Profesorul Mircea Coșea, lecție de economie pentru deputatul Victor Ilie (USR PLUS): „Degeaba zâmbiți, dar veselia o să vă treacă”
Întrebat de către moderatorul emisiunii „100” de la Realitatea Plus, ce s-a făcut cu cele 50 de miliarde de euro împrumutate de Guvern, deputatul Victor Ilie (USR PLUS), nu a putut explica exact ce s-a întâmplat cu acești bani și pe ce au fost cheltuiți, dar a ținut să îl contrazică pe profesorul Mircea Coșea care explicase cu puțin timp înainte de ce aceste împrumuturi reprezintă un pericol pentru România, de ce creșterea anunțată de Florin Cîțu nu este de fapt un lucru bun și de ce rata scăzută a șomajului este de fapt un semn rău.
„Orice stat se împrumută în mod curent. România este la 50% datorie publică din PIB, media europeană este 95-98%. Grecia când avea probleme avea 200%, așa ca să facem o ordine de mărime. Și ce mai trebuie să știe românii este că atunci când Ceaușescu a vrut să plătească toate împrumuturile românii au murit de foame, haideți să înțelegem chestia asta. Da, economia este ajutată de împrumuturi pentru că finanțarea este necesară ca orice economie să crească cu adevărat.”, a încercat să explice deputatul USR PLUS.
Victor Ilie, către Mircea Coșea: Aștept să ne explice
„Domnul Ilie, ați fost atent la explicațiile profesorului Mircea Coșea? Sunteți de acord că vom intra într-o austeritate că am depășit acel prag de 50%?”, a intervenit moderatorul Laurențiu Botin, nemulțumit de faptul că deputatul a evitat de fapt să dea un răspuns clar.
„Trebuie să avem grijă cu cheltuielile publice, cu asta sunt de acord, dar modul în care a fost prezentat de domnul profesor, ”domnule singura șansă este austeritatea”… Să spună, creșterea economică e un lucru rău? E o chestiune pe care aștept să ne explice.”, a intervenit Victor Ilie.
Mircea Coșea, explicații
Profesorul Mircea Coșea a fost nevoie să îi mai explice încă o dată deputatului USR PLUS, tot ce explicase cu câteva minute înainte.
„Comparația care se face cu îndatorarea altor țări este total greșită și aici ar trebui să se citească mai mult pentru că teoria economică este foarte clară. Nu poți să compari Grecia cu România, Grecia cu Italia sau Grecia cu Spania. La noi 50% din PIB este un pericol din 2 motive. În primul rând pentru că economia italiană sau spaniolă are o capacitate de creare a valorii adăugate de 8 mai mare decât României, în al doilea rând, aceste țări sunt în zona Euro, ori zona Euro atunci când apare o problemă intervine așa cum a intervenit în Grecia, prin Banca Europeană, la noi nu va interveni nimeni. (…) Prima explicație. În condițiile în care faci o investiție, ei nevoie de forță de muncă. Indicatorul acesta a șomajului mic arată că de fapt nu avem forță de muncă pe care să atragem la investiții și deci este un lucru rău. Pentru informarea dvs. v-aș recomanda să citiți literatura de specialitate. Și în general, când faceți afirmații, e bine mai întâi să vă informați.
În al doilea rând, dacă creșterea economică de 7% este rea. Da, domnule Ilie, este rea, pentru că nu este urmare a dezvoltării economiei, ci urmare a creșterii ritmului de îndatorare. Nu îndatorarea este un lucru rău, ci ritmul în care ne îndatorăm și dobânzile la care ne îndatorăm. Degeaba zâmbiți, îmi pare bine că sunteți vesel, dar veselia o să vă treacă când veți vedea la anul că ritmul de recuperare va scade la 2% pentru că această creștere, cum spuneți dumneavoastră de 7%, nu e sănătoasă. Nu se bazează pe o economie care merge.”, a explicat Mircea Coșea.
Sursa: dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]