Primarul Mircea Hava, revoltat pe „taxa pe stâlp” impusă de Guvern
Introducerea în proiectul de buget pe anul 2014 a unei taxe pe construcţiile speciale de 1,5% din valoarea acestora, botezată şi „taxa pe stâlp”, a început să-i revolte pe numeroşi primari din ţară, indiferent că sunt în opoziţie sau la putere. Unul dintre cei nemulţumiţi este şi Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Acesta a declarat presei că dacă sumele încasate nu vor rămâne la nivel local, nu va mişca niciun deget pentru ca acestea să fie încasate.
„Dacă aceste construcţii sunt în raza de administrare a municipalităţii, trebuie să rămână la municipiu. Dacă vor să le ia la bugetul naţional, să vină să le colecteze ei, noi nu o să le colectăm ca să le dăm lor banii, a declarat presei Mircea Hava.
El spune că nu se opune neapărat noii taxe, însă bănuieşte că în „foamea” de constituire de resurse bugetare, fără a mai dezvolta şi noi domenii economice care să aducă un plus la bugetul statului, Guvernul va ajunge „mâine, poimâine să impoziteze şi aerul”.
*Construcţiile speciale ce vor fi impozitate
Potrivit documentelor de la Ministerul Finanţelor, vor fi taxate: „centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni; centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice; piste şi platforme; sonde de ţiţei, gaze şi sare; rampe de încărcare – descărcare; coşuri de fum şi turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului; heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură; infrastructură transport feroviar; infrastructură drumuri :alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc); linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console); platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv lacuri artificiale de acumulare; construcţii pentru transportul energiei electrice; canale de irigaţii; etc.”
Cuantumul taxei va fi de 1,5% din valorea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior şi se va aplica pe baza unei declaraţii făcute până pe 25 mai. Precizăm că proiectul bugetului pe anul 2014 urmează să fie înaintat Parlamentului, pentru dezbatere şi aprobare.Aici, probabil va mai suferi totuşi ceva modificări,…poate chiar prin părţile esenţiale.
FOTO: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia Vineri, 15 noiembrie 2024, Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia a găzduit un eveniment de excepție: Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate14 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii19 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii