Rămâi conectat
MA-RA-MU

Editorial

Preţul benzinei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cum-necum, din cauza conflictului civilo-militar din Libia, preţul petrolului, respectiv al benzinei a atins în ultimele săptămâni preţuri record din Europa şi până… în California, având un impact serios asupra companiilor şi consumatorilor. În Olanda, Germania şi Italia se înregistrează preţurile record ale benzinei din cadrul Uniunii Europene (1, 697 euro, 1,550 euro, respectiv 1,544 euro), în timp ce în Statele Unite ale Americii se înregistrează cel mai mare preţ al benzinei din ultimii doi ani. Preţul barilului de ţiţei a ajuns până la 125 – 130 de dolari în Europa, iar potrivit analiştilor în domeniu revenirea după criza economică este realmente pusă în pericol, fiind posibil ca Banca Centrală Europeană să procedeze începând de luna viitoare la creşterea ratelor la dobânzi, pentru a evita o spirală inflaţionistă.
Şi la noi, s-a depăşit pragul psihologic de 6 lei/litru la benzina OMV Carrera 100 – 6,01 lei/litru, dar şi la celelalte sortimente, precum Benzina Alto 10 la staţiile Rompetrol, cu 5,86 lei/litru sau Benzina EVO la staţiile MOL – 5,85 lei/litru sau benzina Premium fără plumb 98 la toate staţiile se apropie vertiginos de acest prag. Ca urmare a acestei evoluţii a preţului benzinei, zilele trecute premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Europene să analizeze dacă legislaţia actuală permite îngheţarea preţului la carburanţi, astfel încât să se respecte normele europene. „Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom găsi o soluţie” – a declarat premierul. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că există o lege adoptată înaintea aderării României la UE care permite îngheţarea preţurilor într-o situaţie excepţională. Este vorba de Legea Concurenţei care a fost adoptată în 1996. Totodată, în Parlament, potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor, va fi înfiinţată o comisie de anchetă care vizează Petrom, care ar urma să analizeze modul de gestiune post – privatizare al firmei, dar şi statutul Petrom privind modul de formare al preţurilor la produsele petroliere care ar urma să vină în sprijinul investigaţiei Consiliului Concurenţei pe piaţa comercializării combustibililor în vederea elaborării unui set de măsuri care să fie luate de Guvern pentru o posibilă îngheţare a preţului la carburanţi după modelul Bulgariei. După cum probabil unii dintre dumneavoastră ştiţi, în Bulgaria, Guvernul, de comun acord cu reprezentanţii industriei petroliere, a luat măsura de a îngheţa, pentru o perioadă de 30 de zile, preţul la benzină. În Bulgaria, preţul unui litru de benzină este de 1,4 euro, undeva la fel ca la noi. Măsuri aproape similare au luat şi alte state. Spre exemplu, în Franţa, Guvernul a adoptat o procedură denumită „Barem forfetar kilometric”, prin care rafinăriile şi distribuitorii vor suporta o parte din scumpiri. Este vorba de o sumă totală de circa 115 milioane de euro, din care rafinăriile ar urma să suporte 60 la sută, iar distribuitorii diferenţa de 40 la sută. În Anglia, se va reduce nivelul accizei la combustibil, în schimb, pentru viitorii 5 ani vor creşte taxele percepute rafinăriilor şi distribuitorilor. În Irlanda de Nord, firma Energy, unul dintre cei mai importanţi distribuitori din ţară a anunţat că va îngheţa până în octombrie preţul combustibililor, primind în acest sens aprobarea de la Consiliul Concurenţei. Alte state însă nu au recurs deocamdată la această măsură.
Demersul premierului Emil Boc privind o posibilă îngheţare a preţului combustibililor pentru o perioadă este criticat chiar de către unii dintre apropiaţii săi. Este vorba de prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, care a declarat că nu există motive pentru a îngheţa preţul carburanţilor în ţara noastră, aşa cum ar vrea Guvernul. Ce se va întâmpla, concret, rămâne de văzut. Cert este că actualul preţ al benzinei îi arde rău de tot pe români la buzunare. Însă şansele de a se scădea taxele sau accizele de către stat la carburanţi sunt foarte mici. Asta deoarece, potrivit Buletinului Comisiei Europene pentru piaţa de energie, România are actualmente a treia cea mai mică pondere a taxelor totale în preţul carburanţilor (49 la sută pentru benzină şi 44 la sută pentru motorină), astfel că doar Cipru şi Lituania au asemenea taxe mai mici decât noi.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea