Primăria Alba Iulia a dat în judecată Ministerul Dezvoltării pentru aplicarea unei corecții de 20.000 de euro la proiectul de modernizare a străzilor Zlatnei și Calea Moților
Municipalitatea din Alba Iulia a atacat în contencios administrativ decizia Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului – Direcţia Generală Constatare şi Stabilire Nereguli Fonduri Europene, pentru corecția financiară de 5% aplicată proiectului ”Modernizare DN 74 de la km 99 + 870 la km 103 + 175, str. Zlatnei şi Calea Moţilor”.
În motivarea deciziei de aplicare a corecției financiare, în valoare totală de 84.952,27 de lei reprezentanții ministerului precizează că ”autoritatea contractantă a întocmit documentaţia de atribuire cu încălcarea prevederilor art. 9 litera ”d” din H.G.R. nr. 925/2006 modificată şi completată prin H.G.R. nr. 834/2009, fiind restricţionată participarea unor potenţiali ofertanţi la procedura de atribuire”.
În acțiunea în contecios administrativ, depusă la Curtea de Apel Alba Iulia primăria contestă rezultatul verificărilor arătând că atribuirea contractului s-a făcut în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 34/2006 şi ale H.G.R. nr. 925/2006 prin procedura de licitaţie deschisă. Pentru participarea la această procedură de atribuire a lucrărilor menţionate au fost transmise un număr de 14 de scrisori de interes ale unor operatori economici, iar până la data deschiderii ofertelor, respectiv 20.01.2011 au fost depuse un număr de 9 oferte, aşa cum rezultă şi din procesul-verbal de deschidere a şedinţei încheiat la acea dată. Documentaţia de atribuire a contractului de lucrări a fost postată în S.E.A.P., de asemenea şi clarificările ulterioare vis-a-vis de această documentaţie solicitată de către operatorii interesaţi să participe la această procedură. Toate cerinţele de calificare din documentaţia de atribuire, respectiv fişa de date a achiziţiei au fost aduse la cunoştinţa potenţialilor operatori economici prin anunţul de participare nr. 105029/2010 acceptat de către A.N.R.M.A.P. şi publicat în S.E.A.P. în data de 13.08.2010. Până la data deschiderii ofertelor nici unul dintre operatorii economici interesaţi de această procedură nu au adus la cunoştinţă autorităţii contractante că unele cerinţe din anunţul de participare publicat în S.E.A.P., respectiv din documentaţia de atribuire încalcă prevederile legale în materie de achiziţii publice.
”În mod cert nu se poate concluziona că am prejudiciat sau puteam prejudicia bugetele printr-o sumă plătită necuvenit. Așa cum am argumentat anterior nici unul dintre operatorii economici nu a formulat contestaţie cu privire la această pretinsă încălcare a dispoziţiilor legale. (…) Nu poate exista răspundere civilă, dacă nu s-a produs un prejudiciu. Prejudiciul ca element esenţial al răspunderii civile constă în rezultatul, în efectul negativ suferit de o anumită persoană, ca urmare a faptei ilicite săvârşită de o altă persoană. În acest context nu putem discuta de un presupus prejudiciu şi de efectul negativ suferit de către cineva”, se precizează în documentul depus la dosar.
”Nu în cele din urmă considerăm că prin deciziile luate se presupune că se doreşte aplicare prin orice metode a unor corecţii financiare potrivit modului eronat de interpretare a datelor de către autoritatea în speţă, ceea ce considerăm că duce la afectarea procesului de absorţie a fondurilor europene, aspect care este în totală contradicţie cu interesul naţional şi mai ales cel local”, mai spun reprezentanții Primăriei Alba Iulia.
Precizăm că nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare privind proiectul ”Modernizare DN 74 de la km 99 + 870 la km 103 + 175, str. Zlatnei şi Calea Moţilor, Municipiul Alba Iulia”, a fost emisă de către Direcţia Control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare în data de 22 februarie 2012.
Recent, primarul Mircea Hava a făcut referire la controalele derulate de minister, arătându-se nemulțumit de faptul că penalizările (corecțiile) se aplică mult prea ușor, ca și cum ar fi obligatoriu ca în urma unui control să existe și o sancțiune.
„O să vă spunem de controalele care vin pe la noi, suntem şi noi în judecată pentru că cineva interpretează cum vrea el un text de lege. O să facem o discuţie largă pe tema controalelor, pentru că n-avem nimic de ascuns. Nu trag spuza pe turta noastră, nu trag spuza pe turta nimănui. În loc să fim fericiţi că putem să tragem bani europeni – un cent dacă intră într-o unitate administrativă este excepţional – avem o mare bucurie şi un rânjet de la o ureche până la cealaltă în momentul în care cineva vine şi a văzut că o virgulă nu e pusă unde trebuie. Nu este normal! O să spună cineva că asta ne caracterizează pe noi pe românii. Poate pe alţi români, pe noi cei de aici, din zonă, nu ne caracterizează lucrul ăsta. Mi se pare aberant şi mi se pare sigur o coadă de topor, o frână băgată în roţile acestui vehicul. Să ştiţi că se scriu din Primărie tomuri întregi în care explicăm de ce litera a este „a” şi nu este „A” nu ştiu de care. Acum exagerez, dar în zona asta am ajuns. O să discutăm, o să aducem documente, chiar că vreau să fac un lucru din ăsta, indiferent că voi supăra pe cineva şi indiferent că vor veni şi ne vor controla… Nu v-am spus niciodată, dar toate controalele, toate eşantioanele care se iau la control, nu ştiu cum nimereşte, nu ştiu cum se dă cu zarul ăla, 6 – 6, Alba Iulia nimereşte tot timpul să fie controlată. Nu ne deranjează, pe cuvântul meu de onoare. Am avut şi Olaful şi Dlaful şi toată lumea peste noi, ne-au controlat, au plecat, totul e OK, chiar ne bucură, este bine. Însă fiecare control din ăsta înseamnă oameni care stau blocaţi, oameni care scriu, pentru că le dăm documente, în documente e greu să te descurci dacă nu ai de unde să ştii lucrurile astea…”, a declarat Hava.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia (Bălgrad) apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, operă de referinţă pentru traducerile ulterioare ale Sfintei Scripturi
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia (Bălgrad) apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, operă de referinţă pentru traducerile ulterioare ale Sfintei Scripturi Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia). Moment istoric la Alba Iulia. Apare una dintre cele mai importante tipărituri româneşti – Noul Testament de la Bălgrad, nume sub care […]