Profesor universitar la ASE explică de ce 90% dintre romani castiga sub 4.000 lei/luna: „Ceea ce spun eu aici este pentru avansați, nu pentru analfabeți funcțional”
Profesor universitar la ASE explică de ce 90% dintre romani castiga sub 4.000 lei/luna: „Ceea ce spun eu aici este pentru avansați, nu pentru analfabeți funcțional”
Cristian Păun, profesor universtar la ASE București, originar din Alba, vorbește, într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare despre dezechilibrul dintre salariul minimi și cel mediu și vine cu explicații pentru acest fapt.
„Dezechilibru major, 90% dintre romani castiga sub 4.000 lei/luna. Salariul mediu in Romania este insa de 4.600 lei/luna, conform INS”.
Explicația este simplă dar complicat de explicat. Poza atașată spune totul. Când dinamica salariului minim depășește mult potențialul economiei private de a-l plăti, toate salariile se vor apropia, mai devreme sau mai târziu, de minim. Nu întâmplător, unele țări setează salariul minim în funcție de cel mediu, nu că ar fi asta o metodă mai puțin imperfectă.
Când statul îmi spune cât să fie salariul minim pe care îl dau celor necalificați, voi lua din salariul peste minim al celor calificați sau supercalificați. Salariul minim punând între paranteze calificarea și supercalificarea. Universitățile, de exemplu. Școala, în general.
Problema este că ceea ce spun eu aici este pentru avansați, nu pentru analfabeți funcțional. Notă importantă: Uitați-vă la liniuța verde din grafic, este dinamica multi-anuală a salariului minim. România este campioană absolută!”, a scris Cristian Păun pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ajutoare pentru familii monoparentale 2025: Care este valoarea sprijinului financiar. Condiții de acordare
Ajutoare pentru familii monoparentale 2025: Care este valoarea sprijinului financiar. Condiții de acordare Statul român oferă un ajutor financiar lunar de până la 1.200 de lei pentru familiile monoparentale, o categorie de români vulnerabili în fața costurilor de trai. Acest sprijin financiar este destinat să acopere o parte din cheltuielile esențiale ale acestor familii, care […]