Primăria Alba Iulia pierde prima rundă cu CNCD și rămâne cu amenda pentru discriminarea persoanele cu dizabilităţi locomotorii
În data de 22 iulie, Primăria Alba Iulia și primarul municipiului au fost amendați cu suma de 2.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru neasigurarea condiţiilor de transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.
Administrația locală a contestat atunci decizia CNCD, considerând-o nejustificată, însă în luna noiembrie de Curtea de Apel a respins acţiunea civilă promovată de Primăria Alba Iulia, scrie adevărul.ro. Ulterior, în decembrie a.c. soluţia Curții a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care urmează să aibă ultimul cuvânt în această speță.
Purtătorul de cuvânt al administrației locale, Mihai Coșer, declara în 22 iulie că decizia CNCD vine în contextul în care condițiille privind transportul public de persoane în Alba Iulia sunt printre cele mai bune din țară. Acesta a precizat că din cele 42 de autobuze ale STP care deservesc transportul public, 37 sunt dotate cu rampe pentru persoanele cu dizabilită și doar 5 dintre ele, care nu sunt utilizate în mod curent, nu au aceste rampe.
Reamintim că CNCD a aplicat sancțiuni similare tuturor primăriilor reşedinţă de judeţ, cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei, mai puţin orașele Sibiu şi Miercurea Ciuc, unde s-a constatat că toate mijloacele de transport în comun sunt dotate corespunzător.
Potrivit CNCD, printre primăriile care nu asigură facilităţi nici măcar pe două treimi din mijloacele de transport în comun sunt: Bucureşti, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Baia-Mare, Bacău, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta Turnu- Severin, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piatra-Neamţ, Ploieşti, Reşiţa, Satu-Mare, Slatina, Târgovişte, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş, Tulcea, Vaslui şi Zalău. Primarii tuturor acestor oraşe au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei.
CNCD nu a aplicat însă o astfel de sancțiune operatorilor intrajudețeni de transport, care se supun aceleiași legislații., în condițiile în care foarte puține dintre autocarele cu care desfășoară transportul de persoane sunt dotate cu rampe speciale de acces destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a