Primarul orașului Zlatna: Voi reporni mineritul în 3-4 ani, însă nu pe modelul Roșia Montană
Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, una dintre cele mai sărace localități din Munții Apuseni, a declarat marți, la Alba Iulia, în cadrul Conferinţei de diseminare şi promovare a Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Alba pe perioada 2014-2020, că a început deja demersurile pentru repornirea mineritului în zona Almașu Mare – Zlatna și că în trei, patru ani vor demara primele exploatări.
Deși Ponoran era cunoscut ca unul dintre susținătorii declarați ai proiectului minier de la Roșia Montană, acesta a precizat că ceea ce intenționează el să facă la Zlatna sunt exploatări mici și cu respect față de mediu, care vor îmbina mineritul cu turismul și nu exploatări de genul proiectului de la Roșia Montană, pe care l-a catalogat ca fiind de maxim risc pentru “mutilarea zonei Roșia Montană și distrugerea întregului areal al Munților Apuseni”.
“Sunt unul dintre cei care încearcă să repornească mineritul în Munții Apuseni. În trei, patru ani le vom da drumul în zona Almașu Mare – Zlatna. Nu se poate ca Romania să fie pe primele trei-patru poziții în Europa în ceea ce privește resursele naturale și pe ultimele locuri la nivelul de trai. Se poate face un minerit modern, performant, cu respect fașă de mediu, care să se îmbine și cu turismul, după modelul țărilor scandinave. Nu după modelul de la Roșia montană care ar fi putut să însemne mutilarea zonei Roșia Montană și distrugerea întregului areal al Munților Apuseni”, a declarat Ponoran.
Primarul Zlatnei a subliniat necesitatea unor astfel de investiții și prin depopularea dramatică a zonei, amintind că populația orașului a scăzut de la 16.000 de locuitori la doar 8.000, în principal din cauza lipsei locurilor de muncă.
Silviu Ponoran a solicitat astfel, sprijinul Consiliului Județan Alba pentru repornirea mineritului la Zlatna, prin contribuția financiară la elaborarea Studiului de Fezabilitate și pentru integrarea acesor proiecte în Strategia de Dezvoltare a Judeţului Alba pe perioada 2014-2020.
La eveniment au participat primari și reprezentanți ai administraţiilor locale din mai multe comune, oraşe şi municipii ale judeţului, instituţii publice, agenţi economici, ONG-uri, sindicate, asociaţii profesionale, grupuri de acţiune locală şi reprezentanţi ai mass-media.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii