Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Procurorii au cerut arestarea lui Iulian Ceia în „Dosarul brăţărilor dacice”. Vezi ce au decis judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul penal cunoscut opiniei publice sub denumirea de „Dosarul brăţărilor dacice” s-a aflat miercuri, 20 iunie 2012, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

La acest termen de judecată Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că nu a fost comunicată încă la dosar dovada îndeplinirii procedurii de citare cu inculpatul Ceia Iulian la reşedinţa indicată de acesta în Insulele Capului Verde. De asemenea, nu a fost primit rezultatul procedurii de audiere prin comisie rogatorie în Serbia a unui martor iar un alt martor citat cu mandat de aducere nu a fost găsit la adresa indicată.

„Având în vedere aceste aspecte Curtea de Apel Alba Iulia a dispus revenirea cu adrese către autorităţile judiciare competente pentru efectuarea cu celeritate a procedurilor necesare, întrucât nefinalizarea acestora întârzie judecarea dosarului”,a precizat Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al instanţei albaiuliene.

În ceea ce-l priveşte pe Iulian Ceia, pionul principal în Dosarul brăţărilor dacice, reprezentantul parchetului a depus la instanţă documente din care rezultă că acesta a fost identificat  la începutul lunii iunie 2012 pe raza localităţii Căstău din judeţul Hunedoara în timp ce conducea un autoturism având permisul de conducere anulat. În declaraţia olografă dată de inculpat cu această ocazie a indicat o altă adresă de domiciliu situată în Bucureşti. Reprezentantul parchetului a solicitat instanţei să dispună arestarea preventivă a inculpatului având în vedere că acesta se sustrage de la judecarea dosarului.

În urma deliberării Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondată propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia cu privire la inculpatul Ceia Iulian. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, competenţa de soluţionare revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ca inculpatul Ceia Iulian să fie citat la toate adresele declarate inclusiv la domiciliul din Bucureşti indicat recent în declaraţia dată la începutul lunii iunie 2012. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 03.10.2012.

Curtea de Apel Alba Iulia judecă apelurile declarate de către inculpaţi,  Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi Ministerul Culturii împotriva sentinţei penale nr.339/2009 pronunţate de Tribunalul Hunedoara în acest dosar. 

În urma judecării pe fond a acestei cauze Tribunalul Hunedoara a hotărât condamnarea a 11 inculpaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 7 şi 12 ani pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, şantaj, violare de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În sarcina a 4 dintre inculpaţi a fost reţinută prin aceiaşi sentinţă obligaţia plăţii sumei de 965.458 euro sau contravaloarea in lei, la data plăţii efective, către Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Naţional iar cu privire la alţi 4 inculpaţi s-a stabilit obligaţia plăţii sumei de 650.612 euro sau echivalentul în lei la data plăţii efective, către Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Naţional, cu titlu de despăgubiri civile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea