Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prof. Petru Damo, la Conferinţa Socială Reunită din România

Publicat

în

    Sâmbătă, 22 octombrie, la Rin Grand Hotel din Bucureşti se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Conferinţei Sociale Reunite din România (CSR), unul dintre cele mai importante evenimente sindicale şi sociale de avergură nu doar naţională, ci şi europeană, un proiect iniţiat de prof. Petru Damo, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământ Alba şi preşedinte al SIZ Aiud. De altfel, Sindicatul Învăţământ Alba va fi reprezentat de o delegaţie de peste 20 de membri, în frunte cu preşedintele SIA, prof. Ioan Stanca, 12 dintre cei 20 de sindicalişti fiind reprezentanţi ai SIZ Aiud.
Totodată, vor participa principalii reprezentanţi ai Conferinţei Sociale Reunite Europene, organizaţie creată în anul 2008 de către peste 20 de mari confederaţii şi federaţii sindicale, ONG-uri, reţele şi mişcări sociale europene, cu acordul şi susţinerea Confederaţiei Sindicatelor Europene (ETUC-CES), în scopul de a amenda prin propuneri concrete şi constructive politicile păguboase adoptate de instituţiile Uniunii Europene.
În centrul dezbaterilor se vor afla temele „Guvernare economică democratică” şi „Corupţia. Abordare şi combatere”, prof. Petru Damo urmând să-şi exprime punctul de vedere la al doilea subiect.
Procesul Conferinţei Sociale Reunite Europene (Joint Social Conference – JSC) a fost adus în România de prof. Petru Damo, acesta fiind membru în Comitetul de Iniţiativă European de la Bruxelles încă de la început. Imediat după conferinţa din 2010, de la Piteşti, prof. Petru Damo a fost mandatat de CSDR, alături de Adrian Voica, vicepreşedintele FSLI, să reprezinte această confederaţie sindicală la nivel european.
„Printre obiectivele CSR din România se numără: găsirea de alternative şi solutii concrete la actualele politici guvernamentale antisociale care, sub pretextul crizei, atacă sectorul serviciilor publice afectând, practic, întreaga populaţie, prin încălcarea principiilor statului de drept şi prin încercarea de distrugere a conceptului de stat social de bunăstare (Social Welfare State concept); respingerea planurilor de austeritate care implică desfiinţarea locurilor de muncă, diminuările salariilor, pensiilor, burselor pentru elevi şi studenţi şi a alocaţiilor pentru copii, combinate cu creşterea taxelor şi impozitelor, toate pe fondul lipsei de soluţii reale; respingerea politicilor antisindicale şi antisociale care vizează desfiinţarea Contractelor Colective de Muncă şi limitarea sau chiar pierderea drepturilor angajaţilor şi a sindicatelor; respectarea şi aplicarea legislaţiei naţionale, europene şi a Constituţiei (exemple: educaţia să fie prioritate naţională şi să beneficieze de alocarea a 6% din PIB; ramurile de activitate să fie definite; hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile să fie puse în executare şi să nu mai fie amânate prin ordonanţe de urgenţă, respectarea separaţiei puterilor în stat şi sancţionarea încercărilor de intervenţie a factorului politic în terţe domenii etc); respingerea politicilor de îndatorare a statului român faţă de instituţiile financiar-bancare europene şi mondiale (BCE, CE, FMI, BM ş.a.), instituţii care au avut un rol major în declanşarea crizei economico-finaciare la nivel mondial şi care, fapt dovedit, peste tot unde au „intervenit” au provocat, practic, distrugerea şi falimentarea statelor respective (a se vedea cazul Argentinei). Nu vrem ca România să devină un „laborator de experimente” economico-financiare al sus-amintitelor instituţii. Nu vrem ca siguranţa, bunăstarea şi viitorul generaţiilor următoare să fie amanetate şi periclitate”, a declarat liderul sindical Petru Damo, co-organizator principal al CSR.
Garanţia faptului că evenimentul din România se bucură de interes şi are o dimensiune europeană, atât sindicală, cât şi socială este confirmată de lista participanţilor, care include cei mai importanţi lideri sindicali din UE.
La eveniment şi-au anunţat participarea Iacob Baciu (preşedinte CSDR), Simion Hăncescu (preşedinte FSLI), Adrian Voica (vicepreşedinte FSLI), Liviu Marian Pop (secretar general FSLI), Ilie Miu (preşedinte Federaţia Automobilul Românesc – BNS), iar din zona societăţii civile au confirmat participarea nume sonore precum Liviu Voinea, economist de elită al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Radu Nicoşevici (preşedinte Academia de Advocacy), Nicolae Voiculescu (preşedinte Asociaţia pentru Promovarea Educaţiei Permanente şi redactor-şef al Revistei Române de Dreptul Muncii). Printre participanţii europeni care au răspuns invitaţiei prof. Petru Damo se numără Felipe van Keirsbilck (secretar general CNE/ACV-CSC Belgia şi „părintele” procesului Conferinţei Sociale Reunite Europene), Olga Nicolae (reprezentant oficial al Consiliului Regional Pan-European (PERC) – divizie din cadrul Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor – ITUC), Antonio Morandi (CGIL Italia), Karoly Gyorgy (MSZOSZ Ungaria), Magdalena Yordanova (CITUB Bulgaria), Amana Ferro (EAPN Brussels Policy Officer), Aleksandar Todic şi Zeljko Veselinovic (SLOGA Serbia), Miroslav Prokes (Reţeaua europeană UNITED şi Friends of Nature Cehia).
„Intenţionăm să adoptăm o Declaraţie finală a Conferinţei Sociale Reunite din România, care să fie transmisă presei şi autorităţilor. Voi propune includerea în document a următoarelor: necesitatea adoptării unei legislaţii care să sancţioneze companiile private să facă afaceri-fraudă cu statul sub acoperirea protecţionismului politic, necesitatea adoptării unei legislaţii care să împiedice Guvernul să acorde subvenţii companiilor private în detrimentul celor de stat, necesitatea unei legislaţii mult mai stricte privind «multinaţionalele», în sensul asigurării protecţiei sociale (pentru a nu se mai repeta fenomenul Nokia), necesitatea adoptării unui sistem de impozitare progresiv bazat pe principiul politicii sociale echitabile, suprataxarea prin lege a veniturilor primilor 300 de bogaţi ai României pentru solidaritate socială, necesitatea introducerii unui TVA diferenţiat (de exemplu: 19% TVA standard, 5% TVA pentru alimente de bază şi medicamente, 35% TVA pentru produse de lux, produse dăunătoare sănătăţii ş.a.)”, a concluzionat prof. Petru Damo.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, luni, 23 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 22 mai 2022, COVID-19 în Alba. 5 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53857 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 194 teste, 124 PCR, 67 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467361 mai exact, 357392 de teste PCR și 109969 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
VALEA LUNGĂ 3119 0.96 3
LUPŞA 2838 0.7 2
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
CIUGUD 3295 0.61 2
NOŞLAC 1814 0.55 1
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.37 28
METEŞ 2749 0.36 1
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.29 4
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.24 6
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 7780 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RĂDEŞTI 1273 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare