Rămâi conectat

Politică Administrație

Primăria Ocna Mureș: ”Reglementarea legală a depozitării deșeurilor – o necesitate la nivel local”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

Referitor la articolul publicat on-line pe www.ziarulunirea.ro “Ocna Mureş va deveni groapă de gunoi”, Primăria Ocna Mureș a trimis pe adresa redacției următorul comunicat de presă (N.R. precizăm că articolul la care se face referire a fost trimis de un cititor al ediției on-line, motiv pentru care a fost publicat în secțiunea ”ȘTIREA TA”)

COMUNICAT AL PRIMĂRIEI ORAŞULUI OCNA MUREŞ

De ani de zile groapa de gunoi a oraşului Ocna Mureş funcţionează fără a avea vreo reglementare în acest sens, depozitându-se haotic, fără discernământ, deşeuri de orice fel, periculoase sau nu, fără a exista vreun beneficiu în acest sens pentru comunitate.

În şedinţa din 27 septembrie 2012 s-a adoptat cu unanimitate de voturi, HCL 126/27.09.2012 prin care se stabileşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş, aprobarea tarifelor de depozitare a deşeurilor nepericuloase, percepute în cadrul depozitului de deşeuri nepericuloase Ocna Mureş şi aprobarea Contractului de prestare a serviciului de depozitare a deşeurilor nepericuloase pe amplasamentul depozitului de deşeuri Ocna Mureş.

Acest regulament a fost adoptat în unanimitate, cu toate amendamentele, indiferent de culoarea politică a consilierilor locali care le-au propus, urmărindu-se eficientizarea acestei activităţi şi obţinerea de fonduri pentru a se realiza închiderea acestui obiectiv în 2013, fonduri necesare din surse proprii ale bugetului local.

Conform regulamentului adoptat, orice solicitare de depozitare de deşeuri nepericuloase din partea unei terţe părţi trebuie supusă aprobării Consiliului Local al oraşului Ocna Mureş, deci acest proiect, aprobat în unanimitate în şedinţa din 25.10.2012 nu a fost strecurat de nimeni, aşa cum se afirmă în articolul publicat, ci a fost o necesitate legal reglementată la nivel local.

Încasările ce se vor realiza prin depozitarea de deşeuri nepericuloase în depozitul din oraşul Ocna Mureş vor fi de circa un milion de euro, bani ce se vor reflecta în bugetul local şi vor fi utilizaţi pentru închiderea obiectivului în 2013, conform cerinţelor europene. De asemenea gestionarea acestor deşeuri nepericuloase şi reglementarea în final după mulţi ani a activităţii depozitului de deşeuri a oraşului duce implicit la crearea câtorva locuri de muncă atât de necesare oraşului nostru.

De asemenea, organizarea acestei activităţi de depozitare de deşeuri nepericuloase urmăreşte înlăturarea oricăror speculaţii privitoare la faptul că se încasează sume importante de către anumite persoane pentru depozitarea de deşeuri şi din alte localităţi din afara oraşului. E posibil ca tocmai acest lucru, că sunt deranjate anumite afaceri subterane, la negru, să fie motivul virulenţei atacului spre o activitate legală, care urmăreşte strict aducerea de bani la buget şi de creare de locuri de muncă.

În ceea ce priveşte fântâna din centrul oraşului, reparaţiile erau mai mult decât necesare. Consumurile „realizate” de vechea fântână sunt următoarele:

– pierderi zilnice de aproximativ 4 mc de apă datorită distrugerii izolaţiei bazinului.

– consum de 17,8 kW datorită motorului pompei care antrena intregul sistem.

Modificările care se efectuează sunt următoarele:

– reparare (şapă şi hidroizolaţie) la bazinul fântânii

– înlocuirea vechiului sistem de alimentare cu două pompe cu putere totală de 2,07 kW şi instalarea de 7 spoturi luminoase, fiecare cu o putere de 35 W

– toate reparaţiile sunt efectuate în regie proprie, ofertele primite pentru externalizarea lucrării fiind de minim 70.000 lei (bugetul alocat este de 16.000 lei + TVA). Acesta este şi motivul principal al întârzierii lucrărilor.

Dacă facem un calcul simplu pentru consumurile comparative, avem:

– Curent electric: diferenţă de 15,2 kW. 10 ore pe zi timp de 180 de zile pe an (minim) înseamnă 28.260 kW, adică la un preţ de facturare de 0,52 lei/kW fără TVA (consum pe timp de zi) înseamnă 17.642 lei pe an economie.

– Apă: în condiţiile unui bazin reparat pierderile sunt de maxim 1 mc pe zi datorită evaporării şi apei pierdute prin stropire în afara bazinului. Aceasta înseamnă 3 mc pe zi economie adică 540 mc anual şi 540 mc apă evacuată. Per total la 2,71 lei/mc de apă şi 2,11 lei/mc de apă evacuată înseamnă 3.224 lei cu TVA pe an în condiţii de funcţionare de 10 ore pe zi timp de 180 de zile.

– Totalul economiilor este de 20.866 lei cu TVA adică mai mult decât investiţia in sine, ceea ce înseamnă că un an este suficient pentru amortizarea totală a investiţiei.

În plus nu e normal a critica funcţionalitatea şi estetica unei lucrări înainte de a fi terminată.

Atacurile asupra administraţiei locale ar fi fost obiective dacă ele ar fi existat şi în trecut. Faptul că ele nu au existat deşi condiţiile şi persoanele care le fac sunt aceleaşi nu demonstrează decât că aceste acţiuni sunt doar politice. Ele sunt menite să distragă atenţia de la faptul că oraşul a fost transformat într-o groapă de gunoi în trecut, fără ştirea locuitorilor (cu deşeuri de orice fel, periculoase sau nu, pe bani legali sau nu), pentru interese proprii ale diferitelor persoane ce se ascund acum în spatele unor articole. Sunt menite să arate, fără să vrea, că în trecut banul public a fost cheltuit fără discernământ, dorindu-se doar megalomania şi nu interesul public.

Corect ar fi fost ca autorii unor astfel de articole să respecte principiul “audiatur et altera pars” (ascultă şi cealaltă parte), aşa cum s-a văzut pe alte site-uri echidistante. Faptul că acest principiu nu a fost respectat aici, pe www.ziarulunirea.ro, ridică multe semne de întrebare. Cu atât mai mult cu cât autorii, în alte situaţii, au ştiut să-şi ceară informaţii suplimentare.

N.R. Precizăm că din punct de vedere al Codului deontologic al jurnalistului, opinia celeilalte părți poate fi exprimată și printr-un material separat, așa cum este cazul în situația de față. De asemenea, subliniem faptul că materialul a proveenit de la un cititor care are libertate totală să iși exprime orice poziție cu privire la activitatea administrației locale din orașul în care locuiește.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea