Prima etapă a concursului „Comunităţi eficiente”, la final: 10 grupuri au câştigat pariul pentru economia de energie
Agenţia Locală a Energiei Alba a anunţat câştigătorii primei etape a concursului „Comunităţi eficiente” demarat în toamna anului trecut. Scopul a fost economisirea de energie în locuinţe, sub forma unui pariu între administraţiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni prin care aceştia din urmă trebuie să îşi reducă consumurile de energie cu mai mult de 9%. Iniţiatorul acestui proiect în România este Agenţia Locală a Energiei Alba – ALEA, care asigură coordonarea tuturor acţiunilor desfăşurate. Iniţial s-au înscris 18 grupuri din care au rămas până în final 16 – 4 din Alba Iulia, 3 din Aiud, 3 din Avrig, 3 din Sighişoara şi 3 din Baia Mare. 10 şi-au îndeplinit ţinta de peste 9% economie de energie.
Secretul economisirii energiei utilizată în locuinţe l-a descoperit şi grupul de la Colegiul Horea, Cloşca şi Crişan care s-a clasat pe locul III. Invitaţi la conferinţa de presă care a marcat finalul primei etape a concursului, profesorii Ion Pletea şi Valer Cerbu, membri ai comunităţii eficiente create în cadrul Liceului HCC, au împărtăşit din experienţa lor. „La început am crezut că este imposibil ca prin simpla decuplare de la priză a aparatelor electrocasnice atunci când acestea se află în stand-by să poţi face economie. În plus, această economie s-a simţit şi în bugetul famiilor noastre”, a spus Ion Pletea, coordonatorul grupului HCC. „Participarea la acest concurs a fost o experienţă pentru noi toţi, iar important este că ne-am schimbat comportamentul faţă de consumul propriu de energie şi combustibil. Cel mai mare câştig în schimb este modul în care percepem noi această atitudine şi cum o transmitem mai departe elevilor noştri”, a adăugat Valer Cerbu. Grupul HCC a reuşit să reducă pe parcursul a patru luni de zile 16% din cosumurile de energie.
Vineri, 25 mai, în cadrul unei festivităţi, comunităţile participante care au reuşit să câştige pariul vor fi premiate. Câştigător a fost declarat un grup din Avrig (Sibiu), ai cărui membri au reuşit să economisească peste 20% pe baza sfaturilor oferite de ALEA. Gospodăriile din România implicate în proiect au economisit peste 150.000 de kilowaţi/oră, adică s-a evitat emiterea a aproximativ 32 tone de CO2. „Scopul nostru, al ALEA, este acela de a informa şi a determina cetăţenii să conştientizeze beneficiile economisirii de energii, mai ales în contextul costurilor ridicate ale acestora, în raport cu câştigul lunar. Proiectul „Comunităţi eficiente – pariu pentru economia de energie” este susţinut de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare în comportamentul consumatorilor de energie şi o responsabilizare a autorităţilor locale”, a precizat Florin Andronescu, directorul ALEA. (I.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Carduri educaționale 2024. Când intră banii în luna noiembrie Peste 650 mii de preșcolari și elevi dezfavorizați vor beneficia și în anul 2024 de sprijin din partea Guvernului, în valoare de 500 lei, prin tichetele educaționale. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a precizat că începând cu data de 18 noiembrie 2024, peste 325 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii18 ore ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului