Principele Radu de România şi-a lansat la Alba Iulia un volum de publicistică
Ieri, 27 ianuarie 2011, la Librăria Humanitas din municipiul Alba Iulia a avut loc un eveniment editorial important, care a reunit o parte importantă din elita intelectuală actuală şi viitoare a urbei noastre, universitari, cercetători ştiinţifici, profesori, preoţi, studenţi şi elevi. Este vorba despre lansarea volumului de publicistică semnat de Principele Radu de România, intitulat „Provizoratul istoric”. Oficiile de gazdă a evenimentului au fost făcute de către doamna Doina Hendre Biro, actualmente cercetător ştiinţific la Biblioteca Batthyaneum, care a reamintit celor prezenţi că anul acesta Librăria Humanitas împlineşte 20 de ani de la înfiinţare, eveniment de suflet pentru domnia sa, care, din câte ştim, a depus multă energie şi imaginaţie în promovarea acestei instituţii culturale, doamnei Biro revenindu-i merite importante în funcţionarea Librăriei Humanitas ca o veritabilă agora, respectiv ca spaţiu liber, de dialog cultural. Prezentarea autorului şi a volumului lansat i-a revenit conf.univ.dr. Valer Moga de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, care a trecut în revistă, cu acest prilej, momentele istorice recente în care municipiul Alba Iulia a avut onoarea de a fi vizitat de familia regală, unul dintre acestea rămânând demn de a fi menţionat în mod special: momentul 1997, când se sărbătoreau 75 de ani de la încoronare, când Majestatea Sa Regele Mihai a avut prilejul de a-şi vedea, cu emoţie, propria semnătură depusă în Cartea de Aur a Unirii, pe vremea când avea doar 8 ani. Reputatul istoric albaiulian a atras atenţia celor prezenţi asupra unei erori grave ce se face în zilele noastre în ceea ce priveşte „marginalizarea istoriei” din partea unora care au încă „fobia coroanei”, ca şi acum 20 de ani…
Principele Radu de România a venit la acest eveniment cum nu se poate mai simplu, fără alai şi fără bodyguarzi, însoţit doar de un om de afaceri albaiulian cu care s-a întreţinut cordial pe drum, domnul Nicolae Puşcaş, managerul Hotelului Parc. De menţionat lipsa oricărui reprezentant al oficialităţilor (chiar şi a celor de rangul doi sau trei), precum şi a oricărui reprezentant al puterii politice. Probabil „marii absenţi” sunt, şi ei, tributari aceleiaşi „fobii a coroanei”… Alteţa Sa Regală a apreciat în mod deosebit atât prezenţa (oarecum) numeroasă la eveniment, cât şi standul cu volumele purtând semnătura sa, care a fost aranjat în sala ce a găzduit manifestarea. Nu insistăm prea mult asupra prezentării pe care însuşi distinsul autor a făcut-o volumului, pentru că vă recomandăm să citiţi cartea, dar ideea principală a acesteia trebuie să v-o dezvăluim: este vorba despre abordarea critică şi argumentată a profundei crize morale şi instituţionale pe care o traversează acum ţara noastră, o criză chiar mai gravă decât cea economică. O criză determinată de permanentul provizorat românesc, de cârpelile legislative, de promovarea non-valorii gălăgioase sau a profesionalismului rău-intenţionat, într-un cuvânt de lipsa unei infrastructuri instituţionale sănătoase şi trainice, precum şi a oamenilor valoroşi şi dedicaţi în rândurile acesteia. Alteţa Sa a făcut o paralelă ad-hoc între România şi Luxemburg, remarcând că nu forma de guvernământ face diferenţa colosală dintre cele două, ci „provizoratul istoric”.
Din nefericire trebuie să remarcăm că însăşi lansarea acestui volum a stat sub semnul „provizoratului organizatoric”, deoarece cei ce s-au ocupat de eveniment nu i-au făcut o promovare mai eficientă prin mass media locală. Suntem siguri că prezenţa publicului ar fi fost mult mai consistentă. La încheierea evenimentului Principele Radu de România a acordat autografe, nu înainte de a promite albaiulienilor că va reveni „în zile mai calde” aici, în Cetatea unde Casa Regală a scris istorie, însoţit de Principesa Moştenitoare Margareta. Probabil lucrul acesta se va petrece anul acesta de Sfintele Paşti sau (de ce nu?) în data de 10 mai!
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun