Producția de vin a României va înregistra cea mai mare creștere procentuală din lume în acest an
În acest an, producția mondială de vin va coborî cu 5% comparativ cu 2015, din cauza vremii nefavorabile care a redus sever producția în Franța și Africa de Sud, însă, în cazul României, este așteptată o creștere de 37%, cea mai mare înregistrată la nivel mondial, potrivit estimărilor publicate joi de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).
Potrivit OIV, după două recolte slabe, România a revenit la un nivel bun de producție, pentru 2016 fiind estimată o producție de 4,8 milioane hectolitri, cu 1,3 milioane hectolitri sau 37% mai mult decât în 2015, ceea ce o plasează pe locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin.
În schimb, producția mondială de vin în 2016 este estimată la 259,5 milioane de hectolitri, cu 5% mai puțin decât în 2015. OIV subliniază că este vorba de una dintre cele mai mici producții din ultimii 20 de ani, care este însă marcată de situații foarte diferite din cauza evenimentelor climatice.
În acest context, Italia ar urma să-și păstreze poziția de cel mai mare producător mondial de vin, cu 48,8 milioane hectolitri (-2% comparativ cu 2015), urmată de Franța, cu o producție de 41,9 milioane hectolitri (-12%). Urmează Spania, cu o producție de 37,8 milioane hectolitri (creștere de 1% comparativ cu 2015), SUA — cu o producție de 22,5 milioane de hectolitri (+2%), și Australia — cu o producție de 12,5 milioane de hectolitri (+5%).
Scăderi semnificative ale producției de vin s-au înregistrat în emisfera sudică, în special în Chile (minus 21%, până la 10,1 milioane hectolitri), Argentina (minus 35%, până la 8,8 milioane hectolitri), Brazilia (minus 50%, până la 1,4 milioane hectolitri) și Africa de Sud (minus 19%, până la 9 milioane hectolitri), scrie Agerpres.ro.
Producția mondială de vin a atins un nivel record de 276,6 milioane de hectolitri în 2013, dar de atunci a scăzut din cauza numeroaselor probleme climatice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii