Rămâi conectat

Actualitate

Prețul gazelor naturale a crescut: Rusia va vinde gaz doar în ruble. Anunțul președintelui Vladimir Putin

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Prețul gazelor naturale a crescut: Rusia va vinde gaz doar în ruble. Anunțul președintelui Vladimir Putin

Creşterea preţurilor a survenit după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va începe să vândă gaze către ţările ”neprietenoase” în ruble, preţul britanic pentru livrarea în ziua următoare crescând cu 11,8% pentru a încheia ziua la 246,00 pence pe unitate termică, în timp ce preţul pentru iarna 2022 a crescut cu 11% până la 264,01 pence/unitate termică.

Pe piaţa olandeză de gaze, preţul aferent contractului pe o lună a fost cu 14,1% mai mare şi a închis la 113,00 euro pe megawat oră (MWh), în timp ce preţul contractului pentru trimestrul al doilea a crescut cu 15,3%, până la 113,00 euro/MWh.

”Rusia va continua, bineînţeles, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele şi preţurile… fixate în contractele încheiate anterior. Modificările vor afecta doar moneda de plată, care va fi schimbată în ruble ruseşti”, a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu miniştrii de rang înalt.

Începând cu 27 ianuarie, vânzările de gaze naturale ale Gazprom către Europa şi alte ţări au fost decontate în principal în euro, în proporţie de aproximativ 58%.

Guvernele europene nu au fost imediat disponibile pentru a comenta anunţul rusesc.

Aproape toate contractele de cumpărare de gaze ruseşti în Europa sunt exprimate în euro sau dolari.

”Ceea ce este totuşi clar este că acest lucru a adăugat un alt element de incertitudine pe piaţa europeană de gaze, deja haotică, complicând achiziţiile de gaze pe care multe ţări au fost reticente să le reducă”, a declarat Vinicius Romano, analist senior la Rystad Energy.

Separat, Comisia Europeană a propus o legislaţie care impune ţărilor UE să-şi umple depozitele de gaze la cel puţin 90% până la 1 noiembrie în fiecare an, începând cu 2023, şi la 80% în acest an. Această măsură va avea nevoie de aprobarea ţărilor UE şi a Parlamentului European, iar traderii au spus că obiectivul va fi greu de îndeplinit chiar şi în perioadele în care cererea este mai scăzută.

Pe piaţa europeană de carbon, contractul de referinţă a fost cu 5,3% mai mic, pentru a închide la 76,43 euro pe tonă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea