Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prețul de colectare a gunoiului în tot județul Alba va crește cu circa 40 la sută, după 17 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începând cu 17 iulie 2015, când se sistează definitiv activitatea și la ultima groapă de gunoi din Alba, costurile serviciului de salubritate la nivelul întregului județ vor crește semnificativ, determinând astfel o creștere a tarifului de colectare a deșeurilor menajere ale populației cu circa 40 la sută.

 

santier depozit de deseuri Galda de JosIar prețul nu va mai reveni la nivelul actual nici după ce fa fi fost finalizat marele depozit ecologic de la Galda de Jos (FOTO), din proiectul”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeşul Alba” în valoare de 60 de milione de euro. Anumiți specialiști sunt de părere că tariful pentru acest serviciu ar putea chiar să mai crească.

 

Dacă pentru populația din Alba Iulia creșterea estimată este de la 2,509 lei la 4,560 lei (fără TVA), respectiv o majorare cu 36,56 la sută, pentru restul localităților din județ, în special pentru cele mai mici, care nu s-au pregătit pentru acest moment, va fi chiar mai mare.

majorare tarife salubrizare Alba Iulia

 

gunoiAstfel, dacă până la 17 iulie, cele circa 90-100 de tone de gunoi menajer colectate zilnic din Alba Iulia și alte sute din restul județului vor fi depozitate la un preț decent la groapa de la Pârâul Iovului, după această dată deșeurile din Alba vor fi transportate și depozitate contra cost la rampa privată din localitate Cristian, județul Sibiu, administrată de SC Tracom Brăila SRL.

 

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia solidară cu cea din Cluj în criza gunoaielor. Cel mai bun preț!

Tariful de depozitare aici este aproape dublu față de cel de la groapa muribundă a Primăriei Alba Iulia. Astfel, dacă administrația locală taxează circa 25 de lei depozitarea tonei de deșeuri la Pârâul Iovului, operatorul privat de la Cristian, taxează dublu.

 

Iar varianta cu Sibiu este se pare cea mai ieftină, cel puțin pentru Primăria Alba Iulia, care, spre deosebire de cea din Cluj-Napoca s-a pregătit pentru momentul zero – 17 iulie. Au demarat proceduri legale pentru aceste modificări de tarife, au elaborat un proiect care se află în dezbatere publică încă din 5 mai și până în data de 5 iulie. Deși albaiulienii nu sunt nici obișnuiți și nici încurajați să participe la aceste dezbateri publice pe care administrația locală este obligată să le organizeze, au fost programate întâlniri la sediul primăriei, iar informațiile legate de acest subiect sunt prezentate pe pagina oficială a municipiului (apulum.ro).

 

Pentru a nu fi luați prin surprindere la 17 iulie, cei de la Primăria Alba Iulia au pus la punct un sistem de colectare, încărcare și transport care să fie funcțional.

Au început amenajarea unei stații de transbordare a gunoiului, care va fi amenajată în zona industrială – cartierul Lumea Nouă, după stația de transformare.

Cele 90-100 de tone de gunoi menajer pe care îl produc zilnic locuitorii municipiului Alba Iulia va fi încărcat aici direct în mașini de mare tonaj și va fi transportat deodată la operatorul de rampă privată din Sibiu.

Reprezentanții primăriei susțin că au realizat și simulări, care sunt de fapt niște foarte utile repetiții pentru ce se va întâmpla după 17 iulie, când activitatea la groapa de gunoi din Alba Iulia va fi fost sistată definitiv.

Contractul privind depozitarea deșeurilor menajere din Alba Iulia la Sibiu este negociat și încheiat între operatorul local de salubritate SC Polaris M Holding din Constanța și operatorul de rampă privată din Sibiu, SC Tracom Brăila SRL.

 

Cei de la Primăria Alba Iulia au calculat distanța și timpii (timp de încărcare cu utilajele, timp de golire, timpi intermediari) și susțin că transportul s-ar putea face într-o singură tură, după-amiaza, cu 2-3 mașini de mare tonaj.

 

Majoritatea localităților mici din Alba vor fi luate prin surprindere de închiderea ultimei gropi de gunoi din județ, respectiv cea de la Alba Iulia

Deși se știa de ani buni că activitatea de pe rampa de deșeuri din Alba Iulia va fi sistată în 2015, cele mai multe administrații locale din județ nu sunt pregătite pentru ceea ce urmează să se întâmple după 17 iulie.

Astfel, din cauză că edilii și funcționarii din aceste primării nu și-au făcut treaba, prețul pentru serviciul de salubrizare pe care vor fi obligați să îl plătească localnicii din anumite localități va crește cu 50 % – 100%, față de momentul prezent.

În plus, primarii care nu au demarat procedurile legale pentru stabilirea noilor tarife practicate de operatorii locali, sunt victime sigure ale Comisiaratului Gărzii Naționale de Mediu, care așteaptă negreșit data de 17 iulie să mearagă în controale.

CITEȘTE ȘI: Gunoiul din județul Cluj depozitat la Alba Iulia – o afacere bănoasă pentru Salprest

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea