Primarul comunei Vinţu de Jos, Alexandru Danciu, este acuzat că vrea să construiască un… „hotel pentru câini”!
Recent, am primit la redacţie vizita unui cetăţean din comuna Vinţu de Jos, care ne-a sesizat, în scris şi verbal, cu privire la aşa-zisa intenţie a primarului Alexandru Danciu, de a construi în locul vechii pieţe din localitate un… „hotel pentru câini”. Informaţia referitoare la această intenţie a primarului Danciu a fost preluată de cetăţeanul respectiv, pe numele său Toader Vingărzan, de pe site-ul unui cotidian local, fără a sesiza că autorul notiţei cu pricina folosise un ton glumeţ, de pamflet, care dovedea că primarul glumise…
lO petiţie semnată de 28 de persoane din… 5000!
Ei bine, omul a luat „informaţia” de bună şi a început o campanie de strângere de semnături printre cetăţenii comunei, reuşind să atragă de partea sa vreo 28 dintre cei peste 5.000 de locuitori ai comunei, unii dintre aceştia locuind departe de zona „incriminată” şi, prin urmare, habar n-având de această poveste. Îndârjitul militant civic Teodor Vingărzan îi impută primarului Danciu mai multe lucruri. Mai întâi faptul că acolo, vizavi de una dintre numeroasele lui locuinţe, au fost puse în posesie trei persoane, „răpindu-se din spaţiul străzii”. Apoi faptul că patrupedele ce vor fi îngrijite în acest „hotel de câini” vor face gălăgie, mizerie şi vor aduce tot felul de boli, că piaţa din localitate are o vechime considerabilă şi totuşi nu s-a făcut descărcare de sarcină arheologică, că această investiţie este o ofensă adusă memoriei lui Iuliu Maniu care a locuit în apropiere pe vremea când era deputat în „plasa” Vinţu de Jos, că se diminuează valoarea caselor din vecinătate, că există pericolul ca spaţiul să fie utilizat şi „cu alte scopuri” şi că cetăţenii nu au fost consultaţi. În sprijinul afirmaţiilor sale, domnu, Vingărzan ne-a pus la dispoziţie şi o schiţă, a uneia dintre clădirile ce urmează a fi construite în vechea piaţă, dar pe schiţa respectivă apare doar un cabinet medical veterinar cu sediu de firmă şi împrejmuire.
„Să fie iară cum a fost înainte…!” Adică fără asfalt şi cu gropi?
În urma acestei sesizări, vineri, 17 iunie 2011, ne-am prezentat la Primăria Vinţu de Jos, „cu jalba-n proţap”, făcându-i primarului Danciu o surpriză extrem de „plăcută”, cu atât mai mult cu cât era tocmai ziua lui de naştere! Împreună cu primarul ne-am deplasat la faţa locului, unde am constatat că vechea piaţă este, de fapt, un maidan plin de bălării, în mijlocul căruia încă mai tronează o ruginitură antediluviană, vestigiile a ceea ce era cândva acoperişul pieţei. După cum afirmă localnicii, piaţa aceea nu mai funcţionează de aproape… 30 de ani! Între acest maidan „glorios” şi casele oamenilor se află un spaţiu de vreo 20 de metri lăţime, botezat de localnici cu denumirea de „stradă”, dar care nu are nimic dintr-o stradă, decât virtutea obişnuinţei trecerii pe acolo a oricărui tip de vehicul. Un loc prin care două tancuri ar putea patrula liniştite alături, ba chiar a putea face şi manevre…
În timp ce primarul îmi explica proiectul şi îmi descria cum arăta înainte „strada”, plină de hârtoape şi de noroaie, acum pregătită de asfaltare, dintr-o curte a ieşit un cetăţean întărâtat. Când l-am întrebat ce-l nemulţumeşte, însă, a mormăit ceva, din care nu am înţeles decât atât: „Să fie iară cum o fost, dom’ primar!” Asta nu am mai înţeles. Adică fără asfalt şi cu gropi?
l”Ofensă” prin recunoaştere
şi respect
După acest episod, primarul ne-a arătat amplasamentul viitoarei străzi ce se va asfalta şi care va avea lăţimea standard a unui carosabil normal, cu două trotuare. „Am vândut terenul fostei pieţe unor întreprinzători, a afirmat Danciu. Am primit pe el 25.000 de euro, bani care sunt bineveniţi la buget în această perioadă, pentru că vom putea continua lucrările pe care le-am început. Oricum piaţa nu era folosită şi aici se vor construi nişte clădiri în care se vor desfăşura activităţi necesare comunei noastre: o florărie, un coafor şi o frizerie, precum şi două cabinete veterinare, farmacie, depozit fito-sanitar, clinică veterinară. Asta în condiţiile în care spaţiul în care funcţiona cabinetul veterinar din comună a fost revendicat şi retrocedat proprietarului de drept. Aşadar, aici este vorba despre trei proiecte care au fost aprobate de Consiliul local Vinţu de Jos, şi au primit autorizaţie de construire în conformitate cu prevederile legii. Titularii nu vor putea schimba destinaţia clădirilor, decât tot printr-o hotărâre de consiliu local. Descărcare de sarcină arheologică s-a făcut, amplasamentul stradal nu se modifică doar se «civilizează», ca să zic aşa, adică se asfaltează (observaţi că deja terenul s-a nivelat, pentru că înainte era plin de gropi şi noroaie), iar în ceea ce priveşte «ofensa» ce i se aduce lui Iuliu Maniu, trebuie să ştiţi că acest om care vă vorbeşte, primarul democrat-liberal al Vinţului, Alexandru Danciu, este cel care a dat denumirea acestei pieţe «Iuliu Maniu», care a dat numele şcolii din localitate «Iuliu Maniu» şi care a instituit un premiu de excelenţă pentru cel mai bun elev al comunei, premiu botezat tot cu numele fruntaşului ţărănist… Deci ce fel de ofensă e asta? Ofensă prin recunoaştere şi respect? De fapt chiar azi vom înmâna premiul «Iuliu Maniu» la serbarea de sfârşit de an şcolar, ce va începe peste câteva minute…”
lDe le politică pornesc toate frustrările!
După ce am discutat cu mai mulţi cetăţeni ai comunei ne-am edificat atât asupra prestaţiei administrative a primarului Danciu, cât şi asupra motivelor ce stau la baza tentativelor de denigrare a acestuia. Cetăţenii, selectaţi în mod aleatoriu din mulţimea aflată la serbarea şcolară, ne-au mărturisit că sunt mulţumiţi de tot ceea ce a realizat primarul Alexandru Danciu pentru comuna lor: asfalt, apă curentă, canalizare, gaz metan, 5 şcoli, 3 cămine culturale, o sală de sport cum nu are nici Alba Iulia etc. Ce-l nemulţumeşte atât de mult pe Teodor Vingărzan, totuşi? Pentru că aici nu este vorba despre aşa zisul „hotel pentru câini”, asta-i evident. Am aflat asta de la un fost poliţist din comună, precum şi de la consilierii locali. De la consilierii PSD, deci care nu sunt din tabăra primarului democrat-liberal: Vingărzan a candidat la fotoliul de primar la ultimele alegeri, dar nu a primit nici o sută de voturi, aşa că e frustrat, evident. De la funcţionarii din primărie am aflat că a intentat 85 de acţiuni în instanţă împotriva actualului primar şi a instituţiei. Dar cine anume este acest om? Păi nimeni altul decât… responsabilul cu propaganda în comună, pe vremea regimului comunist. Cu asta am spus totul! Totuşi, să fim sinceri, şi acesta are dreptul să se opună, să se exprime cu privire la modul în care sunt folosiţi banii publici…
Dar, apropo de politică, despre politica pe care o face primarul Danciu vorbeşte de la sine atât respectul pe care l-a arătat memoriei lui Iuliu Maniu, cât şi faptul că cele trei persoane ce au cumpărat parcelele din vechea piaţă, toate trei, aparţin… PSD! „Eu nu sunt aici primarul pedeliştilor, ne-a declarat Danciu. Sunt primarul comunei, al tuturor, indiferent de culoare politică. Da, ştiu că asta ar putea fi considerată o declaraţie de pre-campanie electorală, dar… eu nu intenţionez să mai candidez. Îmi ajunge, şi cred că las ceva bun, vizibil, în urma mea!”
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii