(P) Primarul Sebeşului Mugurel Sârbu luptă alături de afaceristul Mugurel Sârbu, pentru „binele” comunităţii
Încă de la începutul mandatului de primar al lui Mugurel Sârbu, am primit pe adresa redacţiei numeroase sesizări şi critici din partea cetăţenilor Sebeşului. Ba chiar şi din partea unora din alte localităţi ale judeţului. Iar acestea vin cu o frecvenţă tot mai mare, de câteva luni de zile încoace. Este evident faptul că cetăţenii sunt nemulţumiţi de prestaţia primarului Sârbu, care a eşuat lamentabil în acest mandat, iar nemulţumirea creşte progresiv, odată cu intervenţiile neinspirate ale acestuia, în presa scrisă şi în cea audio-vizuală. Ni se cere adesea să luăm poziţie şi să dezvăluim numeroasele gafe comise (din nepricepere, dar mai ales cu bună ştiinţă) şi numeroasele abuzuri ale lui Mugurel Sârbu, în exercitarea funcţiei sale. Situaţia a ajuns în punctul culminant odată cu votul acordat de către membrii biroului de conducere al PDL Sebeş în favoarea unui alt coleg de-al său din organizaţia de la Sebeş, arătând astfel că afaceristul Mugurel Sârbu nu mai este dorit ca primar al acestui municipiu. Este demn de menţionat faptul că aceasta a fost o decizie perfect democratică, împotriva lui Mugurel Sârbu, ca şef de administraţie cu porniri dictatoriale, dar o problemă reală în PDL Sebeş nu a existat şi nici nu există, deoarece niciunul dintre colegii săi democrat-liberali din Sebeş, nici chiar viceprimarul pe care el îl vede ca pe un adversar, nu l-a atacat niciodată, nici în public şi nici în particular. Problema a fost, de fapt, inventată de Sârbu, pentru a testa reacţia conducerii de la judeţ, a PDL. Şi, iată, această conducere a reacţionat în acelaşi mod dictatorial (mai puţin preşedintele PDL, Mircea Hava, care probabil a înţeles jocul murdar al acestui traseist politic), sprijinindu-l pe un primar care nemulţumeşte prin atitudinea şi activitatea (inactivitatea) sa pe majoritatea cetăţenilor municipiului Sebeş şi, mai mult, chiar pe propriii săi colegi de partid. Iar decizia luată de conducerea PDL Alba, aceea de a decapita, pur şi simplu, PDL Sebeş, prin dizolvarea biroului de conducere local, este în măsură să deterioreze definitiv şi iremediabil imaginea partidului (atâta câtă a mai rămas pozitivă) în perspectiva viitoarelor alegeri…
lO „gaşcă” de intelectuali contra unui primar-afacerist
Se ştie deja că primarul-afacerist Mugurel Sârbu se ocupă mai mult de firmele sale decât de administraţie. El este mai mult afacerist decât primar iar poziţia de putere pe care o ocupă în administraţie o foloseşte ca pe o garanţie faţă de partenerii, clienţii şi furnizorii săi, deci pentru profitul propriu, Ba chiar mai mult, uzează de puterea administrativă pentru a-şi lovi adversarii. Pe cei politici, dar mai cu seamă pe cei economici.
Într-o recentă emisiune difuzată pe un post TV local, primarul Mugurel Sârbu a lansat un atac murdar la adresa viceprimarului Adrian Bogdan şi la adresa membrilor biroului, care l-au susţinut pe acesta, definindu-i pe toţi drept o „gaşcă” lipsită de valoare, care nu are dreptul la opinie şi care abia de „joacă la juniori sau la tinere speranţe”, în timp ce el, ditamai Mugurelul, joacă la „seniori”, afirmând totodată că pentru conducerea Sebeşului este nevoie de o persoană cu „capacitate intelectuală, profesională şi culturală” (referindu-se, desigur, la preţioasa sa proprie persoană). Cu alte cuvinte, pe toţi colegii săi şi mai ales pe cei care au votat împotriva sa, i-a făcut proşti, pe faţă, punându-le eticheta de „gaşcă”, de parcă aceştia ar fi nişte huligani fără cultură care beau, urlă şi sparg pe după blocuri. Ei bine, pentru ştiinţa publicului, redăm mai jos numele membrilor acestei „găşti” de „inculţi” pe care conducerea de la Alba, la propunerea lui Sârbu, i-a sancţionat cu excluderea din birou: Radu Şerbănescu- inginer, director CTT Apă; Cornel Mihălţan – profesor, director de şcoală; Marius Ardelean – inginer, director APDP, Felician Stanciu – medic, director spital; Maria Toca – economist, director Căminul de persoane vârstnice; Cristina Lupu- inginer, economist, director de vânzări firmă privată; Ioan Moga – inginer; Virgil Costea – profesor universitar; Maria Blaga – profesor; Ioan Besoi – inginer, director Hidroserv; Dumitru Popa – inginer; Ionuţ Lupşe – manager; Stelian Dăscăloiu – inginer, economist, Ioan Bădilă – tehnician; Ioan Pop – manager; Mariana Răşinar – economist; Dorin Albu – economist, consilier sătesc; Adrian Bogdan – jurist. Lor li se alătură, pentru atitudinea sa pur democratică şi în conformitate cu legea (şi cu statutul PDL), căzut în dizgraţia conducerii dictatoriale a democrat-liberalilor, însuşi Clement Negruţ, inginer cu doctorat, şi deputat în Parlamentul României.
După cum vedeţi, toţi cei de mai sus sunt intelectuali respectaţi şi apreciaţi de comunitate, mulţi dintre ai aflaţi la conducerea unor instituţii publice importante sau a unor firme de renume.
lPrimarul-afacerist Sârbu foloseşte puterea administrativă în folos propriu şi împotriva concurenţilor săi economici
În aceeaşi emisiune amintită mai sus, Mugurel Sârbu a făcut referire la „unii” care, chipurile, ar sta în culise şi ar trage sfori împotriva sa, referindu-se astfel la Nicolaie Matei (Nichi Ardeal). Este simplu de dedus acest lucru, deoarece Sârbu nu scapă nicio ocazie de a denunţa public aşa-zisa ilegalitate a contractului de asociere în participaţiune a Primăriei Sebeş cu „întreprinzătorii” din Parcul Arini, referindu-se, desigur, la complexul comercial şi la baza de agrement a lui Nicolaie Matei, din locaţia respectivă. Ceea ce evită, însă, primarul-afacerist să dezvăluie este faptul că proiectul de hotărâre pentru această asociere a fost iniţiat chiar de dânsul, a fost aprobat de către consilierii locali dar, pentru că între timp au intervenit unele divergenţe între el şi fostul asociat, Sârbu a început să uzeze de influenţa sa şi de puterea administrativă pentru a-l şicana şi a-i pune beţe în roate lui Nicolaie Matei. Adică refuză să pună în practică hotărârea consiliului şi să recunoască valabilitatea contractului de asociere. Interesant este faptul că acel contract de asociere este identic cu alte contracte de asociere în participaţiune (de pildă cel al lui Cornel Ţălnar) are toate avizele şi aprobările necesare şi a fost declarat perfect legal de toate autorităţile competente, inclusiv de Instituţia Prefectului (vezi facsimilul). Dar se vede că primarul-afacerist nu ţine cont nici de reprezentantul Guvernului, atunci când e vorba de interesul lui, personal. Oare ce fac instituţiile statului care se ocupă de abuzuri şi de corupţie în acest caz? Şi uite aşa luptă afaceristul Sârbu alături de primarul Sârbu pentru „binele” comunităţii…
În emisiunea de la TV, afaceristul-primar Mugurel Sârbu a declarat că interesul economic trebuie să fie în convergenţă cu interesul public, dar el nu a demonstrat că propriile sale interese economice ar fi convergente cu interesul public. În schimb, Nicolaie Matei a demonstrat acest lucru cu prisosinţă prin însăşi baza de agrement amenajată în Arini, de care se bucură sebeşenii, precum şi de nenumăratele sponsorizări ale unor activităţi sociale şi culturale (spectacole de muzică, teatru, poezie etc., cadouri pentru copii, bătrâni şi femei, cu diferite prilejuri), din banii săi, munciţi cu greu. Prin comparaţie, Sârbu, dacă face sponsorizări, le face din bani publici, adică din banii dumneavoastră, împăunându-se apoi cu merite închipuite, căci meritul ar trebui să-l împartă cu consilierii care aprobă hotărârile de alocare a diferitelor sume pentru activităţi culturale sau umanitare. Întrebat despre atacurile mai mult sau mai puţin voalate la adresa lui, Nicolaie Matei a declarat: „Vorbesc în tripla calitate pe care o am, la Sebeş: ca om de afaceri, cu contribuţie la bugetul local (deci lucrurile pe care le realizează primarul, le realizează parţial tot din banii mei!), ca cetăţean care are dreptul să-şi exprime liber şi deschis opinia cu privire la viaţa publică şi ca reprezentant mass media, deoarece deţin două posturi de radio locale. Eu nu am timp şi nici chef de dispute sterile cu primarul. Sunt un om de branding, concepting, promovare şi implementare iar proiectele mele economice (pe lângă baza de agrement din Arini), sunt dezvoltate, extinse, cunoscute şi apreciate atât în ţară cât şi peste hotare, în Franţa, Danemarca, Germania, Israel, Africa de Sud etc. Aşa că timpul meu e drămuit cu parcimonie, nu am vreme de intrigi şi de sforării cum are, probabil, domnul primar, care nu scapă niciun prilej de a arunca săgeţi veninoase spre mine şi, mai mult, de a mă şicana prin tot felul de acţiuni împotriva mea. Dar, în calitatea pe care o am vreau să-l întreb care e cheia succesului său? Eşuarea lamentabilă, inactivitatea, munca în folos propriu? Aşa se pare, din moment ce acestea i-au fost răsplătite prin susţinere politică în aşa fel încât a fost primar, prefect iar acum din nou primar, cu pretenţii tot mai mari. Cu ce gaşcă va înlocui Mugurel Sârbu <gaşca> de contestatari ai săi, toţi oameni bine pregătiţi intelectual, profesional şi cultural? Atitudinea lui, sprijinită din păcate de unii lideri judeţeni ai PDL, îmi aduce aminte de comunişti: cine nu-i cu el e considerat împotriva lui şi tratat ca atare, deci ca un adversar, chiar dacă îi este coleg de partid. Urât acest lucru…”
l20 de întrebări pentru primarul Mugurel Sârbu
Pe lângă sesizări şi critici la adresa primarului, cetăţenii municipiului Sebeş ne trimit adesea şi întrebări pe care să le adresăm în mod public primarului. Noi nu avem nicio putere, dar avem dreptul de a informa publicul şi de a cere oricărei autorităţi şi oricărei persoane publice răspunsuri la întrebări, pentru a lămuri situaţia. Aşadar, o să-i adresăm câteva întrebări afaceristului-primar. Noi ştim răspunsul la multe dintre ele, dar nu suntem în măsură să ne erijăm nici în acuzatori şi nici în apărători ai acestuia, aşa că aşteptăm din partea domniei sale răspunsurile, tot în mod public. Iată un set de 20 de întrebări, selectate din cele peste 100 pe care le-am primit de la cetăţeni:
1. Este adevărat că l-aţi şantajat pe Nicolaie Matei pentru a vă vinde acţiunile pe care le deţinea, ca asociat al dumneavoastră, la „Gălbenel”?
2. Este adevărat că aţi dorit un pachet de acţiuni la ştrand, condiţionând astfel punerea în aplicare a hotărârii de consiliu cu privire la asocierea în participaţiune, hotărâre pe care chiar dumneavoastră aţi iniţiat-o?
3. Este adevărat că îl şantajaţi pe Nicolaie Matei împiedicând punerea în aplicare a prevederilor contractului de asociere în participaţiune, în speranţa că acesta va renunţa la ratele pe care trebuie să le achitaţi, drept contravaloare a acţiunilor pe care vi le-a cedat?
4. Este adevărat că la votarea organigramei primăriei i-aţi minţit pe consilierii PDL, pentru a le obţine votul, afirmând că unul dintre posturi este pentru soţia viceprimarului (o minciună sfruntată), în condiţiile în care acesta nici măcar nu era prezent?
5. Este adevărat că exercitaţi în mod frecvent presiuni şi influenţă asupra consilierilor pentru a-i determina să voteze cum doriţi dumneavoastră?
6. Este adevărat că aţi oferit cadou contracte prin atribuire directă unor firme care în acelaşi timp vă făceau diferite servicii dumneavoastră, familiei dumneavoastră sau firmelor pe care le deţineţi dumneavoastră şi familia?
7. Este adevărat că unii consilieri votează, cu ştiinţa dumneavoastră, în conformitate cu interesele lor personale, având lucrări cu primăria, pentru a-şi angaja protejaţii etc., trecând astfel PUZ-uri şi PUD-uri vicioase, cu nemiluita?
8. Este adevărat că v-aţi înfiinţat o firmă privată chiar în cursul acestui mandat, firmă prin care aţi obţinut 2 milioane de euro din fonduri europene, firmă pe care o conduceţi din biroul primăriei şi că în timpul alocat activităţii administrative pentru care sunteţi plătit aveţi întâlniri de afaceri în interes personal?
9. Este adevărat că dumneavoastră şi familia dumneavoastră beneficiaţi de proiecte finanţate din bani europeni, în valoare de 5 milioane de euro, aprobate în timpul mandatului dumneavoastră? Comparativ, câte proiecte cu fonduri europene în folosul comunităţii aţi elaborat, câte s-au aprobat şi care sunt sumele obţinute?
10. Este adevărat că aţi declarat public, de nenumărate ori, că nu veţi mai candida pentru un alt mandat de primar?
11. Având în vedere că sunteţi doar salariat, de unde aţi avut sumele necesare contribuţiei proprii, respectiv cofinanţarea la proiectele europene?
12. Saşii, faţă de care vă exprimaţi mereu admiraţia (numeroşi altădată în Sebeş), au un principiu: „Ein mann, ein wort!” (Un om, un cuvânt!) De câte ori nu aţi promis ceva şi nu v-aţi respectat cuvântul, afirmând că atâta timp cât nu aţi semnat şi nu există nimic scris, cuvântul dat nu face două parale??????
13. Este adevărat că, deşi vi s-a cerut insistent de către consilierii locali să justificaţi multe sute de milioane (miliarde) cheltuite, evitaţi să faceţi un raport în acest sens, deşi legea vă obligă să daţi seamă Consiliului Local Sebeş pentru fiecare leu cheltuit?
14. Este adevărat că (deşi aţi eşuat lamentabil în acest mandat), aţi inventat o problemă de partid la Sebeş (din propria dumneavoastră frustrare, văzând că nu mai sunteţi dorit la conducerea primăriei), şi aţi făcut acest lucru doar pentru a atrage cumva atenţia asupra dumneavoastră şi pentru a testa reacţia conducerii judeţene a PDL?
15. Este adevărat că aţi afirmat că nu recunoaşteţi deciziile reprezentantului Guvernului României în teritoriu, respectiv ale prefectului?
16. Este adevărat că în timpul serviciului, când eraţi plătit din bani publici, aţi consumat timp şi resurse cu întâlniri de afaceri în interes personal sau pentru interesele familiei, întâlniri pe care le-aţi avut cu reprezentanţii unor instituţii financiare, bancare, firme de consultanţă, parteneri de afaceri, furnizori de servicii, instituţii prin care se derulează fonduri europene etc.?
17. În ce calitate aţi fost prezent, alături de consilierul dumneavoastră personal, la decernarea titlului de „Furnizor al Casei Regale”? În calitate de primar sau de om de afaceri? Oare celălalt acţionar, fostul dumneavoastră partener, nu era îndreptăţit să fie prezent?
18. Este adevărat că aţi afirmat că sunteţi reprezentantul statului, uitând că, de fapt, sunteţi alesul cetăţenilor şi trebuie să le apăraţi interesele conform Constituţiei, în spiritul şi litera legii, şi că trebuie să ţineţi cont de propunerile cetăţenilor şi de voinţa celor ce v-au votat în primul rând?
19. Este adevărat că aţi încercat să condiţionaţi (şantajaţi) Radio Star şi Radio Orion, printr-un contract cu clauze absolut absurde?
20. În perioada 2008-2012 aţi luat vreodată atitudine critică faţă de opoziţie, ca membru PDL? Sau aţi rămas în sufletul dumneavoastră alături de PSD, de unde aţi emigrat dintr-un interes meschin, pentru ciolan, pentru a obţine încă un mandat cu sprijinul democrat-liberalilor? Nu cumva prin decapitarea biroului de conducere al PDL Sebeş faceţi jocul USL (PSD). Veţi fugi şi din PDL dacă acesta va pierde alegerile?
Deocamdată acestea sunt întrebările la care aşteptăm răspuns, domnule primar! Public, deschis. Iar noi ne vom rezerva dreptul de a vă corecta acolo unde greşiţi sau acolo unde evitaţi să spuneţi adevărul!
(P) Biroul de Investigaţii Radio Orion (B.I.R.O.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]