Rămâi conectat

Actualitate

Profesor de la ASE: Sistemul de sănătate l-a lovit și pe „Mărgelatu”, așa cum i-a lovit pe toți românii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Profesor de la ASE: Sistemul de sănătate la lovit și pe „Mărgelatu”, așa cum i-a lovit pe toți românii

Profesorul de la ASE, Cristian Păun, a discutat într-o postare pe una dintre rețelele de socializare despre sistemul de sănătate, care afectează mulți români și de ce să nu ne lăsăm înșelați de povestea recentă cu Mărgelatu’.

Să nu mă înțelegeți greșit, îmi pare rău ce a pățit, însă episodul cu Mărgelatu’ nu este despre cât de performant este sistemul public de sănătate din România. Acela care ne costă 10% din orice venit am obține. Care ne costă 10% și din alte venituri, chiar dacă avem venituri de tip salarial. Pe lună, desigur. Pentru care plătești, indiferent dacă vrei apoi să fii tratat în sistemul de sănătate privat, să ai o asigurare de viață sau de sănătate privată. Întâi plătești 10% pe toate veniturile tale și apoi mai vezi tu ce faci.

Citește și: Coasigurat în sistemul public de sănătate: Ce înseamnă și cine poate fi coasigurat. Ce acte sunt necesare şi unde se depun

Chiar dacă privim uimiți minunile pe care le-a făcut sistemul public de sănătate pentru Mărgelatu’, nu mergeți după fentă. Dacă vă veți îmbolnăvi, Doamne ferește, veți fi plimbat între spitale, veți avea acces greoi spre deloc la un specialist (dacă îl mai găsiți prin România sau la un spital de stat), veți vârâ o atenție în buzunarul asistentei ca să vă schimbe așternuturile sau să vă pună branula corect, veți plăti pentru medicamente, veți veni cu mâncare de acasă și veți dormi mereu cu teama carcaleților cu iz de nozocomiale pe care îi inspirați. Asta dacă nu cumva aveți norocul să fiți operat de alt organ decât cel care trebuie sau cel care vă doare.

Foarte puțini dintre noi vor avea parte de povestea plină de farmec medical a Mărgelatului. Pe cei mai mulți dintre noi, sistemul ne trimite la plimbare, ne ține pe la uși, ne tratează cu dezinteres. De vizita unui prim-ministru sau președinte nici nu se pune problema, au treabă să ne salveze de tot felul de dușmani colectivi închipuiți.

Abia aștept să revăd un film din ăla vechi cu Mărgelatu’ împreună cu copiii. Cei cărora le-am plătit analizele de sânge pentru că mereu trimiterea de la medicul de familie expira până găseam un centru de recoltare care să le facă analizeze cu decontare din cotizația noastră de ani buni. Analize pentru copii, atenție! De noi, adulții de cotizăm, nici nu se pune problema să decontăm vreo analiză.
Hai că trebuie să depun declarația de venit și să virez cei 7200 lei pentru asigurarea la sănătate pe 2023…

Sănătate!” a transmis pe Facebook, Cristian Păun, profesor la ASE.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case Perioadele de caniculă pot reprezenta un disconfort prelungit pentru majoritatea oamenilor, iar alimentația joacă un rol important în ameliorarea sau agravarea acestuia.  Majoritatea oamenilor se confruntă cu un disconfort sporit în perioadele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea