Rămâi conectat

Actualitate

Primul calculator Timbru de mediu 2013 lansat de ANAF – Vezi cât ar trebui să plătești!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Taxa auto pe poluare sau timbrul de mediu care a intrat în vigoare începând cu data de 15 martie, se poate calcula acum cu precizie folosin aplicația ANAF.

Potrivit noilor reglemenări, vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, iar cand nu se poate face dovada datei inmatricularii autovehiculului, taxa se calculeaza in functie de anul fabricatiei.

Calculator Timbru de mediu 2013

Taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si anumite reduceri in functie de vechimea autoturismului si rulajul mediu anul real al autovehiculului.

Pentru autoturismele cu norme de Euro 5 sau Euro 6, taxa se calculeaza dupa formula:

Suma de plata = [(A x B x (100-C)]/100, unde:

A = nivelul emisiilor de CO2, exprimata in grame /km, mentionate in cartea de identitate a autovehiculului;

B= valoarea emisiilor de CO2, exprimata in euro/l gram km, prevazuta in anexa nr. 1;

C = cota de reducere a timbrului, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 3;

Pentru autoturismele Euro 3 si Euro 4, formula de calcul a timbrului de mediu este:

Suma de plata = [(A x B x (100-C)]/100, unde:

A = nivelul emisiilor de CO2, exprimata in grame /km, mentionate in cartea de identitate a autovehiculului;

B= valoarea emisiilor de CO2, exprimata in euro/l gram km, prevazuta in anexa nr. 1 pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scanteie si prevazuta in anexa nr. 2 pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin comprimare;

C = cota de reducere a timbrului, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 3;

Pentru autoturismele non-euro, Euro 1 sau Euro 2,  valoarea taxei pe poluare va fi calculata dupa o alta formula, si anume:

Suma de plata =  = [(E x D x (100-C)]/100, unde:

C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;

D = cilindreea – capacitatea cilindrica, exprimata in centimetri cubi, prevazuta in certificatul de inmatriculare a autovehiculului sau in cartea de identitate a autovehiculului;

E = timbrul de mediu, prevazut in coloana nr. 3 din anexa nr. 4 pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scanteie si prevazuta in coloana nr. 4 din anexa nr. 4  pentru autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin comprimare;

La fel ca in cazul taxei auto, suma de plata se calculeaza in euro, dar va fi platita in lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In 2013, cursul de schimb valutar utilizat este de 4,5223 lei/euro.

Timbrul de mediu se plateste de contribuabili intr-un cont  distinct deschis la Trezoreria Statului, pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu, iar dovada platii va fi prezentata cu ocazia inmatricularii sau trabscrierii dreptului de proprietate.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Start-Up Nation 2024 ar putea fi lansat cu fonduri europene! Peste 400 de milioane de euro, puși la bătaie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Start-Up Nation 2024 ar putea fi lansat cu fonduri europene! Peste 400 de milioane de euro, puși la bătaie Ministrul Economiei, Radu Oprea, susține că are în vedere lansarea unei a patra ediții a programului de finanțare Start-Up Nation (2024), dar pe fonduri europene, în locul banilor din bugetul de stat, peste 400 de milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare