Rămâi conectat

Actualitate

Profesorul Mircea Coșea, despre salvarea Fabricii de Zahăr Luduș: ”Pentru prima oară în România, a apărut dovada! Un lucru extraordinar”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Profesorul Mircea Coșea, despre salvarea Fabricii de Zahăr Luduș: ”Pentru prima oară în România, a apărut dovada! Un lucru extraordinar”

Un grup de sute de fermieri din România, care l-au avut lider pe Teodor Aflat, au reușit să salveze de la dispariție Fabrica de Zahăr Luduș.

Teodor Aflat și sute de fermieri din Transilvania au reușit să preia Fabrica de Zahăr Luduș de la grupul Francez Tereos SA, grup care a deţinut până acum fabrica respectivă.

Profesorul de economie Mircea Coșea a afirmat că aceasta este o premieră în România, fiind dovada că există posibilitatea unui parteneriat public-privat încununat cu succes.

„Este absolut meritoriu ce s-a întâmplat zilele trecute. Pentru prima oară în România, a apărut dovada că există posibilitatea unui parteneriat public-privat și exemplul îl dă Fabrica de Zahăr de la Luduș.

Pentru mine, este un lucru extraordinar, că 800 de oameni din România au ajuns la capacitatea și la conștientizarea faptului că pot deveni cineva în business și să lupte cu o situație de deblocare a unor crize, pentru că, dacă ați urmărit datele oficiale, ajungem să ne speriem de ce se întâmplă. 97% din zahărul pe care îl mâncăm vine din import. 97%! Asta înseamnă că, dacă un transport de zahăr cade, noi n-avem zahăr în România.

Ne apucăm să mâncăm miere, să exploatăm albinele. Glumesc, bineînțeles! Dar situația este gravă. Deci, există căi de ajutorare a unor populații aflate în mare pericol de dispariție economică prin alte fonduri decât prin pensii”, a declarat Mircea Coșea, răspunzând la o întrebare a reporterului Bugetul.ro, privind creșterea pensiilor în 2023.

Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș a anunțat că s-a ajuns la un acord de principiu între cultivatorii de sfeclă și patronatul francez
Ileana Guşatu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş, a declarat joi, 13 octombrie, pentru AGERPRES, că în urma negocierilor dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români, însă mai este nevoie şi de acordul companiei mamă din Franţa.

„Ieri, 12 octombrie, fermierii din zona Transilvaniei, cultivatorii de sfeclă de zahăr, au avut o nouă întâlnire cu patronatul francez al fabricii de zahăr Tereos în vederea continuării negocierilor referitoare la achiziţionarea acestei fabrici. S-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români. Însă în vederea finalizării procedurii de achiziţie este nevoie de avizul companiei mamă din Franţa, document decisiv în acest proces, pe care sperăm că îl vor primi şi atunci acest memorandum se va putea transforma într-un contract de vânzare-cumpărare. Fermierii sunt optimişti în acest sens că vor primi avizul şi că vor putea să achiziţioneze această fabrică”, a spus Guşatu.

„Eu sper că în câteva zile să se poată obţine acel aviz necesar ca fabrica să îşi poată relua activitatea şi ca fermierii să fie sprijiniţi şi totodată să fie încurajaţi să cultive sfecla de zahăr. Ar fi păcat să pierdem această cultură importantă pentru ţara noastră. A mai rămas doar o singură fabrică în ţară din cele 33, mai ales că zona noastră, zona Transilvaniei, este o zonă propice pentru această cultură”, a mai spus ea.

Petre Daea: „El este eroul!”
Recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu Teodor Aflat, liderul fermierilor care au salvat fabrica de la Luduș.

sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

1 iulie 2024: Impozit de 70% pentru anumite tipuri de venituri. Care sunt persoanele vizate

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie 2024: Impozit de 70% pentru anumite tipuri de venituri. Care sunt persoanele vizate Impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată se majorează de luni, 1 iulie 2024, de la 16% la 70% Acest nou procent se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată. Așadar, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea