar din Alba Iulia, profesor la Academia de Studii Economice din București, a abordat pe pagina de socializare subiectul economiei țării de la momentul actual.
„Atunci când politicienii aplică economiei un model greșit, inflația o ia razna imediat. Este hârtia de turnesol a tuturor modelelor economice prociclice.
Intervenționismul etatic duce mereu la inflație, fiind orientat împotriva inițiativei private, împotriva antreprenoriatului, împotriva piețelor, împotriva producție și ofertei de bunuri și servicii, împotriva independenței financiare.
Etatiștii pun mereu accentul pe redistribuirea resurselor pe care le extrag din mediul privat prin taxare, considerând că sunt ”mai perfecți” în alocarea resurselor rare decât piețele ”imperfecte”. O abordare greșită care are mereu (mai devreme sau mai târziu) efecte contrare.
Citește și: Profesorul ASE Cristian Păun: ”Degeaba dai buluc să îți plătești datoriile către stat, în final, rămâi mai dator decât crezi”. Cu cât a crescut datoria publică pe cap de locuitor
Turcia se confruntă în aceste momente cu o inflație record. Inflația, hârtia de turnesol de care vorbeam, a ajuns la finalul anului la 65% (de vreo 7 ori mai mare decât la noi). Ungaria, prin modelul economic similar pe care îl aplică, nu este nici ea departe de Turcia. Pentru 2023 are o inflație estimată la circa 17,7% (cea de anul trecut a fost de 14,5%).
Noi suntem imediat după ei, cu un model aproape similar, bazat deficit excesiv, orientat preponderent spre consum (peste 90% din cheltuieli merg pe așa ceva).
Inflația de la noi nu este nici ea departe de cea a Ungariei și are șansele să rămână mare multă vreme de acum înainte, sărăcind rapid populația și așa săracită de decenii de politicieni incompetenți și lipsiți de viziune.
Noi nu avem (încă) inflația Turciei pentru că avem sprijin financiar masiv de la UE. Ungurii nu au inflația Turciei pentru că încă mai au o industrie privată (din UE în bună măsură) care ține în spate cu mare greutate toate fanteziile bolșevice ale lui Orban. Dar hârtia de turnesol nu minte niciodată”, a transmis Cristian Păun, prin intermediul paginii de socializare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii