Rămâi conectat

Politică Administrație

Gheorghe Damian, primarul Ciugudului, prezent la reuniunea ACoR de la Bucureşti, le cere guvernanţilor rezolvarea de urgenţă a problemelor din satele româneşti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud şi preşedinte al Asociaţie Comunelor din România, Filiala Alba reprezintă satele şi comunele judeţului Alba la ACoR. În perioada 4-7 martie, la Bucureşti are loc cea de-a XV-a ediţie a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Această organizaţie a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani şi de-a lungul timpului a solicitat guvernanţilor sprijin şi ajutor pentru satele româneşti. Cunoscut ca fiind unul dintre cei mai experimentaţi şi consecvenţi primari din mediul rural, care a absorbit cele mai multe fonduri europene pentru mediul rural, Gheorghe Damian este hotărât ca această deplasare în Capitală să fie una încununată de succes. „Alături de colegii primari din judeţul Alba şi o parte din cei din judeţul Sibiu, am identificat o serie de probleme pe care le vom expune guvernanţilor şi vom susţine necesitatea rezolvării acestora. Este important ca mediul rural să fie unul sănătos pentru dezvoltarea naţiunii”, a declarat Gheorghe Damian. Pe agenda de lucru a Adunării Generale a ACoR sunt programate întâlniri de lucru cu miniştrii Guvernului Ungureanu, astfel că Gheorghe Damian, în urma discuţiilor purtate cu ceilalţi primari de comune din judeţul Alba, este hotărât să ceară noilor miniştri rezolvarea rapidă a celor mai stringente probleme cu care se confruntă administraţiile locale:
Revenirea la vechea organizare a posturilor de poliţie din mediul rural. Actuala organizare, prin care mai multe comune sunt arondate unei secţii de poliţie, nu a dus la scăderea cheltuielilor, ci la creşterea lor. Mai gravă este însă îndepărtarea şi mai mult a poliţistului de cetăţean. Astfel a crescut şi mai mult infracţionalitatea (chiar dacă statistic vorbind aceasta a scăzut, datorită faptului că păgubitul trebuie să meargă uneori zeci de kilometri pentru a reclama ceva), iar ceea ce s-a dorit a duce la creşterea siguranţei cetăţeanului, a adus o şi mai mare dezordine publică.

Întabularea directă a proprietăţilor de pe titlul de proprietate de către OCPI-uri. Nu este normal ca la întabularea unei parcele de teren din extravilan proprietarul să fie obligat să plătească taxe, de cele mai multe ori mai mari decât valoarea terenului. Lucrul acesta se poate rezolva foarte simplu, prin utilizarea schiţelor de punere în posesie date definitiv de către fiecare primărie.

Returnarea cât mai rapidă a TVA pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene. Deşi Guvernul se laudă cu rambursări de tranşe şi TVA la 30 de zile, sunt primării care nu şi-au primit TVA la proiecte încheiate în februarie 2009. Toate acestea duc la dezechilibrul financiar al comunelor, al căror buget este oricum destul de redus în raport cu nevoile satului românesc.
Finanţarea extrem de greoaie şi incoerentă a proiectelor Ministerului Mediului şi a proiectelor de infrastuctură finanţate pe OUG 7.
Revenirea asupra noii Legi a învăţământului, care în situaţia actuală duce la desfiinţarea învăţământului în mediul rural şi, implicit, la o mai mare depopulare a satului românesc.
Ştiut fiind faptul că Programul LEADER va fi în următorii ani principalul program de finanţare europeană pentru dezvoltarea satului românesc, la această oră, deşi la nivel naţional sunt încheiate peste 80 de contracte de finanţare, printre care şi GAL Ţara Secaşelor Alba-Sibiu, întregul program este blocat deoarece APDRP nu deblochează avansul pentru demararea proiectelor.
Reducerea termenelor de verificare a documentaţiilor de achiziţii de care uzează la ora actuală SEAP – Sistemul electronic de achiziţii publice, ANRMAP – Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, UCVAP – Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice, APDRP – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, CNSC – Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Curtea de Apel etc. Toate acestea nu fac altceva decât să ducă la reducerea ratei de absorbţie a fondurilor europene, neîncadrarea în perioada de contract şi implicit la plata de penalităţi, iar pe termen lung la descurajarea potenţialilor beneficiari de a mai scrie proiecte cu finanţare europeană.
Problemele aduse în discuţie de primarul Gheorghe Damian nu vizează numai mediul rural, o mare parte se regăsesc şi în zonele urbane. Se cuvine remarcat faptul că o parte din aleşii locali încearcă, punctual, cu tenacitate şi perseverenţă, să rezolve problemele comunităţii care le-a dat votul de încredere şi nu vor să cheltuie la întâmplare banul public. Oamenii nu uită ce au promis edilii în care au investit încredere la început de mandat şi e foarte important ca ori de câte ori aceştia îi întâlnesc, să poată să-i privească în ochi, fără remuşcări, siguri fiind că în orice demers al lor au primat problemele comunităţii. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum şi-au împărţit partidele ministerele: PNL s-a ales cu 6, UDMR cu 2 și PSD cu 8. Care sunt posibilii miniștri Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord și s-a ajuns la o înțelegere pentru ministerele. S-a aflat acum și ce ministere va conduce fiecare partid. Inițial PSD lua 8 ministere, PNL […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea