Procurorii și judecătorii ar putea utiliza banii de la stat pentru plata chiriilor și pentru a achita ratele la cumpărarea unei case: Proiect pentru loializarea magistraților
Procurorii și judecătorii ar putea utiliza banii de la stat pentru plata chiriilor și pentru a achita ratele la cumpărarea unei case: Proiect pentru loializarea magistraților
O nouă propunere legislativă vizează procurorii și judecătorii români, care ar putea folosi banii primiți de la stat pentru plata chiriilor și pentru a achita ratele contractate la achiziționarea unei locuințe. Prin acest proiect legislativ, Senatul urmărește loializarea magistraților, în acord cu principiile după care se ghidează sistemul de justiție din România.
Legea propusă de Senat vizează o serie de facilități pentru magistrați, dar și pentru membrii familiilor lor, drept „formă de garantare a exercitării profesiei în mod independent și la un nivel corespunzător așteptărilor societății”.
Sumele acordate cu titlu de chirie pot fi utilizate și pentru plata ratelor
Conform legilor în vigoare, magistrații primesc, lunar, bani pentru decontarea chiriilor, dat fiind faptul că există o cerere mult mai mare pentru locuințe de serviciu din partea personalului din justiție, cerere pe care statul român nu o poate onora.
„Prin OUG nr. 27/2006 s-a stabilit, la art. 23 acordarea fie a unei locuinţe de serviciu, fie compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii.
În baza acestui articol, Ministerul Justiţiei alocă sume considerabile de bani, având în vedere că numărul locuinţelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele care se încadrează în prevederile legii”, informează expunerea de motive care însoțește proiectul de lege din Senat.
Efortul bugetar pentru acest proiect de lege este minimum
Noua propunere a Senatului vizează completarea articolului 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2006, cea care reglementează salarizarea judecătorilor, procurorilor sau a altor categorii de personal care exercită funcții în domeniul justiţiei.
Această completare propune posibilitatea de a utiliza sumele acordate cu titlu de chirie și pentru plata unor rate necesare achiziționării unei locuințe de către magistrați.
„Prin prezenta iniţiativă legislativă dorim să propunem ca suma acordată cu titlu de chirie magistraţilor să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unui locuinţe.
Având în vedere că deja magistraţii au asigurat beneficiul chiriei, faptul că în locul compensaţiei lunare pentru chirie se poate opta pentru plata ratei bancare sau a unei părţi din aceasta, nu implică un efort bugetar suplimentar pentru instituţiile angajatoare”, mai arată documentul citat anterior.
Prin acest proiect de lege se urmărește „loializarea magistraților”, în contextul în care deficitul mare de personal din cadrul parchetelor ori instanțelor de judecată necesită măsuri conforme cu noile realități sociale.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii