Prima Casă 2024: Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro
Prima Casă 2024: Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro
Programul Noua Casă, sau Prima Casă, intră în al 16-lea an consecutiv de implementare, însă nu au fost încă stabilite toate detaliile.
Anul 2024 aduce cu sine o continuare a programului guvernamental „Prima Casă,” sub noua denumire de „Noua Casă”. Scopul principal al acestui program este de a facilita achiziționarea unei locuințe de către persoanele fizice, oferindu-le posibilitatea de a contracta credite garantate de către stat. Cu toate că guvernul nu a anunțat încă sumele disponibile pentru 2024 și nici condițiile precise pentru acordarea creditelor garantate de stat, se așteaptă ca primele informații despre noutățile din cadrul programului Noua Casă să fie dezvăluite în curând.
Marcel Boloş a anunţat deja creşteri de taxe. Măsura de majorare a TVA în construcţii se va regăsi în pachetul legislativ care va fi adoptat de Guvern pentru a ține sub control deficitul bugetar.
„În imobiliare crește de la 5 la 9 la sută”, a declarat Marcel Boloș, iar la Prima Casă crește TVA de la 5 la 9% „pentru acele locuinte care sunt sub 120.000 euro”.
Programul Prima Casă, sau acum Noua Casă, intră în cel de-al 16-lea an consecutiv de implementare. Noutățile pentru anul 2024 sunt așteptate cu interes, iar guvernul le va dezvălui pe măsură ce sunt stabilite. Cu toate acestea, o caracteristică notabilă a programului este modul în care dosarele sunt luate în considerare. Acestea sunt procesate în ordinea depunerii la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Autoritățile de creditare au clarificat că numărul de solicitări de garantare este stabilit automat atunci când documentele necesare sunt încărcate în aplicația programului de către banca la care solicitantul depune cererea. Este important de menționat că acest număr de solicitare nu are nicio influență asupra ordinii de procesare a dosarelor de către FNGCIMM.
Cine poate accesa programul Noua Casă?
Beneficiarii programului pot fi persoane fizice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– La data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția nicio locuință, indiferent de modul și momentul dobândirii acesteia, fie că dețin în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția cel mult o locuință, achiziționată prin orice alt mod decât prin Program, cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați.
– Achiziționează în cadrul programului o singură locuință situată pe teritoriul României, înregistrată în cartea funciară conform legilor în vigoare.
– Are calitatea de împrumutat în relația cu finanțatorul.
– Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească și condițiile specifice stabilite de bănci în cadrul normelor lor interne de creditare.
Câți bani se acordă prin Programul Noua Casă
Programul Noua Casă oferă finanțare în lei pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 de euro pentru locuințele al căror preț nu depășește 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%. Pentru locuințele al căror preț se încadrează între 70.000 și 140.000 de euro, se poate obține un credit de până la 119.000 de euro, iar avansul solicitat este de 15%.
Programul Noua Casă include și diverse procente de garantare în funcție de categoria de locuință:
– Garanție în numele și contul statului de până la 60% pentru creditele destinate locuințelor noi cu prețuri de până la 140.000 de euro, cu un avans de 15%.
– Garanție în numele și contul statului de până la 50% pentru creditele destinate locuințelor noi cu prețuri de până la 70.000 de euro, cu un avans de 5%.
– Garanție în numele și contul statului de până la 50% pentru creditele destinate locuințelor vechi
Documente necesare pentru înscrierea în Programul Noua Casă
După aprobarea finanțării, banca transmite către FNGCIMM solicitarea de garantare sau promisiunea de garantare printr-o aplicație web pusă la dispoziție de către FNGCIMM.
Alături de aceste documente, se atașează următoarele:
– Solicitarea de garantare sau solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare, dacă este cazul.
– Documentul de identitate al beneficiarului sau beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/ sunt căsătoriți, din copie certificată.
– Declarația pe propria răspundere a beneficiarului.
– Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată certă.
– Extrasul de carte funciară al locuinței ce urmează a fi achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare.
– Certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.
– În cazul acordării unei promisiuni de garantare, se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă.
– În cazul achiziționării unui imobil care a mai fost obiectul unei finanțări garantate prin Program, pentru care perioada de interdicție de înstrăinare a expirat, se adaugă acordul emis de Ministerul Finanțelor Publice pentru înstrăinarea locuinței achiziționate prin Program și ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.
Programul Noua Casă oferă astfel o oportunitate semnificativă pentru cei care doresc să-și achiziționeze o locuință cu sprijinul guvernamental, simplificând accesul la credit și asigurând garantarea de stat, ceea ce ar putea contribui la îndeplinirea visului de a avea propria casă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun