Primăria Ocna Mureș: ”Reglementarea legală a depozitării deșeurilor – o necesitate la nivel local”

Referitor la articolul publicat on-line pe www.ziarulunirea.ro “Ocna Mureş va deveni groapă de gunoi”, Primăria Ocna Mureș a trimis pe adresa redacției următorul comunicat de presă (N.R. precizăm că articolul la care se face referire a fost trimis de un cititor al ediției on-line, motiv pentru care a fost publicat în secțiunea ”ȘTIREA TA”)

COMUNICAT AL PRIMĂRIEI ORAŞULUI OCNA MUREŞ

ELIT

De ani de zile groapa de gunoi a oraşului Ocna Mureş funcţionează fără a avea vreo reglementare în acest sens, depozitându-se haotic, fără discernământ, deşeuri de orice fel, periculoase sau nu, fără a exista vreun beneficiu în acest sens pentru comunitate.

În şedinţa din 27 septembrie 2012 s-a adoptat cu unanimitate de voturi, HCL 126/27.09.2012 prin care se stabileşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş, aprobarea tarifelor de depozitare a deşeurilor nepericuloase, percepute în cadrul depozitului de deşeuri nepericuloase Ocna Mureş şi aprobarea Contractului de prestare a serviciului de depozitare a deşeurilor nepericuloase pe amplasamentul depozitului de deşeuri Ocna Mureş.

Acest regulament a fost adoptat în unanimitate, cu toate amendamentele, indiferent de culoarea politică a consilierilor locali care le-au propus, urmărindu-se eficientizarea acestei activităţi şi obţinerea de fonduri pentru a se realiza închiderea acestui obiectiv în 2013, fonduri necesare din surse proprii ale bugetului local.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Conform regulamentului adoptat, orice solicitare de depozitare de deşeuri nepericuloase din partea unei terţe părţi trebuie supusă aprobării Consiliului Local al oraşului Ocna Mureş, deci acest proiect, aprobat în unanimitate în şedinţa din 25.10.2012 nu a fost strecurat de nimeni, aşa cum se afirmă în articolul publicat, ci a fost o necesitate legal reglementată la nivel local.

Încasările ce se vor realiza prin depozitarea de deşeuri nepericuloase în depozitul din oraşul Ocna Mureş vor fi de circa un milion de euro, bani ce se vor reflecta în bugetul local şi vor fi utilizaţi pentru închiderea obiectivului în 2013, conform cerinţelor europene. De asemenea gestionarea acestor deşeuri nepericuloase şi reglementarea în final după mulţi ani a activităţii depozitului de deşeuri a oraşului duce implicit la crearea câtorva locuri de muncă atât de necesare oraşului nostru.

De asemenea, organizarea acestei activităţi de depozitare de deşeuri nepericuloase urmăreşte înlăturarea oricăror speculaţii privitoare la faptul că se încasează sume importante de către anumite persoane pentru depozitarea de deşeuri şi din alte localităţi din afara oraşului. E posibil ca tocmai acest lucru, că sunt deranjate anumite afaceri subterane, la negru, să fie motivul virulenţei atacului spre o activitate legală, care urmăreşte strict aducerea de bani la buget şi de creare de locuri de muncă.

În ceea ce priveşte fântâna din centrul oraşului, reparaţiile erau mai mult decât necesare. Consumurile „realizate” de vechea fântână sunt următoarele:

– pierderi zilnice de aproximativ 4 mc de apă datorită distrugerii izolaţiei bazinului.

– consum de 17,8 kW datorită motorului pompei care antrena intregul sistem.

Modificările care se efectuează sunt următoarele:

– reparare (şapă şi hidroizolaţie) la bazinul fântânii

– înlocuirea vechiului sistem de alimentare cu două pompe cu putere totală de 2,07 kW şi instalarea de 7 spoturi luminoase, fiecare cu o putere de 35 W

– toate reparaţiile sunt efectuate în regie proprie, ofertele primite pentru externalizarea lucrării fiind de minim 70.000 lei (bugetul alocat este de 16.000 lei + TVA). Acesta este şi motivul principal al întârzierii lucrărilor.

Dacă facem un calcul simplu pentru consumurile comparative, avem:

– Curent electric: diferenţă de 15,2 kW. 10 ore pe zi timp de 180 de zile pe an (minim) înseamnă 28.260 kW, adică la un preţ de facturare de 0,52 lei/kW fără TVA (consum pe timp de zi) înseamnă 17.642 lei pe an economie.

– Apă: în condiţiile unui bazin reparat pierderile sunt de maxim 1 mc pe zi datorită evaporării şi apei pierdute prin stropire în afara bazinului. Aceasta înseamnă 3 mc pe zi economie adică 540 mc anual şi 540 mc apă evacuată. Per total la 2,71 lei/mc de apă şi 2,11 lei/mc de apă evacuată înseamnă 3.224 lei cu TVA pe an în condiţii de funcţionare de 10 ore pe zi timp de 180 de zile.

– Totalul economiilor este de 20.866 lei cu TVA adică mai mult decât investiţia in sine, ceea ce înseamnă că un an este suficient pentru amortizarea totală a investiţiei.

În plus nu e normal a critica funcţionalitatea şi estetica unei lucrări înainte de a fi terminată.

Atacurile asupra administraţiei locale ar fi fost obiective dacă ele ar fi existat şi în trecut. Faptul că ele nu au existat deşi condiţiile şi persoanele care le fac sunt aceleaşi nu demonstrează decât că aceste acţiuni sunt doar politice. Ele sunt menite să distragă atenţia de la faptul că oraşul a fost transformat într-o groapă de gunoi în trecut, fără ştirea locuitorilor (cu deşeuri de orice fel, periculoase sau nu, pe bani legali sau nu), pentru interese proprii ale diferitelor persoane ce se ascund acum în spatele unor articole. Sunt menite să arate, fără să vrea, că în trecut banul public a fost cheltuit fără discernământ, dorindu-se doar megalomania şi nu interesul public.

Corect ar fi fost ca autorii unor astfel de articole să respecte principiul “audiatur et altera pars” (ascultă şi cealaltă parte), aşa cum s-a văzut pe alte site-uri echidistante. Faptul că acest principiu nu a fost respectat aici, pe www.ziarulunirea.ro, ridică multe semne de întrebare. Cu atât mai mult cu cât autorii, în alte situaţii, au ştiut să-şi ceară informaţii suplimentare.

N.R. Precizăm că din punct de vedere al Codului deontologic al jurnalistului, opinia celeilalte părți poate fi exprimată și printr-un material separat, așa cum este cazul în situația de față. De asemenea, subliniem faptul că materialul a proveenit de la un cititor care are libertate totală să iși exprime orice poziție cu privire la activitatea administrației locale din orașul în care locuiește.

 

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Gandire cu premeditare 29 octombrie 2012 at 14:55

Interesanta logica primarului din Ocna Mures: adica daca pe aia dinainte i-ati lasat sa faca prostii pe noi de ce nu ne lasati? In rest aceasta replica este doar apologia unor prostii facute de administratia din Ocna Mures. Credeam ca ardeleni sunt mai dezghetati la minte dar m-am inselat…

dimpotriva 29 octombrie 2012 at 15:16

primarul spune ca daca in trecut s-au facut tampenii(de catre altii), el nu le continua.

Gandire cu premeditare 29 octombrie 2012 at 16:09

”Atacurile asupra administraţiei locale ar fi fost obiective dacă ele ar fi existat şi în trecut.”
Asta ce inseamna? Ca daca pana acum nu era cine sa semnaleze nereguli, nici acum sa nu fie?

Nedumeritul 29 octombrie 2012 at 16:11

Ardelenii sunt mai dezghetati la minte si de aceea stiu sa se exprime corect, fara greseli gramaticale. Eu personal ma bucur ca Administratia din Ocna MUres incearca sa puna lucrurile pe un fagas normal. Poate ar fi interesant sa aflam daca in tara mai exista o Groapa de depozitare deseuri care sa functioneze fara un Regulament clar aprobat. Poate ar fi interesant sa intrebam vechea Administratie de ce nu a intreprins nimic pentru a colecta bani multi (am inteles ca aproximativ un milion de euro pe an) din depozitarea pe Groapa. Ce interese ascunse si personale au dus la neadoptarea unui Regulament, care sa ajute Bugetul unui oras la realizarea de investitii majore in interesul cetateanului.

Ocnamuresanul 29 octombrie 2012 at 17:34

Nedumeritule, incerci sa deturnezi periculos subiectul discutiei. Nimeni nu pune in discutie necesitatea regulamentului ci doar faptul ca acest regulament permite oricui fara discriminare sa depoziteze pe rampa gunoiul propriu, contra unei taxe modice de 25 lei pe tona. Spui ca vom obtine 1 mil de euro din exploatarea gropii? Daca faci un calcul simplu pana la inchiderea gropii din iulie anul viitor ar trebui sa depozitam in medie pe zi circa 85 de camioane de gunoi pe rampa. Nimeni din administratie nu si-a pus problema daca oamenii din oras ar fi dispusi sa suporte acest trafic si implicatiile ecologice ale acestei afaceri. Incerci sa insinuezi scopuri politice si iar gresesti. Votul a fost dat in unanimitate pentru aceatsa HCL. In consecinta toata administratia locala , inclusiv opozitia di CLOM, este de condamnat. Nu in ultimul rand nici in articolul de pe ocnamuresanul.ro si nici in cel de pe ziarulunirea.ro nu s-a specificat apartenenta politica a primarului sau a consiliului local. NU INTERESEAZA PE NIMENI ASTA. Cat despre fantana, conform HCL 97 din 30-07-2012 s-a aprobat repararea fantanii nu inlocuirea ei cu monstruozitatea asta. Desi nu iti sta in obicei mai reflecteaza la greselile pe care le faci in calitatea pe care o ai.

Paulina 29 octombrie 2012 at 16:22

De ce se considera atac politic, semnalarea unei decizii gresite, daunatoare? Stim cu totii ca ani multi(prea multi), au fost incalcate cu salbaticie toate legile privind gestionarea corecta a deseurilor menajere depozitate pe rampa de gunoi de la Ocna Mures. Iar acum, invocind motivul „reglementarii” functionarii depozitului conform normelor, gasim de cuviinta ca, iata, oraselul nostru batjocorit din toate punctele de vedere, este locul ideal de depozitare a gunoaielor si din alte localitati.Din replica bunului cetatean, nu reiese acest fapt grav, pe cale sa se infaptuiasca ci, doar minia omului indoctrinat, care a jurat credinta cu orice pret, stapinului sau. Rog pe d-l Primar sa-si reciteasca programul electoral; unul dintre dezideratele de prima importanta ale dumnealui, a fost tocmai rezolvarea problemelor grave de mediu si eliminarea disconfortului cauzat de aceste probleme.

Nedumeritul 29 octombrie 2012 at 18:58

Ocnamuresanule, iti inteleg durerea. De pe surse am aflat ca esti un obscur site de „atitudine civica”. Care din disperare ca nu are vizitatori inventeaza prostii si manevreaza mai ales oile. Si ca unul dintre redactori este un dibaci care a falimentat cateva firme si pe cativa dintre colaboratori. N-am ce zice: atitudine civica si corectitudine.
Dar asta este alta problema. Cea mai tare problema este ca am aflat (tot pe surse), ca sponsorii acestui site de „atitudine civica” sunt tocmai aceia care, sub atenta lor obladuire, facilitau depozitarea pe Groapa a deseurilor fara nici o plata la Bugetul local. Tare, nu? Suparare mare.

Ocnamuresanul 29 octombrie 2012 at 23:43

Nedumeritule, pe langa ca esti prost informat si dezinformezi. Incercarea asta de discreditare este josnica si se va intoarce impotriva ta. Nu esti in masura sa fii TU moralist si o stii prea bine.

Comentariile sunt oprite