Profesoara Georgeta Bădău, câştigătoare în cea mai mare competiţie de proiecte educaţionale din Europa
În prezenţa oficialilor de la Comisia Europeană, România va urca pe podium în cadrul Conferinţei anuale eTwinning (31 martie – 2 aprilie 2011) la categoriile – „Matematică şi ştiinţe” şi „Proiecte în limba franceză” – cu două dintre cele mai bune exemple de practici de colaborare cu suportul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicării, ne-a informat prof. Vaier Cerbu, directorul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba lulia.
Acţiunea eTwinning este o componentă a Programului „învăţare pe tot parcursul vieţii” al Comisiei Europene. La nivel european, acţiunea este implementată de European Schoolnet – un consorţiu format din 31 de ministere ale educaţiei. în România, Ministerul Educaţiei a desemnat Centrul pentru Inovare în Educaţie-TEHNE să coordoneze implementarea acţiunii eTwinning, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Premiile europene eTwinning se află în 2011 la cea de-a 6-a ediţie şi, ca în fiecare an, îşi propun să aprecieze cu distincţia specifică celei mai mari competiţii de proiecte educaţionale colaborative din Europa, proiecte remarcabile realizate în colaborare de cei peste 126.000 de profesori din Europa şi elevii lor, înscrişi pe platforma eTwinning.net.
În total, 15.000 de proiecte colaborative au fost derulate în acest an şcolar în Europa, au fost selectate şi înscrise în competiţie peste 300, dar numai 8 proiecte vor fi premiate. în România, mai mult de 7.600 de cadre didactice din peste 4.600 de şcoli înscrise pe platformă se implică anual în parteneriate educaţionale şi proiecte de colaborare cu instituţii de educaţie din Europa. în 2011, două premii europene vor fi aduse în România de prof. Irina Vasilescu (Şcoala nr. 195 Bucureşti) şi de prof. Georgeta Badău (Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba lulia).
Proiectul „Lectures partagees” al prof. Georgeta Bădău, câştigător la categoria „Proiecte în limba franceză”, este un exemplu de colaborare, de împărtăşire de experienţe şi de învăţare între egali. „O prejudecată care pare să funcţioneze perfect în spaţiul educativ românesc (şi nu numai) este aceea că elevii de astăzi nu mai citesc. Dar nu cumva această criză a lecturii care le provoacă frisoane părinţilor şi educatorilor autohtoni sau de oriunde se datorează pur şi simplu unei schimbări a modalităţilor şi a suporturilor de lectură ? Eu cred că da. Tinerii citesc, dar citesc altfel. Au desacralizat lectura, transformând-o din alfa şi omega formării intelectuale într-un act obişnuit al unui cotidian în care textul, sunetul şi imaginea coexistă. Tinerii cititori nu-şi mai şoptesc impresiile de lectură, le îmbracă în biţi şi pixeli şi le trimit fără milă sau teamă în arena Intemetului”, ne-a declarat Georgeta Bădău, profesor de limba franceză la Colegiul Naţional „HCC”, unul dintre cei doi coordonatori ai proiectului câştigător.
Ceremonia de decernare a premiilor eTwinning din acest an va avea loc în prima zi a Conferinţei Europene eTwinning, care se va desfăşura la Budapesta, în perioada 31 martie – 2 aprilie 2011 şi va reuni oficiali ai Comisiei Europene, personalităţi publice din sectorul educaţional european, cadre didactice şi elevi.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
UPDATE FOTO-VIDEO | ACCIDENT rutier pe raza localității Șard: Două autoturisme și un autobuz s-au tamponat. Intervin pompierii din Alba Iulia
ACCIDENT rutier pe raza localității Șard: Două autoturisme și un autobuz s-au tamponat. Intervin pompierii din Alba Iulia Un accident rutier s-a produs luni, 23 decembrie 2024, în jurul orei 10.30, pe raza localității Șard. În incident sunt implicate două autoturisme și un autobuz. Citește și: Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana