Profesori universitari, cercetători şi etnologi din ţară participă la Alba Iulia şi Blaj la Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu”
Profesori universitari, cercetători şi etnologi din întreaga ţară participă în aceste zile la Alba Iulia şi Blaj la Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” dar şi la cea de-a XIV-a ediţii a Conferinţei anuale a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER), întâlniri în cadrul cărora se dezbat teme de interes privind păstrarea şi promovarea folclorului românesc.
Lucrările colocviilor au debutat, miercuri, la Alba Iulia, şi ediţia din acest an s-a desfăşurat sub genericul „1918 – 2018. Un secol de studii asupra culturii tradiţionale româneşti”. Lucrările în plen s-au axat pe două teme: „Secolul nostru de etnologie națională. O istorie și o geografie” şi „Științele etnologice în România astăzi. 6 perspective”, iar printre participanţi îi amintim pe Nicu Gavriluță (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Otilia Hedeșan (Universitatea de Vest din Timișoara), Nicolae Panea (Universitatea din Craiova), Poszony Ferencz (Universitatea „Babeș Bolyai Cluj-Napoca), Tatiana Potyng (Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” Chișinău), Tudor Sălăgean (Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca), Narcisa Știucă (Universitatea din București), Diana Mihuț (Universitatea de Vest din Timișoara, RHeA), Alina Negru (Universitatea de Vest din Timișoara, RHeA), Rucsandra Pop (Universitatea din București), Andrei Prohin (Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău), Petronela Savin (Universitatea din Bacău) şi Cosmina Timoce Mocanu (Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Cluj-Napoca)
Lucrările Colocviilor Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” au continuat, joi, la Palatul Cultural din Blaj, cu sesiune plenară pe temele: Nicolae Constantinescu, „Fețele războiului” în literatura populară orală și scrisă şi Ion Cuceu, Blajul în cercetările de istoria folcloristicii românești: Ion Mușlea. La Blaj, colocviile au cuprins şi sesiuni de comunicări în ateliere paralele dar şi un salon de carte în cadrul căruia au fost lansate mai multe publicaţii de specialitate.
Evenimentele continuă, vineri, la Blaj, cu cea de-a XIV-a ediţii a Conferinţei anuale a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER).
Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor poartă numele lui Gheorghe Pavelescu, etnolog şi folclorist român, autor a peste 200 de studii despre arta tradiţională şi folclor. Gheorghe Pavelescu s-a născut în anul 1915 în satul Purcăreţi, comuna Pianu, şi a fost elev al lui Lucian Blaga, Dimitrie Gusti şi Romulus Vuia, fiind la rândul său profesor universitar la Cluj şi Sibiu. Gheorghe Pavelescu a fost Doctor Honoris Causa al universităţilor din Cluj, Sibiu şi Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 16 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii