Profesorul Avram Cristea „Cetățean de onoare – post mortem – al municipiului Alba Iulia”: Dascălul din Alba și-a dedicat cariera formării tinerilor
Profesorul Avram Cristea „Cetățean de onoare – post mortem – al municipiului Alba Iulia”: Dascălul din Alba și-a dedicat cariera formării tinerilor
Consilierii locali vor avea de aprobat în ședința de joi, 29 iunie, propunerea ca profesorului Avram Cristea, să îi fie acordat titlul de ’’Cetățean de onoare-post mortem- al municipiului Alba Iulia”.
Om de cultură, profesor, etnograf și jurnalist, Avram Cristea și-a dedicat întreaga sa viață pentru promovarea valorilor umane. în calitate de profesor a format generații de tineri, ca etnograf și jurnalist a contribuit semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural prin activitatea sa neobosită. A contribuit semnificativ la păstrarea și promovarea tradițiilor și datinilor populare.
Avram Cristea s-a născut la 13 iulie 1945 în localitatea Șibot, județul Alba. Urmează studiile elementare la Școala din satul natal, pe cele liceale la Cugir, iar cele universitare la Timișoara și UBB Cluj Napoca, în perioada 1968-1973. în anul 1969 se căsătorește cu Farcaș Rodica.
Domnului profesor Avram Cristea a fost profesor la Școala Roșcani, jud, Hunedoara (1967), inspector metodist la Secția de învățământ a raionului Ilia (nov. 1967), instructor la Consiliul Județean al Pionierilor Alba (1868), profesor la Grupul Școlar Metalurgic Alba Iulia (1979), director la Grupul Școlar Metalurgic Alba Iulia (1980), profesor la Liceul Horea Cloșca și Crișan Alba Iulia (1985), inspector școlar de specialitate la ISJ Alba (1986), inspector școlar general adjunct (1990), profesor la Liceul Horea Cloșca și Crișan Alba Iulia (1991), consilier-șef teritorial al Ministerului Culturii pentru județul Alba (1993) și profesor la Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan Alba Iulia până la pensionare în 2006. Organizează ca inspector școlar de specialitate Olimpiada națională de limba română „Mihai Eminescu” și concursul pentru limbile maghiară și germană ce au avut loc în aprilie 1988 la Alba Iulia, Munții Apuseni și Blaj.
A înființat Asociația „Horia, Cloșca și Crișan” a elevilor și profesorilor pe lângă colegiul cu același nume din Alba Iulia și conduce cenaclul elevilor editând 7 numere ale revistei „Gând tineresc” cu care a obținut locul de laureat pe țară în 2004, conduce trupa de teatru și a organizat spectacole și recitaluri de poezie.
A fost responsabil al zonei Sebeș-Cugir în cadrul proiectului PHOENIX finanțat de Consiliul Județean Alba prin Asociația „Datini străbune,, (2006) și în cadrul proiectului CASA MEMORIEI CULTURALE din 2007, proiecte ce au avut ca scop înființarea expozițiilor etnografice la nivelul comunelor, revitalizarea unor tradiții și introducerea expozițiilor în circuitul cultural-turistic al județului. De asemenea, a fost membru în comitetul de conducere al Despărțământului „Eugen Hulea” Alba Iulia, responsabilul Secțiunii de folclor.
A coordonat proiectul de cercetare folclorică de pe Valea Ampoiului împreună cu cadre didactice și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „1 Decembrie 1918”. Inițiază și coordonează proiectul „Colocviile de etnografie și folclor” cu participarea cercetătorilor din București, Cluj, Sibiu și din județul Alba care au ajuns în anul 2005 la a Il-a ediție, când a fost omagiat profesorul și etnologul Gheorghe Pavelescu la împlinirea vârstei de 90 de ani.
A coordonat activitățile cenaclului „Gând tineresc”, organizează întâlniri cu scriitori care au fost elevi ai colegiului și prezintă cărților lor: Nicolae Itu, Gheorghe Dăncilă, stimulează elevii pentru trimiterea creațiilor lor la reviste și pentru diverse concursuri literare, inițiază teatrul lectură după romanul de gânduri „Oglinzile sparte” al lui Sorin Comoroșan, prezentat în cadrul proiectului național de evaluarea CDI în toamna anului 2005 la Colegiul Economic din Alba Iulia și la Festivalul de Teatru pentru elevii de liceu din 2005. Constituie și coordonează activitățiile trupei de teatru și recitări, obținând în 1999 la Festivalul Național de Teatru pentru Elevi „G. A. Petculescu” de la Lugoj a locurilor I, II și premiu special pentru interpretare cu spectacolul „Țara lui Gufi” de Matei Vișniec. Cenaclu obține locul I pentru interpretare la concursul județean de teatru din 2006 cu piesa „Damastes” de Dumitru Solomon.
A fost secretar al Asociației Folcloriștilor și etnografilor din Județul Alba, membru fondator al asociației folcloriștilor și etnologilor Alba, președintele asociației Pro Basarabia și Bucovina(filiala Alba).
în calitate de coautor la auxiliare didactice, amintim: „Literatura română. Compendiu”, Alba Iulia – 1999, Coautor la culegeri de folclor: „Merge dorul și răsare”, Alba Iulia – 1975, „Florile dalbe, flori de mar”, Alba Iulia – 1996, „1484 colinde, cu text si melodie”, coordonat de conf. Univ. Ioan Bocșa, editat la Editura MediaMusica a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – 1999, „Eminescu, azi în scoală”, Alba Iulia – 2000, „Arghezi, Azi în școală”, Alba lulia – 2003, Literatura română. Compendiu”, „Manual suport pentru bacalaureat și testare națională”, Alba lulia – 2006, opera sa editorială fiind o prelungire a temelor diverse în cadrul Colocviilor de etnografie folclor – 2005-2012 a cărui inițiator este, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba. A fost autor al cărților: „Obiceiuri de iarnă pe Valea Mureșului Superior. Studiu și antologie de colinde”, Alba lulia – 1998, „Obiceiuri și datini din județul Alba. Schiță monografică”, Alba lulia – 2007, Lecturi”, 2010, „Recurs la tradiție”, 2010, „Și a fost cândva dimineață”, 2007, „La taifas în lumea proștilor”, 2011.
Cu privire la activitatea sa jurnalistică, putem aminti debutul său publicistic cu proză din ziarul „Unirea” 1968, precum și colaborarea cu revistele „Studii și Comunicări Etnologice” – Sibiu sau „Gând Românesc”.
Profesor Avram Cristea a fost redactor șef adjunct la Revista de Etnografie și Folclor „Vatra Străbună”, Alba lulia (1991-1992) din care au apărut 4 volume. Realizează emisiunile de limba română, folclor și literatură între 1995-1998 la Radio XXI Alba lulia. Din 2002 este redactor colaborator la Radio Reîntregirea al emisiunilor săptămânale: „Rugul aprins” (literatură) și „Floarea darurilor” (etnografie și folclor) și „Revista revistelor culturale”, iar din 2006 rubrica „Datini străbune” (tradiții). Colaborează la revista „Credința Străbună” și la revistele și ziarele din Alba lulia.
Avram Cristea, păstrător al tradițiilor și-a dedicat viața elevilor și formării lor ca oameni, dar și tradițiilor pe care le-a studiat și le-a respectat. Acesta și-a conturat de-a lungul anilor personalitatea complexă cu ajutorul experienței acumulate în mijlocul oamenilor. într-un interviu Avram Cristea spunea: „îmi place tot ceea ce este frumos. Iubesc natura, copii și oamenii cucernici. Iubesc tradiția și satul, dar asta nu înseamnă că doresc întoarcerea la privitimism. Susțin tot ceea ce este bun și bine pentru oameni și natură“.
Trece în alte tărâmuri la 21 mai 2012, de ziua Sfinților Constantin și Elena. în acea zi una dintre fostele sale eleve scria: „…ne-a deschis mintea spre literatura de valoare și ne-a făcut să ne iubim pământurile românești, așa, cu bune și rele…”.
Pentru realizările didactice și culturale de certă valoare, pentru contribuția adusă la dezvoltarea vieții artistice, culturale și spirituale din Alba lulia, precum și pentru meritele deosebite în păstrarea și promovarea valorilor culturii naționale, se propune conferirea titlului de „Cetățean de onoare – post mortem – al municipiului Alba lulia” domnului profesor Avram Cristea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a