Rămâi conectat

Curier Județean

Profesori universitari, cercetători şi etnologi din ţară participă la Alba Iulia şi Blaj la Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Profesori universitari, cercetători şi etnologi din întreaga ţară participă în aceste zile la Alba Iulia şi Blaj la Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” dar şi la cea de-a  XIV-a ediţii a Conferinţei anuale a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER), întâlniri în cadrul cărora se dezbat teme de interes privind păstrarea şi promovarea folclorului românesc.

Lucrările colocviilor au debutat, miercuri, la Alba Iulia, şi ediţia din acest an s-a desfăşurat sub genericul „1918 – 2018. Un secol de studii asupra culturii tradiţionale româneşti”. Lucrările în plen s-au axat pe două teme: „Secolul nostru de etnologie națională. O istorie și o geografie” şi „Științele etnologice în România astăzi. 6 perspective”, iar printre participanţi îi amintim pe Nicu Gavriluță (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Otilia Hedeșan (Universitatea de Vest din Timișoara), Nicolae Panea (Universitatea din Craiova), Poszony Ferencz (Universitatea „Babeș Bolyai Cluj-Napoca), Tatiana Potyng (Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir” Chișinău), Tudor Sălăgean (Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca), Narcisa Știucă (Universitatea din București), Diana Mihuț (Universitatea de Vest din Timișoara, RHeA), Alina Negru (Universitatea de Vest din Timișoara, RHeA), Rucsandra Pop (Universitatea din București), Andrei Prohin (Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău), Petronela Savin (Universitatea din Bacău) şi Cosmina Timoce Mocanu (Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române, Cluj-Napoca)

Lucrările Colocviilor Naţionale de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” au continuat, joi, la Palatul Cultural din Blaj, cu sesiune plenară pe temele: Nicolae Constantinescu, „Fețele războiului” în literatura populară orală și scrisă şi Ion Cuceu, Blajul în cercetările de istoria folcloristicii românești: Ion Mușlea. La Blaj, colocviile au cuprins şi sesiuni de comunicări în ateliere paralele dar şi un salon de carte în cadrul căruia au fost lansate mai multe publicaţii de specialitate.

Evenimentele continuă, vineri, la Blaj, cu cea de-a  XIV-a ediţii a Conferinţei anuale a Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER).

Colocviile Naţionale de Etnografie şi Folclor poartă numele lui Gheorghe Pavelescu, etnolog şi folclorist român, autor a peste 200 de studii despre arta tradiţională şi folclor. Gheorghe Pavelescu s-a născut în anul 1915 în satul Purcăreţi, comuna Pianu, şi a fost elev al lui Lucian Blaga, Dimitrie Gusti şi Romulus Vuia, fiind la rândul său profesor universitar la Cluj şi Sibiu. Gheorghe Pavelescu a fost Doctor Honoris Causa al universităţilor din Cluj, Sibiu şi Alba Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție Joi, 25 aprilie, pompierii din Alba Iulia, intervin pe Calea Moților, în jurul orei 11:30, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție. Potrivit IPJ Alba, detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru îndepărtarea unor elemente de construcție în mun. Alba Iulia, Calea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea