Primăriile – atenţionate să ia măsuri pentru igienizarea cursurilor de apă
În ultima perioadă s-a constatat prezenţa în cursurile de apă, în jurul lacurilor de acumulare şi în zonele de protecţie a acestora, a deşeurilor menajere, vegetale, agricole, forestiere şi chiar industriale. Fenomenul s-a accentuat mai ales în localităţile din Apuseni. Au apărut cantităţi mari de ambalaje de hârtie, PET-uri, recipiente de aluminiu, deşeuri agricole şi forestiere, mase plastice şi chiar obiecte de uz casnic care sunt aruncate în râuri sau pe malul lor şi în lacurile naturale sau artificiale. Prin intermediul apelor de suprafaţă se transportă cantităţi importante de reziduuri rezultate din activitatea comunităţilor. Fenomenul s-a acutizat în special în zonele rurale, unde modul de implementare a regimului deşeurilor este greoi.
Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş, în subordinea căreia se află şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, susţine că autorităţile publice locale sunt direct responsabile de desfiinţarea depozitelor ilegale şi neorganizate de deşeuri aflate în imediata vecinătate a cursurilor sau acumulărilor de apă şi de menţinerea curăţeniei (igienizare) pe malurile şi în albiile cursurilor de apă. Aceste aspecte sunt reglementate de OUG 21/2002, art. 8, lit. c şi k (Legea nr. 515 din 2002) privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale. Reprezentanţii Administraţiei Apelor atenţionează primăriile să ia măsuri care vizează: desfiinţarea depozitelor ilegale şi necontrolate, organizarea serviciului public de salubritate, elaborarea programelor proprii de igienizare, care să cuprindă lucrări necesare pentru asigurarea stării de curăţenie corespunzătoare pe cursurile de apă din arealul administrat, conştientizarea agenţilor economici şi a cetăţenilor în privinţa efectului negativ al depozitării necorespunzătoare a gunoaielor şi informarea acestora în legătură cu zonele organizate pentru stocare. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun