Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia solidară cu cea din Cluj în criza gunoaielor. Cel mai bun preț!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Circa 1.000 de tone de gunoi menajer colectat de la locuitorii județului Cluj sunt transportate și depozitate zilnic, începând cu 26 iunie, la rampa de deșeuri din Alba Iulia situată la Pârâul Iovului.

Tot aici este depozitat gunoiul din municipiul Alba Iulia, circa 90-100 de tone colectate zilnic și alte sute de tone aduse din restul localităților din județul nostru.

Activitatea gropii de gunoi din Alba Iulia, singura din județ, va fi sistată începând cu data de 17 iulie 2015.

 

Afacerea gunoiului din Cluj, între norocul operatorului Salprest și solidaritatea primarului Mircea Hava cu edilul Emil Boc

Gropa de gunoi din Allba Iulia se află în proprietatea primăriei. Aceasta a fost dată în administrare societății Salprest Alba SRL care a câștigat licitația organizată pentru asigurarea serviciului de operare deșeuri.

Fiecare tonă de deșeuri depozitată la groapa de la Pârâul Iovului este taxată de Primăria Alba Iulia cu 25,94 lei fără TVA.

Pentru acest serviciu de operare a gunoiului, respectiv cântărit, mutat, așezare în straturi, pază, etc, primăria plătește tarifele stabilite în urma licitației, pe categorii de deșeuri:

Tcrifele de operare, fără TVA, pe categorii de deşeuri sunt următoarele:

-Deşeuri menajere nesortate -24,64 lei/tonă

-Deşeuri vegetale -17,72 lei/tonă

-Deşeuri industriale – 30,02 lei/tonă

-Deşeuri jgasciale – 57,19 lei/tonă

-Deşeuri menajere sortate 21,47 lei/tonă

-Deşeuri menajere nesortate sambata 42,30 lei/tonă

Aceste tarife se regăsesc în prețul pe care albaiulienii îl plătesc la Polaris M Holding pentru serviciul de colectare a gunoiului menajer.

 

Orice contract pentru depozitarea deșeurilor la groapa din Alba Iulia se face cu primăria.

Din solidaritate cu edilul Emil Boc și locuitorii Clujului, Primăria Alba Iulia a oferit operatorului din Cluj, cel mai bun preț care există pe piață. Asta în condițiile în care consilierii judeţeni din Satu Mare au refuzat marți să-şi dea acordul pentru depozitarea deşeurilor Clujului la ei în judeţ.

Tarifele sunt în medie cu 1 leu în plus la tonă, față de cât plăteșete primăria operatorului rampei Salprest Alba. De exemplu, pentru deşeuri menajere nesortate taxează aproximativ 25,95 lei/tonă și plătește 24,64 lei/tonă.

Aceleași tarife le practică administrația locală din Alba Iulia și în cazul societăților de salubrizare ce aduc gunoaiele din restul localităților din Alba.

 

Cel mai mare câștig de pe urma gunoaielor îl are, pe ultima sută de metri de viață a gropii de gunoi, operatorul rampei de deșeuri din Alba Iulia, Salprest Alba. Volumul de lucru al firmei trebuie să fi crescut de cel puțin zece ori din 26 iunie încoace.

 

În ceea ce privește poluarea mediului înconjurător pe care o presupune depozitarea gunoiului la marginea municipiului Alba Iulia, deși se face plinul în aceste zile, situația pare să fie sub control. Pe de-o parte capacitatea de stocare a rampei de gunoi ar fi la aproximativ 80 la sută și, cel mai important, imediat după 17 iulie când se va închide definitiv, Asocierea firmelor SC Porr Construct SRL – SC Porr Bau GmbH – Entorsa Italia SpA va demara lucrările de închidere și ecologizare a gropii de gunoi. Investiția de circa 3 milioane de euro face parte din proiectul implementat de Consiliul Județean Alba – ”Sistem de management integrat al deşeurilor în judeşul Alba” prin care se construiește un depozit ecologic la Galda de Jos.

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea