Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani: Ce condiții trebuie sa indeplinească
Profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani: Ce condiții trebuie sa indeplinească
De la anul școlar următor, profesorii au posibilitatea să rămână în funcția de titular până la vârsta de 70 de ani, conform unei metodologii de mobilitate recent publicate în Monitorul Oficial.
Această prevedere se aplică exclusiv profesorilor pentru care nu a fost emisă decizia de pensionare. În acest context, până la data de 29 ianuarie 2024, aceștia sunt invitați să depună o cerere la secretariatul unității școlare conform calendarului oficial.
Conform articolului 31, alineatul (5) al metodologiei, personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar, căruia nu i s-a emis decizia de pensionare și care nu împlinește vârsta de 70 de ani până la data de 1 septembrie 2024, poate solicita menținerea în activitate ca titular în anul școlar 2024-2025. Această procedură se desfășoară în conformitate cu prevederile articolului 229, alineatul (11) din Legea nr. 198/2023, și trebuie să fie însoțită de o cerere depusă la secretariatul școlii.
Profesorii care doresc să beneficieze de această prevedere trebuie să îndeplinească mai multe condiții, conform articolului 31, alineatul (7). Printre aceste condiții se numără încadrarea în prevederile alineatului (5), asigurarea de posturi didactice/catedre complete și viabile pentru cel puțin un an școlar, precum și inexistența reducerii de activitate la catedrele pe care aceștia sunt titulari. Cererile vor fi analizate și aprobate în consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de criterii precum evoluția demografică la nivel local, planurile de școlarizare și dinamica resurselor umane.
Citește și: Reabilitarea termică a clădirii grădiniței din comuna Cenade: Licitația de aproape 500.000 de lei, lansată în SEAP
Calendarul pentru procesul de menținere în activitate a profesorilor peste vârsta standard de pensionare este detaliat în articolul 4 al metodologiei. Acesta include etape precum depunerea și înregistrarea cererilor (3-29 ianuarie 2024), aprobarea cererilor la nivelul unităților de învățământ și transmiterea situației la inspectoratul școlar (31 ianuarie 2024), întocmirea listelor finale la nivelul inspectoratelor școlare și afișarea acestora (1-2 februarie 2024), înregistrarea și soluționarea contestațiilor (5-6 februarie 2024), și comunicarea finală a deciziilor (7 februarie 2024).
Sursa: edupedu.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun