Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Prețurile la polițele RCA: Cu cât timp va fi prelungit termenul de plafonare 

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Prețurile la polițele RCA: Cu cât timp va fi prelungit termenul de plafonare

În ședința de Guvern de miercuri, 25 septembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu a anunțat faptul că, plafonarea prețurilor la polițele RCA se prelungește până la finalul acestui an, afirmând că măsura este necesară în vederea preîntâmpinării apariției unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe.

Luăm o decizie importantă, prelungim plafonarea preţurilor la poliţele RCA pentru încă 3 luni, până la sfârşitul anului 2024”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Citește și: Guvernul urmează să introducă o nouă plafonare a prețurilor: Ce produse vor fi adăugate

El a adăugat că această decizie este luată la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Astfel, preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor la aceste poliţe auto”, a adăugat premierul.

Ministerul Finanțelor a emis un proiect de ordonanță care prevede prelungirea termenului până la care prețurile RCA vor fi plafonate, de la 30 septembrie 2024, la 31 decembrie 2024.

În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA, Ministerul Finanțelor amintește de numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri față de începutul lunii iunie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024.

Amintim că Guvernul a prelungit în iunie termenul până la care se menține plafonarea tarifelor RCA, până la data de 30 septembrie 2024.

Citește și: Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare

Tarifele de primă, comisioanele și despăgubirile

Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ. Totodată, tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile prevăzute mai sus este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA. Termenul poate fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, probate cu documente.

În cazul vehiculelor care nu se mai repară și se încadrează în situația de daună totală economică, despăgubirile de mai sus acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Accident rutier între Oarda și Limba: Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile Un accident rutier s-a produs astăzi, 26 septembrie, în jurul orei 21:35, între localitățile Oarda și Limba. Din primele informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “UNIREA” al Judeţului Alba în incident a fost implicat un singur autoturism […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea