Prioritatea României

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

E adevărat ce spune domnul Adriean Videanu: nu Roberta Anastase este prioritatea României. Prioritatea României este ieşirea din criză. Preşedintele Traian Băsescu ne-a tot promis, ultima dată marţi, 10 noiembrie, în discursul rostit în Parlament, că aceasta nu va întârzia să se întâmple, fix peste vreo 45 de zile, maximum, după ce Opoziţia va pune capul în pământ şi va răspunde comenzii de a vota Legea pensiilor, Legea bugetului şi Legea salarizării unice a bugetarilor cerute de Fondul Monetar Internaţional drept condiţie de continuare a acordului cu România şi de eliberare a tranşei următoare de circa 800 de milioane de euro din împrumut. Aşa ne-a spus preşedintele, nu putem să nu-i dăm încredere lui şi să plecăm urechea la spusele fostului ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, conform căruia acordul cu Fondul nu este în pericol din pricina neadoptării acestor legi, ci pentru că Guvernul nu a îndeplinit o cerinţă expresă a FMI, reducerea arieratelor şi plata datoriilor către sistemul sanitar. Tot cerându-ne reducerea deficitelor (fără a spune însă cum anume, Guvernul a ales calea reducerii cu 25 la sută şi concedierea otova, fără o analiză exactă a locurilor unde sunt bugetari excedentari) reprezentanţii FMI par a fi nişte inşi inflexibili. Dar chiar să nu înţeleagă ei ce este acela un blocaj parlamentar şi să ceară adoptarea unor legi fără a fi dezbătute în Parlament? Puţin probabil pentru slujbaşii unei instituţii ce-şi are sediul în „democraţia cea mai avansată”, am numit SUA. Şi atunci? Este evident un nou joc de imagine, din care să iasă foarte şifonate partidele Opoziţiei, dacă nu se supun solicitărilor imperative ale Guvenului şi Cotroceniului, împachetate pompos ca „interes naţional”.
Puţin impresionaţi, liderii PSD şi PNL au condiţionat acceptarea moratoriului propus de preşedinte de schimbare a Robertei Anastase, acuzată de fraudă la adoptarea Legii pensiilor, din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acceptarea moratoriului nu înseamnă însă decât deblocarea lucrărilor la Camera Deputaţilor şi nicidecum adoptarea legilor pe nerăsuflate (sau negândite!), aşa cum ar vrea Puterea. Solicitarea Opoziţiei nu a găsit ecou la Cotroceni şi Adriean Videanu ne anunţa că preşedintele este pesimist că partidele Opoziţiei vor înţelege „interesul naţional”. Dar dacă „interesul naţional” este atât de urgent şi atârnă atât de greu (normal ar trebui să nu folosim această sintagmă oricum şi oriunde pentru că am golit-o de conţinut), de ce nu poate face PDL un pas înapoi renunţând la doamna Anastase? Este persoana ei atât de indestructibil legată de realizarea „interesului naţional”? Ieri parlamentarii Opoziţiei au părăsit din nou plenul Camerei Deputaţilor după ce Roberta Anastase s-a instalat la conducerea lucrărilor după o vreme de absenţă. Ca să depăşească blocajul de la Camera Deputaţilor fără a renunţa la preşedintele ei (deşi Opoziţia anunţase că va fi de acord cu orice alt preşedinte vor propune democrat-liberalii) PDL umblă să schimbe Regulamentul de funcţionare a Camerei Deputaţilor astfel încât atribuţiile Biroului Permanent (unde Opoziţia este majoritară) să fie preluate de… aţi ghicit, chiar de preşedintele contestat. O atitudine mai puţin conciliantă şi chiar mai jignitoare nici că se putea. Dacă politica este arta compromisului, de ce se cer compromisuri doar uneia dintre părţi? Din această situaţie putem extrapola că, de fapt, Puterea nu doreşte deblocarea lucrărilor Parlamentului, ci recuperarea a ceva din simpatia pierdută a populaţiei prin transformarea Opoziţiei în vinovatul pentru situaţia în care guvernul a adus ţara.
Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

sfantuzutu 11 noiembrie 2010 at 9:00

Pe atat de indestructibila pe cat a fost persoana lui Liviu Dragnea in declansarea crizei care ne-a aruncat in aceasta situatie care la data respectiva se punea tot in carca PDL-ului.Din fericire Ponta a lamurit situatia creata atunci cu o oarecare intarziere in zilele trecute cand a recunoscut ca iesirea de la guvernare era gandita de Mircea Geoana cu mult inainte . Si chiar daca demisioneaza Roberta Anastase in secunda imediat urmatoare PSDNL vor gasi un alt motiv de galceava (probabil o sa trebuiasca schimbat portarul sau femeia de servici) numai sa nu se puna capat crizei. Si daca vorbiti de arta compromisului aratati un singur exemplu facut de opozitie pentru deblocarea crizei

fleser gheorghe 11 noiembrie 2010 at 9:15

Fiti mai corecti.

HOREA 11 noiembrie 2010 at 9:44

PRIORITATEA ROMANIEI ESTE REJECTAREA LUI BASESCU TRAIAN. PENTRU REALEGEREA SA S-AU AMANAT REFORMELE CARE TREBUIAU FACUTE DE LA INCEPUTUL LUI 2009, EL A ” CONSTRUIT” O NOUA MAJORITATE IN PARLAMENT, EL L-A IMPUS DE 3 ORI PE LINGAUL INCOMPETENT BOC, PE UDREA, VIDEANU, L-A FACUT MINISTRU PANA SI PE OPREA, ETC, INTERVINE ABERANT INTRE INSTITUTIILE STATULUI, DEFAIMEAZA INSTITUTIILE STATULUI, DECREDIBILIZEAZA PE TERMEN LUNG INSTITUTIA PREZIDENTIALA… DECI CARE ESTE PRIORITATEA ?? INSA ESTE FOARTE CLAR CA ACEST INDIVID ACAPAREAZA PE ZI CE TRECE TOT MAI MULTE PARGHII DE PUTERE, IAR FARA O MAJORITATE IN PARLAMENT NU POATE FI INLATURAT DECAT EVENTUAL DOAMNE FERESTE CA SI CEAUSESCU DE FURIA POPORULUI, DACA POPORUL ROMAN MAI POATE FI FURIOS.

Uiorean 11 noiembrie 2010 at 10:27

Nu l-am votat pe Traian Basescu , dar imagineaza-ti daca criza economica ne prindea cu Ponta sau Antonescu la pesidentie. Faliment total scria pe spatele nostru. Il admir pentru tenacitatea sa si am incredere ca v-a scoate tara la liman.

HOREA 11 noiembrie 2010 at 13:44

SA FIM SERIOSI , ATI CAZUT IN CAPCANA PROPAGANDEI PORTOCALII. SI MOS CRACIUN DACA ERA IN LOCUL SAU TOT ERA MAI CORECT, MAI CIVILIZAT,SI MAI BENEFIC PENTRU TARA.

Nicu 11 noiembrie 2010 at 18:00

Daca spui ca nu l-ai votat pe Basescu, si de Ponta si Crin spui ca nu sunt buni, atunci cu cine ai votat?
Dupa cum rationez in acest comentariu, eu cred ca ai votat cu Ninel Potarca!
Multumesc!

Comentariile sunt oprite