Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Primăria Alba Iulia a dat în judecată Ministerul Dezvoltării pentru aplicarea unei corecții de 20.000 de euro la proiectul de modernizare a străzilor Zlatnei și Calea Moților

Publicat

în

Municipalitatea din Alba Iulia a atacat în contencios administrativ decizia Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului – Direcţia Generală Constatare şi Stabilire Nereguli Fonduri Europene, pentru corecția financiară de 5% aplicată proiectului ”Modernizare DN 74 de la km 99 + 870 la km 103 + 175, str. Zlatnei şi Calea Moţilor”.

În motivarea deciziei de aplicare a corecției financiare, în valoare totală de 84.952,27 de lei reprezentanții ministerului precizează că ”autoritatea contractantă a întocmit documentaţia de atribuire cu încălcarea prevederilor art. 9 litera ”d” din H.G.R. nr. 925/2006 modificată şi completată prin H.G.R. nr. 834/2009, fiind restricţionată participarea unor potenţiali ofertanţi la procedura de atribuire”.

În acțiunea în contecios administrativ, depusă la Curtea de Apel Alba Iulia primăria contestă rezultatul verificărilor arătând că atribuirea contractului s-a făcut în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 34/2006 şi ale H.G.R. nr. 925/2006 prin procedura de licitaţie deschisă. Pentru participarea la această procedură de atribuire a lucrărilor menţionate au fost transmise un număr de 14 de scrisori de interes ale unor operatori economici, iar până la data deschiderii ofertelor, respectiv 20.01.2011 au fost depuse un număr de 9 oferte, aşa cum rezultă şi din procesul-verbal de deschidere a şedinţei încheiat la acea dată. Documentaţia de atribuire a contractului de lucrări a fost postată în S.E.A.P., de asemenea şi clarificările ulterioare vis-a-vis de această documentaţie solicitată de către operatorii interesaţi să participe la această procedură. Toate cerinţele de calificare din documentaţia de atribuire, respectiv fişa de date a achiziţiei au fost aduse la cunoştinţa potenţialilor operatori economici prin anunţul de participare nr. 105029/2010 acceptat de către A.N.R.M.A.P. şi publicat în S.E.A.P. în data de 13.08.2010. Până la data deschiderii ofertelor nici unul dintre operatorii economici interesaţi de această procedură nu au adus la cunoştinţă autorităţii contractante că unele cerinţe din anunţul de participare publicat în S.E.A.P., respectiv din documentaţia de atribuire încalcă prevederile legale în materie de achiziţii publice.

Electrica Furnizare Discount

”În mod cert nu se poate concluziona că am prejudiciat sau puteam prejudicia bugetele printr-o sumă plătită necuvenit. Așa cum am argumentat anterior nici unul dintre operatorii economici nu a formulat contestaţie cu privire la această pretinsă încălcare a dispoziţiilor legale. (…) Nu poate exista răspundere civilă, dacă nu s-a produs un prejudiciu. Prejudiciul ca element esenţial al răspunderii civile constă în rezultatul, în efectul negativ suferit de o anumită persoană, ca urmare a faptei ilicite săvârşită de o altă persoană. În acest context nu putem discuta de un presupus prejudiciu şi de efectul negativ suferit de către cineva”, se precizează în documentul depus la dosar.

”Nu în cele din urmă considerăm că prin deciziile luate se presupune că se doreşte aplicare prin orice metode a unor corecţii financiare potrivit modului eronat de interpretare a datelor de către autoritatea în speţă, ceea ce considerăm că duce la afectarea procesului de absorţie a fondurilor europene, aspect care este în totală contradicţie cu interesul naţional şi mai ales cel local”, mai spun reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Precizăm că nota de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare privind proiectul ”Modernizare DN 74 de la km 99 + 870 la km 103 + 175, str. Zlatnei şi Calea Moţilor, Municipiul Alba Iulia”, a fost emisă de către Direcţia Control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare în data de 22 februarie 2012.

Recent, primarul Mircea Hava a făcut referire la controalele derulate de minister, arătându-se nemulțumit de faptul că penalizările (corecțiile) se aplică mult prea ușor, ca și cum ar fi obligatoriu ca în urma unui control să existe și o sancțiune.

„O să vă spunem de controalele care vin pe la noi, suntem şi noi în judecată pentru că cineva interpretează cum vrea el un text de lege. O să facem o discuţie largă pe tema controalelor, pentru că n-avem nimic de ascuns. Nu trag spuza pe turta noastră, nu trag spuza pe turta nimănui. În loc să fim fericiţi că putem să tragem bani europeni – un cent dacă intră într-o unitate administrativă este excepţional – avem o mare bucurie şi un rânjet de la o ureche până la cealaltă în momentul în care cineva vine şi a văzut că o virgulă nu e pusă unde trebuie. Nu este normal! O să spună cineva că asta ne caracterizează pe noi pe românii. Poate pe alţi români, pe noi cei de aici, din zonă, nu ne caracterizează lucrul ăsta. Mi se pare aberant şi mi se pare sigur o coadă de topor, o frână băgată în roţile acestui vehicul. Să ştiţi că se scriu din Primărie tomuri întregi în care explicăm de ce litera a este „a” şi nu este „A” nu ştiu de care. Acum exagerez, dar în zona asta am ajuns. O să discutăm, o să aducem documente, chiar că vreau să fac un lucru din ăsta, indiferent că voi supăra pe cineva şi indiferent că vor veni şi ne vor controla… Nu v-am spus niciodată, dar toate controalele, toate eşantioanele care se iau la control, nu ştiu cum nimereşte, nu ştiu cum se dă cu zarul ăla, 6 – 6, Alba Iulia nimereşte tot timpul să fie controlată. Nu ne deranjează, pe cuvântul meu de onoare. Am avut şi Olaful şi Dlaful şi toată lumea peste noi, ne-au controlat, au plecat, totul e OK, chiar ne bucură, este bine. Însă fiecare control din ăsta înseamnă oameni care stau blocaţi, oameni care scriu, pentru că le dăm documente, în documente e greu să te descurci dacă nu ai de unde să ştii lucrurile astea…”, a declarat Hava.

 

Publicitate

Opinii - Comentarii

17 ianuarie: Blue Monday 2022 sau lunea tristă, cea mai deprimantă zi a anului

Publicat

în

Luni, 17 ianuarie, este „Blue Monday” (lunea tristă), cea mai deprimantă zi a anului 2022. Această denumire se atribuie celei de-a treia zi de luni a fiecărui an. Stabilită în urmă cu 16 ani după criterii mai mult sau mai puțin științifice, această marcare a celei mai triste zi a anului este, de fapt, un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.

De „boala secolului” suferă unul din zece români. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății noua maladie mondială: depresia. Studiile făcute în urmă cu mai mulți ani arătau că până în 2030, depresia risca să devină principala cauză a mortalității. Între timp, a apărut pandemia, lockdown-ul, izolarea care a accentuat acestei stări. În Japonia, de pildă, în octombrie 2020 au murit mai mulți oameni pentru că s-au sinucis decât oamenii care au murit de COVID în tot anul. Iar sinuciderile s-au înregistrat în special în rândul femeilor, relata CNN.

Blue Monday. De ce am fi triști în a treia luni din fiecare an

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

Electrica Furnizare Discount
Citește și: Ce să faci ca să ai o viața mai lungă și mai activă: Un adevărat un balsam pentru stres sau depresie

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Un alt motiv de depresie: vacanţele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată. Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

La toate acestea, în 2022 se adaugă condițiile speciale de pandemie, un factor pe care autorul teoriei nu l-a luat, desigur, în calcul.

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.

O teorie controversată

La origine, „Blue Monday” a făcut parte dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism, care promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Tocmai de aceea, această teorie a psihologului a fost contestată, unii acuzând că opinia publică este influenţată în mod voit, ca să-şi programeze o vacanţă în această perioadă, pentru a scăpa de starea de depresie.

Mai mult, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, anunţând că „Blue Monday” nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Această zi, considera compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima luni la locul de muncă în noul an.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

În 17 ianuarie s-a născut Nicolae Iorga, cel mai mare istoric român, care i-a sugerat lui I. C. Brătianu să demoleze Cetatea din Alba Iulia

Publicat

în

La 17 ianuarie 1871 s-a născut Nicolae Iorga, considerat cel mai mare istoric român. Conform unor istorici, Nicolae Iorga, care a fost prim-ministru al României i-a sugerat lui I. C. Brătianu să demoleze Cetatea din Alba Iulia. În anul 1921, o parte a bastionului Sf. Mihail şi ravelinul cu acelaşi nume au fost distruse, iar în anii 1921-1922 a fost construită Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.

Istoricul Nicolae Iorga s-a născut la Botoșani fiind şi critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, ”rolul lui Voltaire”.

Strămoșii lui Nicolae Iorga se pare că erau de origine aromână, veniți din zona Pindului, deși istoricul nu s-a identificat niciodată explicit și fără echivoc cu această etnie. Părinții lui au fost Nicu Iorga, avocat, și Zulnia Iorga, născută Arghiropol. Numele de botez este Niculae, acesta fiind și motivul pentru care, în majoritatea cazurilor, în timpul vieții s-a semnat N. Iorga. Numele Nicolae apare târziu și rar din mâna sa, fiind covârșitor folosit ulterior, la reeditarea scrierilor sale. Soția lui Nicolae Iorga a fost Catinca.

Electrica Furnizare Discount

După studii elementare și gimnaziale în Botoșani, termină Liceul Național din Iași în 1888. Absolvă Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma „magna cum laude”. Continuă studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

Iorga devine in 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București. Din 1911 este membru activ al Academiei Române. Începând din 1908 ține cursuri de vară la Vălenii de Munte, județul Prahova.

Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental. În timpul regimului comunist opera sa istorică a fost în mod conștient ignorată, istoria României fiind contrafăcută în concordanță cu vederile regimului de către persoane aservite acestuia. Iorga a fost autor al unui număr uriaș de publicații, cel mai mare poligraf al românilor: circa 1.250 de volume și 25.000 de articole.

Opera sa istorică cuprinde diverse domenii: monografii de orașe, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comerțului, literaturii, tipăriturilor, a călătorilor în străinătate etc. Câteva din publicațiile mai importante: Studii și documente cu privire la istoria românilor, în 25 volume (1901-1913), Istoria imperiului otoman în 5 volume. Ca literat, Nicolae Iorga a scris poezii, drame istorice (Învierea lui Ștefan cel Mare, Tudor Vladimirescu, Doamna lui Eremia, Sfântul Francisc din Asisi și altele), volume memorialistice (Oameni cari au fost, O viață de om, așa cum a fost). Iorga este autorul a 1003 volume, 12755 articole, 4963 recenzii.

În 1903 a preluat conducerea revistei Sămănătorul.

Ca om politic, a fost co-fondator al Partidului Naționalist-Democrat, în anii 1931-1932 Prim-ministru și Ministru al Educației Naționale. Membru al parlamentului în mai multe legislaturi, Iorga era un reputat orator, temut de adversarii săi politici.

Nicolae Iorga a fost fondatorul (1920) și director al Școlii Române din Paris(„Fontenay-aux-Roses”). A editat și condus numeroase ziare și reviste („Neamul românesc”, „Revista istorică”, „Revue Historique du Sud-Est-Européen”, „Floarea darurilor” etc.).

Împreună cu un grup de profesori, fizicieni și alți oameni de știință a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.

Nicolae Iorga a avut un sfârșit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia și asasinat la 27 noiembrie 1940 de către legiunea decapitată. Conducerea decapotată a Gărzii de Fier îl considera responsabil de uciderea Căpitanului, Corneliu Zelea Codreanu în timpul regimului de autoritate monarhică a regelui Carol al II-lea, când în urma unei scrisori deschise adresate de Codreanu către Iorga, acesta fiind și consilier regal, i-a intentat proces și liderul legionarilor a fost condamnat pentru calomnie. Ulterior, Codreanu a fost asasinat din ordinul regelui, înscenându-se o evadare. După aflarea veștii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Sursa: Istoria.md

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

17 ianuarie: Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Antonie cel Mare

Publicat

în

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte la data de 17 ianuarie pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, considerat de tradiţia monastică drept cel mai popular ascet şi începătorul vieţii călugăreşti.

Împreună cu Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, SFÂNTUL ANTONIE CEL MARE este apreciat ca fiind întemeietorul monahismului creştin. Trăitor în secolul al III-lea şi la începutul secolului al IV-lea, Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit în fiecare an, în toate tradiţiile creştine, la data de 17 ianuarie.
 Istoricul sărbătorii

Cuviosul ANTONIE CEL MARE s-a născut în satul Coma din Egiptul de Mijloc, în anul 251, într-o familie de ţărani creştini înstăriţi. În copilărie, Sfântul prefera să meargă frecvent cu părinţii la biserică decât să-ţi petreacă timpul cu copiii de vârsta lui. Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2022, 2023, 2024, 2025

Astfel, el a învăţat de la părinţi şi de la bunici credinţa în Hristos. După moartea părinţilor, pe când el împlinise vârsta de 20 de ani, s-a ocupat de educaţia sorei sale minore. Când în biserică tânărul Antonie a auzit cuvântul Evangheliei, care spune : „De voieşti să fii desăvârşit, mergi, vinde avuţiile tale şi urmează Mie (Matei 19,21), a fost impresionat de aceste cuvinte şi a urmat îndemnul Evanghelistului.

Şi-a împărţit partea sa de avere săracilor, iar mai târziu a procedat la fel cu moştenirea sorei lui, pe care a lăsat-o în grija unei comunităţi de fecioare. Urmând sfatul unui ascet bătrân, Cuviosul a vieţuit o vreme într-o colibă la marginea satului natal Coma. În anul 285, când a împlinit vârsta de 35 de ani, Sfântul Antonie s-a stabilit într-o fortăreaţă izolată numită Pispir, la marginea deşertului din Munţii Tebaidei, unde a trăit până-n anul 306.

Electrica Furnizare Discount

SFÂNTUL ANTONIE CEL MARE şi-a dorit să fie izolat complet de lume, după modelul pustnicilor deşertului şi ducea o viaţă foarte aspră: primea pâine prin acoperişul casei de două ori pe an, deoarece uşa de la intrare era zidită.

După multă muncă de convingere, de teama ereticilor arieni, ucenicii săi l-au determinat să părăsească fortăreaţa. În timp, s-a dus vestea despre viaţa aspră pe care Cuviosul o ducea, iar contemporanii săi îl considerau pe Antonie părintele spiritual al călugărilor din mai multe colonii monahice din deşertul Egiptului, printre care cele din Nitria şi Schit. Pe credincioşii care veneau la el să-i ceară un sfat, Sfântul Antonie îi îndruma să îmbrăţişeze viaţa monahală.

În jurul anilor 310, Cuviosul a făcut o călătorie la Alexandria, pentru a-i încuraja pe creştinii prigoniţi în timpul persecuţiilor romane, din vremea împăratului roman Maximian. Citește și: mesaje de Paște

Marele pustnic a trecut la viaţa veşnică în anul 356, când împlinise vârsta de 105 ani. El a lăsat în urmă un număr impresionant de ucenici asceţi în lumea întreagă, cărora le-a lăsat cuvântul de învăţătură : Să creadă în Iisus şi să fugă de ispitele şi de înşelăciunile diavoleşti.

Interesant este faptul că SFÂNTUL ANTONIE CEL MARE răspundea în scris mesajelor primite de la credincioşii din toate categoriile sociale. În timp, ucenicii săi au ridicat o mânăstire pe locul unde Sfântul şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.

Testamentul său

Înainte de a muri, SFÂNTUL ANTONIE CEL MARE a lăsat ucenicilor săi un testament prin care le cerea să fie îngropat într-un loc secret, pe care să nu-l descopere nimeni. Respectând întocmai dorinţa părintelui lor duhovnicesc, ucenicii au îngropat trupul Cuviosului încât, secole de-a rândul, nimeni nu l-a descoperit.

Abia în ultimii ani, în urma cercetărilor făcute pentru restaurarea Mănăstirii Sfântului Antonie din Egipt, constructorii au ajuns la concluzia că mormântul cu moaştele Sfântului s-ar afla sub Sfânta Masă a bisericii centrale a mănăstirii.

Respectând dorinţa Cuviosului, care le spunea ucenicilor în testament:”Voi îngropaţi trupul meu, nimeni să nu ştie locul, afară de voi singuri. Iar eu la Învierea morţilor îl voi lua nestricăcios de la Mântuitorul”, mormântul a rămas pecetluit.

Sursa: realitatea.net, crestinortodox.ro
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare