Rămâi conectat

Actualitate

Primii şase bolnavi de cataractă au fost operaţi la Spitalul Judeţean Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primii şase pacienţi din judeţul Alba, cu afecţiuni oftalmologice (cataractă) au fost operaţi joi, 19 aprilie, de o echipă mixtă de medici: şefa secţiei de Oftalmologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, medicul oftalmolog Tatiana Platon şi medicul oftalmolog Mihaela Susan, asistate de dr. Teodor Tomi, din cadrul Clinicii private de Oftalmologie Optilens din Cluj Napoca.

Evident, echipele operatorii au fost mult mai extinse şi au colaborat perfect pentru izbânda acestei premiere la Spitalul Judeţean Alba: medici anestezişti de pe ATI, asistente de pe oftalmologie, de pe ATI,  personalul de asistenţă tehnică pentru aparatura Bauschen&Lomb, ne-a spus dr. Mihaela Susan. În condiţii optime, o operaţie cu aparatura achiziţionată cu sprijinul CJ Alba pentru spital durează maxim 15 minute şi constă în introducerea unei sonde, printr-o incizie de un milimetru, în cavitatea oculară. Cataracta este bombardată cu ultrasunete şi este absorbită tot cu aceiaşi sondă. Dr. Tatiana Platon a precizat în acest context că regulile s-au schimbat fundamental pentru bolnavii de cataractă: aceştia nu mai trebuie să aştepte până la maturizarea cataractei ca în cazul intervenţiei chirurgicale clasice ci trebuie să se prezinte la primele semne de boală. Cu cât cataracta este mai mică, cu atât este mai uşor de scos cu acest aparat. „Ieri am intrat în normalitate. Extrapolând, putem să asemănăm acest debut în Alba cu primul pas pe lună. Deja avem adresabilitate, oamenii se interesează de operaţii” a precizat dr. Platon.

          Joi au fost operate şi două cazuri destul de grave: o femeie de 68 de ani cu glaucom la ambii ochi, cu cataractă, aproape oarbă. Un ochi a putut fi salvat, aşa încît femeia se va putea bucura în continuare de viaţă, fără să mai aibe nevoie de sprijinul altei persoane. Un alt bărbat, de 40 de ani, cu o stare de sănătate extrem de fragilă, la numai 40 de ani – hemodializat, diabetic, etc. – a fost operat de cataracta care s-a instalat pe fondul diabetului.  Şi acesta a reprezentat un caz destul de dificil deoarece avea o cataractă veche, mai greu de fărâmiţat cu ultrasunetele. Toţi pacienţii sunt stabili şi vor fi externaţi în scurt timp.

 Operaţiile se vor efectua şi de acum încolo, la Spitalul Judeţean Alba, pe bază de trimitere de la medicii de familie, consult oftalmologic de specialitate şi programare. Operaţiile vor fi asistate de dr. Teodoru Tomi, până când echipa de medici din Alba se va perfecţiona şi se va deprinde cu aparatura de ultima generaţie.

          De remarcat că aparatul computerizat folosit în intervenţiile chirurgicale oftalmologice este asistat tehnic şi reglat prin internet, direct din laboratorul din New York, unde a fost produs şi lansat pe piaţă.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea