Rămâi conectat

Actualitate

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană trebuie să continue

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Documentaţia de urbanism pentru Proiectul Roşia Montană (PUG, PUZ, certificat de urbanism) este în vigoare şi produce efecte juridice, conform Curţii de Apel Alba Iulia.
lAstăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a publicat motivarea deciziei de la începutul lunii aprilie 2012; astfel, documentaţia de urbanism PUG şi PUZ adoptată în 2002 pentru comuna Roşia Montană este valabilă, în vigoare şi produce efecte juridice depline. Mai precis, efectele juridice deja produse sunt în vigoare, iar atât efectele deja produse, cât şi viitoarele efecte juridice ale acestor documente nu sunt afectate de decizia Curţii privind anularea Hotărârii 1/2009 a Consiliului Local Roşia Montană
lMotivarea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia contrazice declaraţiile recente ale fostului Ministru al Mediului Attila Korodi, conform cărora, din cauza lipsei unui PUZ care să-şi producă efectele, procedurile de evaluare a proiectului minier vor trebui suspendate până la emiterea unui nou certificat de urbanism
Astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia a făcut publică motivarea deciziei nr. 1960/ 4 aprilie 2012. În motivarea deciziei, Curtea de Apel Alba Iulia confirmă că documentaţia de urbanism din 2002 pentru proiectul Roşia Montană (PUG şi PUZ) este în vigoare şi îşi produce efectele. Mai mult, toate documentele care au fost sau vor fi emise pe baza PUG şi PUZ 2002 sunt valabile.
Deciziile nr. 45 şi 46 din 2002 ale Consiliului Local Roşia Montană privind aprobarea documentaţiei PUG şi PUZ „nu au ieşit niciun moment din vigoare întrucât instanţa nu a dispus anularea lor”, acestea continuând să îşi producă efectele, se afirmă în motivarea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, subliniindu-se că aceste acte administrative continuă să producă efecte faţă de terţi, iar efectele deja produse până în prezent nu sunt afectate, la fel ca şi efectele care urmează a se produce. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia din 4 aprilie 2012 se referă numai la procedura de vot din 2009 şi nu afectează deciziile nr. 45 şi 46/ 2002, prin care s-a aprobat documentaţia PUG şi PUZ.
„RMGC se aşteaptă ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului, care se află într-un stadiu avansat, să continue şi să se încheie. Mai mult ca oricând, România are nevoie de locuri de muncă, de investiţii solide şi stabilitate economică, cruciale în contextul economic european şi internaţional tot mai dificil. În ziua de astăzi, un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislaţiei româneşti şi europene şi prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Suntem gata să construim prima mină modernă, care va crea mii de locuri de muncă în România, pentru români. Motivarea deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, comunicată astăzi, confirmă că nu există niciun impediment legal în calea finalizării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”, declară Dragoş Tănase, Director General al RMGC.
Totodată, motivarea demonstrează că fostul Ministru al Mediului Attila Korodi s-a înşelat când a afirmat că este necesară o nouă suspendare a evaluării de mediu. RMGC continuă să aibă documentaţia de urbanism în vigoare şi perfect aplicabilă (PUG, PUZ şi certificatul de urbanism), acestea fiind confirmate în mod repetat de diferite instanţe de judecată.
„Tot ceea ce solicităm – şi am solicitat dintotdeauna – este să fim trataţi corect, iar proiectul minier să fie evaluat corect şi transparent. România şi toţi investitorii existenţi şi potenţiali merită un tratament corect, cu atât mai mult cu cât România are mare nevoie de locurile de muncă şi de stabilitatea economică aduse de investiţii. Odată aprobat, Proiectul Roşia Montană va contribui cu circa 1% la PIB-ul României şi va crea mii de locuri de muncă”, subliniază Dragoş Tănase.
Pornind de la un preţ al aurului de 900 de dolari/ uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde USD, incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. În prezent, preţul aurului este de peste 1500 USD/ uncie. De asemenea, proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane USD la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România. (A.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23 iulie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba, până la ora 24.00: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 iulie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba, până la ora 24.00: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis marți după-masa o atenționare hidrologică cod galben de inundații în Alba, valabilă în intervalul orar 16.55-24.00. Citește și: 23 iulie | COD GALBEN de furtună în județul Alba: Vijelii, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea